Betegoktatás, tapasztalatcsere

2019.06.03. 14:00

Újabb esély az életre: sokaknak ez a második születésnap

Évente 45-50 vese­átültetést végeznek a cívisvárosban.

Fotó: illusztráció, AFP

A betegedukáció a célja annak az egészségnapnak, melyet harmadik alkalommal rendeznek meg június 22-én a transzplantáltak számára Debrecenben.

A cívisvárosban 28 év alatt több mint 1100 ember kapott új esélyt az életre a vesetranszplantációnak köszönhetően. A három megyét ellátó (Hajdú, Szabolcs, Borsod) Debreceni Egyetem Klinikai Központjában a szakemberek évente összesen 45-50 veseátültetést végeznek. – A cívisvárosban nagy múltja és hagyománya van a vesetranszplantációnak. Jelentős változást hozott számunkra az Euro­transplanthoz való 2013-as csatlakozásunk. A nyolc országból álló közösség 135 millió lakost, 200 donorkórházat és 77 transzplantációs centrumot foglal magában – mondta dr. Nemes Balázs, a Vesetranszplantációs Központ vezetője. Mint azt a szakembertől megtudtuk, a közösségen belül minden recipiens egy közös várólistára kerül. Ezen belül jelenleg 210 debreceni páciens van.

Az átlagos várakozási idő minden magyar beteg számára 2,5 év, szemben Németországgal, ahol ez akár 8 év is lehet.

A magyarországi donorszervek 70-80 százaléka az országban marad, s csak minden ötödik érkezik külföldről. Az Eurotransplant komputeres várólista rendszere mindig egy konkrét betegnek ajánlja fel a donorszervet, éppen ezért rendívül fontos, hogy a várólistán tartott betegek fitt (műtétre alkalmas) állapotban legyenek. – Ha éppen nem alkalmas az illető valami miatt a műtétre, akkor sajnos a vesefelajánlás nem módosítható egy másik, a debreceni központ által gondozott beteg számára. Ennek elkerülése végett a nefrológusokkal karöltve negyedévente-félévente kontrollra hívjuk a pácienseket – mondta dr. Nemes Balázs.

A betegen múlik

A Vesetranszplantációs Központ vezetőjének tapasztalata szerint személyenként változik, hogy mennyi ideig működik a beültetett vese. – A kiindulópont a donorvese minősége, és annak az embernek az egészségi állapota és együttműködési készsége, aki kapja. Az, hogy a műtét után szedi-e a kapott gyógyszereket rendesen a páciens, vigyáz-e arra, hogy ne hízzon el, legalább olyan fontos, mint a kapott vese aktuális állapota vagy az immunológiaegyezés mértéke. Úgy látom, hogy aki úgy fogja fel a veseátültetést, mint egy második születésnapot és figyel az egészségére, azoknál évtizedekig jól fog működni a donorszerv – hangsúlyozta dr. Nemes Balázs.

Kulcsszó a bizalom

Dr. Nemes Balázs | Fotó: Napló-archív

A Vesetranszplantációs Központban 2010 óta rutinszerűen végeznek élődonoros transzplantációt is, melynek megvalósulásához dr. Nemes Balázs szerint elsősorban bizalomra van szükség. Sajnos – mint mondta – nagyon sok hiedelem él a betegek tudatában, mely gátat szabhat. – A műveseállomáson sokszor csak egymástól tájékozódnak a páciensek, ami ahhoz vezet, hogy alkalmanként nem megfelelően pontos információk birtokába kerülnek. Éppen ezért a vesetransz­plantációs centrum létrehozott egy kis információs füzetet, melyben laikus nyelven minden kérdésükre választ kaphatnak, illetve elindított egy roadshow nevű utazós bemutatkozást, melynek során – szervezett keretek között – veseátültetett betegek érkeznek a műveseállomásokra, ahol elmondják saját tapasztalataikat, még várakozó sors­társaiknak. Ennél hitelesebb forrás nehezen képzelhető el. Ezt a tevékenységet a műveseállomások is támogatják, hiszen segíti munkájukat. Közös érdek a megfelelő tájékoztatás, amely megadása azonban sok időt és türelmet igényel. Eddig 30 kiszálláson vagyunk túl és 170 pácienssel tudtunk beszélgetni – jegyezte meg a szakember.

Új élet

A roadshow egyik szereplője Balogh László, aki 5 évvel a betegség diagnosztizálását követően, 2010-ben kapott új vesét. – Azt szoktam mondani, hogy engem a teremtő a tenyerén hordoz, hiszen azt követően, hogy várólistára kerültem, egy hónapon belül csörgött a telefon a donorfelajánlással. Ez nagyon ritka – mondta a Szervátültetettek „vitéz Váry Sándor” Egyesületének elnöke, akinek az új esély teljesen megváltoztatta a szemléletét. Életmódot váltott, átgondolta, mi fontos számára az életben, s mi az, amit el kell engednie, illetve rendszeresen elkezdett sportolni is.

Augusztusban Angliában rendezik meg a 22. Szervátültetettek Világjátékát, ahol László dartsban és a petanque csapat tagjaként képviseli hazánkat. – A versenyen 70 országból, körülbelül 3 ezer versenyző vesz részt a különböző sportágakban – fűzte hozzá.

Balogh László nevéhez köthető az az egészségnap is, melyet harmadik alkalommal rendeznek meg Debrecenben június 22-én. A Nagyerdei Stadion déli oldalára szervezett programon 9 darab darts­tábla és 3 pinpongasztal is várja az érdeklődőket. A rendezvény legfőbb célja azonban a betegedukáció, ezért különböző előadásokat szerveznek a résztvevőknek, ahol szakmai információkat, illetve a műtéten már régen átesett emberek tapasztalatait osztják meg egymással és a „frissen” transzplantáltakkal.

Pálfi-Tóth Zoé

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában