Ünnepség a laktanyában

2019.06.28. 12:07

Régi-új katonai parancsnoka van a debreceni ezrednek

Új parancsnoka van a Magyar Honvédség Debrecenben állomásozó 24. Bornemissza Gergely Felderítő Ezredének.

Fotó: Matey István

Hajnal István személyében visszakapta régi parancsnokát a Magyar Honvédség debreceni, 24. Bornemissza Gergely Felderítő Ezrede. Az egységet az elmúlt egy évben Hadi Attila alezredes, megbízott parancsnokként irányította. Az átadás, átvételi ünnepségre, a csapatzászló átadására a Füredi úti Kossuth Lajos Laktanyában került sor pénteken. Hajnal István azután lett újra parancsok, miután sikeresen befejezett egy külföldön végzett tanfolyamot. Hadi Attila nem távozott az alakulattól, hanem eredeti beosztásában, parancsnok-helyettesként folytatja munkáját.

A 24. Bornemissza Gergely Felderítő Ezred tavaly január 1-jén alakult meg, amikor a felderítő zászlóalj kivált az 5. Bocskai István Lövészdandár állományából és önálló szervezet lett. A honvédségnek jelenleg ez az egyetlen felderítő alakulata.

Új eszközöket kapnak

Az ezredsorakozó keretében megrendezett parancsnoki átadás-átvételen Dominek Attila ezredes, a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat Felderítő Csoportfőnökség csoportfőnök-helyettese arra emlékeztetett, hogy noha Hajnal István ezredes ugyanazon alakulathoz és ugyanabba a beosztásba tért vissza, mégis, az egy év alatt sok minden megváltozott. Időközben átalakult a Magyar Honvédség felső- és középszintű vezetési rendszere és létrejött a Magyar Honvédség parancsnoksága.

– Az önök számára ennél sokkal meghatározóbb, hogy a felderítő ezred megerősödött. Az önálló felderítő ezred megalakulása óta eltelt mintegy másfél év bizonyította, hogy szükség van egy felderítő alakulatra – jelentette ki Dominek Attila.

Kifejtette: a Zrínyi 2026 Haderőfejlesztési Program keretében a 24-es felderítő ezredhez az év végéig megérkeznek az új elektronikai hadviselési eszközök, majd jövő év elején, illetve közepén várható, hogy új felderítő, megfigyelő műszerekkel gazdagodnak.

Maradtak a célok

Hadi Attila alezredes záruló megbízatása kapcsán elismerte, nagy felelősséget vett a vállára. – Közösen bebizonyítottuk, hogy az ezred ténylegesen megérett az önállóságra – jelentette ki.

Hajnal István ezredes kiemelte, a célok nem változnak. A legfontosabb: a teljes műveleti képesség elérése és az állomány bővítése, kiképzettségének növelése – tette hozzá.

OCs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában