Nyári gyermekétkeztetés

2019.07.04. 08:55

A nyíracsádi óvoda átvállalta az ingyenes ebéd elkészítését

Az ingyenes szünidei étkeztetésben részesülő gyermekek idén nyáron a település óvodájának konyhájáról vihetik haza az ebédet.

Fotó: Kedves Zilahi Enikő

A település általános iskolájának nagyszabású konyhafelújítása miatt idén nyáron a helyi óvoda konyháján készítik el a szünidei ingyenes étkeztetést igénylő gyermekek ebédjét. Ez az óvodába járó gyermekek és a bent étkező felnőttek ebédje mellett napi 180-200 adag étel elkészítésével növeli meg a dolgozók munkáját, de még így is belefér az óvoda konyhájának kapacitásába.

– A létszám hetente néhány fővel változik, de szinte minden nap közel kétszáz adag ingyen ebédet osztunk ki. Az ebédhordók naponta aláírásukkal igazolják, hogy megkapták az adagot. A térítésmentes szünidei étkeztetés negyvenhárom napig vehető igénybe, így a konyha csak augusztus 14-e után állhat le – tudtuk meg Magyar Istvánné élelmezésvezetőtől, aki azt is elmondta, hogy nagy segítség számukra, hogy a települési önkormányzat kertjeiből folyamatosan érkezik az alapanyag az óvoda konyhájára, így helyben megtermelt szezonális zöldség-és gyümölcsfélékkel frissíthetik a heti étrendet.

Zajdáczkiné Hamza Anita gyermekeivel megy az ebédért
Fotó: Kedves Zilahi Enikő

Nagy segítség a szülőnek

A nagyobb gyerekek már maguk mennek az ebédért, a kisebbeket a szülők helyettesítik, vagy kísérik. Több nagycsaládos anyuka gyermekeivel együtt viszi haza az ebédet. Zajdáczkiné Hamza Anita és férje négy gyermeket nevel. Anita általában a gyerekekkel megy az ebédért, amit nagyon nagy segítségnek tart. – Amíg elhozzuk az ebédet, addig is együtt a család. Közben bevásárolunk, beszélgetünk. Minden este főzök vacsorát, de nagyon jó, hogy a délelőttöt nem kell a konyhában tölteni. Így több idő jut a gyerekekre is. Horváth Sándorné Máté Honória öt gyermek édesanyja. Három iskolás korú csemetéje kapja az ebédet. Az anyuka ugyan főz minden nap, de sok pénzt spórol a térítésmentes adagokkal. Hamecz Éva egyedül neveli ikerlányait. Nekik aztán igazán jól jön a segítség, pláne úgy, hogy a lányok, Csepke és Inez nem válogatósak, szinte mindent megesznek. Kerékpárral járnak naponta az ebédért, tehát még a napi testmozgás is megvan.

Kedves Zilahi Enikő

Borítókép: Horváth Sándorné öt gyermeke közül három kapja a térítésmentes ebédet

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában