2019.08.17. 20:58
A cseh sör egészségesebb, mint a kóla
Csapolásnál lassan folyjon, s megdöntve egyujjnyi hab keletkezzen a tetején.
Fotó: Nagy Dóra
Immáron nyolcadik alkalommal „habosodik” a hangulat a Nagyerdei Szabadtéri Színpad rendezvényterén, ugyanis a karneváli héten a Cseh Sörkertben 31 sörgyár százféle italából válogathatnak a folyékony kenyér kedvelői. Az ingyenes esemény már szerda délután kezdetét vette; világos, barna, illetve fekete sörök közül válogathatnak a sörszeretők, azonban a cseh alsóerjesztésű pilz és láger, valamint a felsőerjesztésű sörök is szerepelnek a kínálatban. Továbbá a mostanában divatos meggysör is helyet kapott a pultokban, és a nagyon komlós, könnyen iható, illetve „jól csúszós” IPA sört is frissen csapolják a bódékban. A habos nedű mellé termesztésen különféle frissen sütött húsokat s helyben sütött lángost is lehet fogyasztani.
Szabó Sándor a cseh kisváros, Nymburk hatféle sörkülönlegességét hozta el a sörkertbe. Elmondta, ezekre az italokra a minimum ötszázalékos alkoholtartalom a jellemző. – A meggyen érlelt sör talán az egyetlen, aminek az alkoholtartalma négy százalék körül van, viszont a számunkra társasági, könnyed sör is 5,2 százalékos – tette hozzá.
Vitamindús
Kiemelte, a sör szárazanyagtartalma, azaz a szénhidrátmennyisége összehasonlítva egy üdítőével, sokkal kevesebb. – Sokkal egészségesebbek ezek a sörök, mint a kóla; sok bennük az A-, B- és D-vitamin – mondta Szabó Sándor. Azt is megtudtuk tőle: a folyékony kenyérnek a cseh lágy forrásvizek adják az alapját, kiváló alapanyagnak bizonyultak. – Csehországban kultúrája van a sörivásnak, s nemcsak a turistáknak különlegesség az ital, hanem az ott élők is megisznak esténként 2-3 sört a bárban, majd mennek haza – közölte Sándor.
ND