Debreceni Virágkarnevál

2019.08.19. 18:30

A virágok fővárosává válik Debrecen

A jubileumi karnevált minden eddiginél különlegesebbnek ígérik a szervezők.

Fotó: Napló archívum

Az 50. Debreceni Virágkarnevál idejére a szervezők kellő létszámmal és technikai eszközzel készülnek a rendezvények biztonságos lebonyolítására. Az időközben egész karneváli hétté terebélyesedett programsorozat már elkezdődött, és egészen augusztus 21-éig tart.

Hazánk egyik legnagyobb hagyománnyal rendelkező és egyben legnépszerűbb kulturális rendezvényének központi eleme az augusztus 20-i karneváli felvonulás, amely keretében a több százezer szál élő virág felhasználásával készített, közel 5 méter magas és 10 méter hosszú virágkompozíciók nívós hazai és külföldi táncosok, hagyományőrző csoportok kíséretében haladnak végig Debrecen utcáin – immár ötvenedik alkalommal!

A kísérő rendezvények között az évek óta népszerű gyermekfesztivál, a Galiba is szerepel, amellett folklórbemutatók és – a szintén hagyományos – virágkocsi- és oldtimer-kiállítás várja a közelről és távolról érkező vendégeket. Az ünnepen 12 órakor megkoszorúzzák Szent István király domborművét a Déri téren, ahol Papp László polgármester mond beszédet, majd az István, a király című rockoperából adnak elő az ODEon-ZeneTheatrum művészei.

Este a Nagyerdei Stadionban rendezett arénashow-val, illetve az Egyetem téri tűzijátékkal és Kiscsillag-koncerttel zárul a nap.

Az ötvenedik karnevál

2016-ban volt ötven­éves a Debreceni Virágkarnevál, melyből az idei az ötvenedik a sorban. Az eltérés úgy jön ki, hogy eleinte nem tartották meg minden évben a rendezvényt.

Mostanra persze ez elképzelhetetlen, a virágkarnevál valósággal védjegyévé vált a cívisvárosnak. A hazai közönség érdeklődése mellett mind ismertebb külföldön is, és nemzetközi szinten jegyzett fesztivál.

– Az 50. Debreceni Virágkarnevál idejére már hetekkel előre elfogytak a térség szabad szálláshelyei, az érdeklődés óriási nemcsak a debreceniek, hanem a turisták részéről is – közölte Komolay Szabolcs, Debrecen alpolgármestere néhány nappal ezelőtt.

Nagy Imre, a Debreceni Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetője és Mosolygó Csaba, a Debreceni Rendőrkapitányság Közrendvédelmi Osztály vezetője arról tájékoztattak, hogy kellő létszámmal és technikai eszközzel készülnek a rendezvények biztonságos lebonyolítására. Praktikus tanácsként megjegyezték, a nagy tömeg miatt érdemes a kisgyermekek karján egy karszalagra felírni a szülők telefonszámát, mert így bármilyen probléma esetén sokkal gyorsabban tudnak a rend­őrök segíteni.

A karneváli menet a Megyeházától indul és várhatóan 7 óra körül lesz az eleje az első lelátónál, a Rózsa utcánál. Először a biciklisek láthatók, az első virágkocsi mintegy 40 perccel később érkezik. A csoportok – a szokott útvonalon végighaladva – minden lelátónál előadják műsorukat; a jegyek többsége elkelt, de természetesen az út mentén állók ingyen élvezhetik a színpompás virágos-zenés felvonulást.

Elvarázsolt éj

A Nagyerdei Stadionban rendezett Karneváléj hazánk legnagyobb aréna­show-ja, mely a szervezők ígérete szerint most minden eddiginél különlegesebb lesz!

A Karneváléj immár hatodik alkalommal koronázza meg az ünnepi eseményeket augusztus 20-án. A nagyszabású rendezvényen csaknem 20 ezer ember fogja élvezni az elmúlt 50 év hazai nyári slágereit korunk sztár­előadóinak tolmácsolásában, eddig soha nem látott köntösben, illetve lélegzetelállító látványvilággal. Az előadókat Czutor Zoltán és a Belmondo zenekar fogja kísérni.

Az előadások kizárólag itt lesznek láthatók, hiszen arra készültek a nívós színészek, zenészek, valamint az énekesek is. A nagyon illusztris fellépőgárda között lesz például Hajdu Steve és Nagy Ervin, a rock­zenei vonalat Papp Szabi, Szekeres András és Lovasi András képviseli, míg a pop stílust erősíti Pál Dénes, Nagy Bogi, illetve Falusi Mariann. A szintén színpadra lépő ByeAlexnek személyes kötődése is van Debrecenhez, több évig élt a cívisvárosban.

– A virágkarneváli hét minden napján csodák születnek, hiszen olyan élményekkel tudjuk a családokat megajándékozni, amikben minden korosztály megtalálja a szívéhez szóló, a kedvére való eseményt – véli Bódor Edit főszervező, a Főnix Rendezvényszervező Nonprofit Kft. ügyvezetője.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában