Hírmorzsák Bárándról

2019.06.18. 21:18

Virágokkal, fákkal teli faluközpont

A faluközpont „szürkeségét” parkosítással igyekszik oldani, és ezzel a települést élhetőbbé tenni az önkormányzat.

Fotó: Kovács Péter

Az elmúlt időszakban sok fát és virágot ültettek. Megújult például a mozi épület környéke. A munkálatok döntő részét az önkormányzat közmunkásai végezték el – tudtuk meg dr. Kovács Miklós polgármestertől.

Sokrétű munka

Nem tartozik szabálysértésekkel, bűnesetekkel fertőzött helységekközé Báránd. Leginkább közlekedési kihágások fordulnak elő a nagy átmenő forgalom miatt. A polgárőrség a rendőrséggel együttműködve teszi a dolgát, továbbá ki-kijárnak az idősebbekhez, elbeszélgetnek velük. Az iskola körüli biztonságos közlekedést is segítik.

Begyűjtik a zöldhulladékot

Előtérbe került az alternatív energia felhasználása a település közintézményeiben az elmúlt ébekben. Bő másfél évtizeddel ezelőtt a Bárándért Egyesület energiafüzet termelt, az ültetvényt azonban minden bizonnyal visszaveszi és felszámolja az önkormányzat, mert amióta elkezdték a faluban keletkező zöldhulladék begyűjtését, az elegendő alapanyagot ad a biokbriketthez. Az alternatív fűtési lehetőségek előtérbe kerültek a közintézmények fűtéskorszerűsítésekor.

Útban a teljes megoldás felé

150 millió forint pályázati támogatásból megújul a falu belvízelvezető rendszerének egy része. A munkálatokkal a legveszélyeztetettebb bánáti településrészre összpontosít az önkormányzat. Ott 3,3 kilométer hosszan újul meg a belvízelvezető csatorna és átemelő is épül. Az önkormányzat szeretné folytatni a belvízelvezetők korszerűsítését.

Járhatóbbak lesznek az utak

Több útszakasz is megújul Bárándon az önkormányzatnak a Belügyminisztériumhoz benyújtott pályázatán nyert közel 20 millió forintból. A Szabadság utcán két szakasz is jobban járható lesz, és ugyancsak elvégzik a szükséges útjavítási munkálatokat az Árpád és a Dózsa György út kereszteződésében. Itt mintegy 20 méter kap új aszfaltborítást.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában