360 fokos videó

2019.06.24. 14:00

Nem lehet vele betelni: virágzik a lila tenger Létavértes határában

Slágernövény lett a levendula, a szépség- és a gyógyszeripar is előszeretettel használja.

Fotó: YouTube / Hírek360

Szemet gyönyörködtető látvány a Létavértes határában meghúzódó levendulamező. Családi vállalkozásként működik a Létai Levendulás, a Magyar család szépíti és ápolja a kertet, mely nem mindennapi élményt nyújt az Alföldön.

– Maga a terület körülbelül húsz évvel ezelőtt került hozzánk, akkor úgy gondoltuk, hogy szőlőgazdálkodással, borászattal fogunk foglalkozni, de ez nem igazán jött be. Tizenhárom éve kezdtünk el azon gondolkodni, hogy szőlőgazdálkodáson kívül mire lehetne ezt a területet hasznosítani. Akkor úgy gondoltuk, hogy olyan növénnyel kellene beültetni, ami bírja ezt a teljesen egyszerű, homokos talajt. A levendula mellett döntöttünk, mivel az egy olyan növény, ami a környezetéhez rendkívül jól alkalmazkodik. Akkor egyébként még nem túl sokat tudtunk róla – beszélt a kezdetekről Magyar Péter.

Az első 2000–2500 tő angol levendulát 2007-ben vásárolták meg Pannonhalmáról, ma már megközelítőleg tízezer tő található az egyhektáros kertben, mely egy domboldalon terül el.

Nyugtató és gyulladáscsökkentő

A létavértesi kertben négyfajta levendula található: francia, angol, valamint fehér és rózsaszín. A francia levendula 2–3 héttel hamarabb borul virágba, mint az angol.

– A francia és az angol levendula között nagy különbségek vannak a növény karakterisztikájában, színében, felhasználásában. Levendula mind a kettő, de a franciát inkább kozmetikai termékekben hasznosítják, az angol levendula pedig főként ipari felhasználásra, elsősorban az olaj készítésére alkalmas, ugyanis a hosszú szára miatt nagyobb a nedvesség- és az olajtartalma – tudtuk meg Magyar Pétertől.

A finom illatú gyógy-, fűszer- és dísznövénynek különféle jótékony hatásokat tulajdonítanak, az aromája főként nyugtató, gyulladáscsökkentő. A levendulaolajat a növény szárából nyerik, a virágában pedig az illatanyag rejlik. A Magyar család kezdetben olajat préselt belőle, ma már inkább levendulaszörpöt és emléktárgyakat készítenek, valamint június végére nyílt hétvége keretében „Szedd magad!” akciót hirdetnek.

KD

Nézz körbe 360 fokban!

A videót 360 fokos kamerával vettük fel: az egérrel vagy a bal felső sarokban lévő kör alakú ikonra kattintva tudsz változtatni a nézőponton. Ne felejtsd el megnézni, hogy mi van a kamera háta mögött! Még több 360 fokos videóért iratkozz fel a Hírek 360 YouTube-csatornájára és kövesd a Hírek 360 Facebook-oldalát!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában