figyeljünk a folyadékpótlásra!

2019.07.19. 11:30

Törődj magaddal, igyál vizet!

Napi 2-3 liter tiszta víz fogyasztásával javul a fizikai és szellemi teljesítőképesség, beindul a szervezet méregtelenítő folyamata, és testünk könnyedén képes megszabadulni az eddig felhalmozott salakanyagoktól.

Fotó: Pixabay

A víz az egyik legkülönlegesebb anyag a Földön. Nélküle nincs élet, testünk minden sejtjének építőeleme. Sajnos épp ezért elképzelhető, hogy a jövőben akár háborúzni is fogunk az életet adó cseppekért. Addig is döntsünk, csapvizet vagy ásványvizet fogyasztunk.

Az elmúlt napok szinte üdítően ható hűvösebb időjárása után a meteorológusok ismét hőséget jósolnak a hétvégére. Sokan a strandokon és a tavak partjainál igyekeznek némi enyhülésre lelni a forróságban. A szakemberek arra figyelmeztetnek: napozáskor, strandoláskor különösen figyeljünk oda a megfelelő mennyiségű és minőségű folyadék fogyasztására.

Jó tudni, mi van benne

Dr. Somogyi Rozália, a Tiszamenti Regionális Vízművek üzemorvosa, háziorvos azt javasolja, naponta legalább két, két és fél liter folyadékot igyunk. Ebbe a mennyiségbe a levest és a gyümölcsök víztartalmát is bele lehet számolni. A doktornő hozzáteszi: legjobb, ha a két liter folyadékot egyenletesen elosztva kortyoljuk el. Érdemes rászoktatni magunkat a rendszerességre: ehhez már külön telefonos applikáció is segítséget nyújt, amely figyelmeztet, ha innunk kell.

– Szerencsésebb, ha nem szénsavas és nem édes folyadékot veszünk magunkhoz. Persze, ha valaki szereti a „bubis” vizet, igyon szódát, még az is jobb, mintha nem inna semmit – vélekedik dr. Somogyi Rozália, hozzátéve, az sem mindegy, csapvizet, ásványvizet vagy artézi vizet választunk. A szakember felidézte, egyik páciense az artézi vízre esküdött. Sokáig ugyanarról a kútról hordta a vizet, amelyet főzéshez is használt. Egy idő után azonban pajzsmirigybetegség alakult ki nála, melyet – mint utólag kiderült – az artézi víz magas jódtartalma okozott.

– Ha tehát valaki csak ásványvizet vagy artézi vizet fogyaszt, érdemes alaposan megnéznie a víz összetevőit, és megkérdezni háziorvosát, okozhat-e problémát annak a víznek a rendszeres fogyasztása. Bármennyire is jó azonban ezek minősége, ásványianyag-tartalma, mindenképpen ajánlatos időnként egy másikra váltani. A tiszta csapvíz esetében nincsen szükség orvosi „kontrollra”, annak folyamatos fogyasztása semmiféle problémát nem okozhat.

A forró is üdít?

A doktornő a víz mellett a friss gyümölcsöket és a cukor nélküli (lehetőleg nem fekete) teát is ajánlja folyadékpótlásként, amely – bár furcsán hangzik – a nagy melegben forrón a leg­üdítőbb. A hideg folyadék ugyanis fokozza az izzadást, a forró ital ezzel szemben hosszabb távon jobban hűsít. – A sivatag lakói mindig így isszák a teájukat, ennyi tuareg nem tévedhet! – nevet a szakember, akit arról is kifaggatunk, vajon a folyékony kenyerünk, a sör mennyire ideális folyadékpótló. – Az alkoholos italokkal érdemes csínján bánni. Persze, egy pohárka sör vagy egy fröccs mindenkinek jólesik… És bár igaz, hogy a kávé vízelvonó hatású, de erről sem kell teljesen lemondanunk nyaranta. Egy friss kutatás szerint akár három-négy csészényi kávét is megihatunk úgy, hogy semmi bajunk nem lesz tőle. Persze, nyáron érdemes csökkenteni a kávé mennyiségét, vagy ha ez nem sikerül, sokkal több vizet igyunk a kávé után, azaz pótoljuk a vízveszteséget!

Joó Zsuzsanna

Tudták, hogy…

…az agyunk csak akkor üzen, hogy szomjasak vagyunk, amikor már szervezetünknek nagy szüksége van folyadékra? Ne várjuk meg ezt az állapotot!

…hogy az idősek és gyermekek kevéssé érzik a szomjúságot?

…hogy az erős fűszerek vízelvonó hatásúak?

…hogy érdemes az étkezések között vizet fogyasztani, ugyanis a víz felhígítja az emésztőenzimeket, és lassítja a gyomor kiürülését?

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában