Debreceni Virágkarnevál

2019.08.20. 21:28

A karneváli forgatagban jártunk

Egyhetes várakozás tetőzött be kedden reggel, amikor útnak indult a karneváli menet.

Fotó: Molnár Péter

Korán kelt a város, már hét órakor nyüzsögni kezdett a felvonulás útvonala, debreceniek és turisták ezrei gyülekeztek kíváncsian.

Közöttük Tóth Eszter, aki mostanában költözött Debrecenbe, és még soha nem látta a virágkarnevált, viszont nagyon sok szépet hallott róla. Egyik kedvenc programjaként a Cseh Sörkertet említette, ahol finom sört kóstolt és ízletes ételt evett, de leginkább a 3D-mapping, az egyetemi épületfestés bűvölte el. – Most már csak a virágkocsik vannak hátra, azokat várom kíváncsian – összegzett a fiatal lány.

Ódor Krisztina a fővárosból érkezett családjával. Ők rendszeres látogatói Debrecennek: minden évben egy hetet töltenek itt pihenéssel; de a virágkarnevált először nézték meg. – Ez most az idei év kihívása, a város látnivalóit az évek során már megismertük, most jött el az ideje, hogy a karneválon is részt vegyünk – mondta Ódor Krisztina.

Kicsiknek Galiba

Dombi Tünde családja kicsi lányukkal közösen először vesz részt a virágkarneválon. Az elmúlt héten jártak a Békás tónál zajló programokon, és a vidámparkban. – Remek a Galiba fesztivál, a vidámparkban mindenféle mulatságon vettünk részt, egy zenekar is játszott, ami szintén elnyerte a kicsi tetszését – mesélte Dombi Tünde, s hozzátette, most barátaikkal az egyik lelátóra váltottak jegyet, azok után, hogy – főként a meleget elkerülendő – néhány évig csak a tévében követték a menetet.

Fotó: Kiss Annamarie

Fodor-Varga Zsófia – szintén debreceni lévén – sokszor látta már a virágkarnevált. Ugyanúgy tetszik neki, mint régen, de minden évben egy kicsit másnak, többnek, szebbnek találja. – Gyermekkoromban mindig kihoztak a szüleim, most már én hozom a kislányomat! – mondta büszkén. Zselyke már tavaly is tátott szájjal nézte a virágkocsikat és a táncosokat, ezért nem volt kérdés, hogy idén sem hagyják ki a felvonulást.

Táncol a város!

Fotó: Kiss Annamarie

Harangozó Jánosné és Bicskei Pálné Csongrádról utaztak idáig, debreceni barátnőjük meghívására. Hétfőn érkeztek, s ahogy nevetve mesélték, az egész délutánt csavargással töltötték, a belvárostól a Nagyerdőig bejárták a vidéket. A Békás tó környékét is igazán szépnek találták, de a favorit az esti fényfestés volt. Gyönyörű, mondták egyöntetűen. Hozzátették, kedves vendéglátójuk gondoskodik a minél több élményről, ezért nem állnak meg a Karneváléjnél, még a szerdai Táncol a város programján is részt vesznek majd.

Fotó: Kiss Annamarie

Márián Zoltán nem debreceni, de saját bevallása szerint olyan sok időt tölt a városban, hogy félig-meddig annak is nevezhetné magát. Igazán sok virágkarnevált látott gyerekkorában, majd pár évet kihagyott, de úgy gondolta, hogy az ötvenediken mindenképpen ott a helye. Bár csak a karneváli menetre érkezett, a hangulatot olyannak találta, mint amilyen gyerekkori kedves emlékeiben él.

PtkI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában