Küldjön hírt!

2019.06.04. 08:52

Országos vetélkedő a Debreceni Benedek Elek Általános Iskolában

Idén tizenhetedik alkalommal rendeztünk országos történelem és műveltségi vetélkedőt a Debreceni Benedek Elek Általános Iskolában.

Fotó: olvasói fotó

A verseny megrendezését a Nemzeti Tehetség Program keretében szakmailag és anyagilag is támogatták az Emberi Erőforrások Minisztériuma és társszervezetei.

E tanévben ”A kétfejű sas hatalmában – a XVIII. századi Magyarország története” címmel került sor a kor történelmének és művelődéstörténetének feldolgozására.. A versenyben mintegy kétszáz – az ország szinte minden megyéjéből és a fővárosból is nevezett 7-8. osztályos tanuló vett részt négyfős csapatokban dolgozva.

A versenysorozat decemberben kezdődött, 2 írásbeli forduló megoldása után került sor a legjobbak kiválasztására, és május végén a döntő megrendezésére.

A vetélkedő során a csapatok a történelem mellett irodalom, művészetek, egyetemes kultúra, tudomány és technika témakörökben kutattak, rejtvényeket, játékos feladatokat oldottak meg, rajzoltak, leveleket írtak, kreatív feladatokban mérték össze tudásukat. A verseny első részét a Rákóczi-emlékév alkalmából Rákóczi Ferenc fejedelem emlékének szenteltük, a tanulók a Rákóczi-szabadságharchoz kapcsolódó könyveket, cikkeket olvastak, filmeket néztek meg. A második forduló során a XVIII. század Habsburg uralkodóiról, Mária Terézia és II. József felvilágosodott abszolutista rendszeréről oldottak meg feladatokat. Megemlékeztünk a felvilágosodás magyar irodalmának jeles képviselőiről, a korabeli tudomány híres alakjairól, a Debreceni Református Kollégium korabeli tanárairól és híres növendékeiről, a kor művelődéstörténetében betöltött szerepükről. A döntőben a legjobb 12 csapat részvételével magas színvonalú vetélkedés részesei lehettünk. Az írásbeli feladatok során számot adhattak a csapatok a korról szerzett ismereteikről, emellett történelmi rigmusok írásában, korabeli mondák bemutatásában is jeleskedtek. Hajdú-Bihar megyét és városunkat a döntőben az esztári Irinyi Károly Általános Iskola és AMI, a Debreceni Lorántffy Zsuzsanna Általános Iskola és a Debreceni Benedek Elek Általános Iskola csapatai képviselték.

Fotó: A csapatok munka közben | Fotó: olvasói fotó

A történelem vetélkedő kísérő rendezvénye volt a Rákóczi-szabadságharc történetét megörökítő, alsós tanulók részére meghirdetett Történelmi rajzpályázat, és 5-8. osztályosok részére kiírt Történelem a számítógépen pályázat, amelyre a korabeli rajzok mellett a korszakról szóló prezentációk, sőt kisfilmek is érkeztek.

A tanulók a több hónapos vetélkedés során tankönyveik mellett sokféle történelmi és irodalmi anyagból, lexikonból, művészeti albumból gyarapították ismereteiket, természetesen az internetet is igénybe vehették a felkészülésükhöz, online cikkeket olvastak, történelmi filmeket néztek meg. A tartalmas, magas színvonalú versenysorozat végén ez évben a legeredményesebb a makói Kálvin Téri Református Általános Iskola „Pro Libertate” csapata volt, 2. helyezést ugyanez iskola „Pro Patria” csapata, 3. helyezést a Pilismaróti Bozóky Mihály Általános Iskola „Pilismaróti Sasok” csapata ért el.

Eredményhirdetés után – az 1-3. helyezett makói és pilismaróti csapatok és felkészítő tanárnőik | Fotó: olvasói fotó

A győztesek és a döntőn résztvevő valamennyi csapat és felkészítő tanár értékes könyv- és tárgyjutalomban, emellett az írásbeli fordulók legeredményesebb csapatai is jutalomban részesültek.

Gratulálunk valamennyi versenyzőnek, felkészítő pedagógusnak és nem utolsó sorban a Debreceni Benedek Elek Általános Iskola humán munkaközösségének, tantestületének, dolgozóinak és közreműködő tanulóinak a nagyszerű versenyért, a kiváló rendezésért!

Tóthné Bulátkó Gabriella – versenyszervező, zsűritag

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában