Látogatás a javítóintézetben

2019.06.28. 11:22

Mi mind Isten gyermekei vagyunk

Cigány lányok, erdélyi és kárpátaljai fiatalok, valamint javítóintézetben lévő fiúk táboroznak.

Fotó: Dorcas Szolgálat Alapítvány

Kétszázhúsz fia­talnak feledteti gondját a Dorcas Szolgálat Alapítvány, mely idén is a hátrányos helyzetűek számára szervez táborokat, ahol a lelkiség és sport mellett a művészetterápia is szerepet kap. Májusban a Debreceni Bárczi Gusztáv EGYMI-ből hatvan, fogyatékkal élő gyerek töltött el egy hetet a Dorcas Kempingben, múlt héten pedig egy teljesen új célcsoport került a Dorcas Szolgálat Alapítvány szárnyai alá: a segélyszervezet munkatársai ugyanis a Debreceni Javítóintézetbe látogattak el, s egy hétig az ott lévő fiúknak tartottak foglalkozásokat.

Isten teremtményei vagyunk

„Mi odamegyünk, ahol a legnagyobb a baj, ahol a leginkább várnak minket, s ahol nincs holnap, nincs remény. Sajnos mindig találunk ilyen helyet.”

– Jézus is arról beszél: ha a legkisebbel az én testvéreim között megteszitek, akkor velem tettétek meg. Kik azok a legkisebbek? Akikről senki sem gondoskodik, akiket megvetnek, reménytelenségben élnek. A munkánknak az egyik része, hogy feltárjuk azt, hol vannak olyan területek, ahova még várják a segítséget és tudunk is támaszt nyújtani – fogalmazott Kiss Ábel Lukács. Az alapítvány ügyvezető igazgatója továbbá elmondta, a javítóintézet lakói számára ugyanaz volt az üzenet, mint a többi hátrányos helyzetű művészetterápiás tábor résztvevői számára: „nem véletlen, hogy megszülettél, Isten csodálatos teremtése vagy, és különleges terve van az életeddel.”

– Fiúk lévén, olyan történeteket vittünk a Bibliából, amelyek leginkább megszólítják őket, és segítenek fel­építeni egy olyan jövőképet, önképet és Isten-képet, ami hozzájárul a boldogulásukhoz. A javítóintézetben különösen fontos az, hogy új ingerek érjék a fiatalokat, ami által kicsit életvidámabbak lesznek. Nem könnyű terep, de nagyon nagy szeretettel készültünk hozzájuk – fűzte hozzá Kiss Ábel.

A szövetség jelképe

A javítóintézeti látogatást követően, ezen a héten immár a Dorcas Kempingben hatvan, 12-14 éves cigány lánynak tartottak foglalkozásokat. Mint azt az alapítvány ügyvezetőjétől megtudtuk, a Bibliából a női szereplőket kiemelve mutatnak példákat. A gyerekek ellátogattak egy hölgyeknek szóló kávézóba is, ahol olyan roma származású nők mondták el az élettörténetüket, akik számukra is példák lehetnek. A művészetterápiai foglalkozásokon, az alkotásokon keresztül pedig ők is ugyanazt a központi üzenetet kapják meg, mint a javítóintézetben lévő fiúk. – A lányok számára van egy különleges meglepetésünk: mielőtt pénteken (ma) hazamennek, Isten nevében átadunk nekik egy-egy gyűrűt, mely a szövetségnek a jelképe. Szeretnénk felhívni a figyelmüket arra: Isten kész arra, hogy vezesse őket. Szövetségre lép velük, és minden támogatást megad ahhoz, hogy bölcs és jó döntéseket hozzanak életük keresztútjainál – hangsúlyozta.

Kiss Ábel hozzátette: – Szombaton, az utolsó turnusban – szintén hatvanan – erdélyi és kárpátaljai magyar hátrányos helyzetű fiatalok érkeznek, akiknek a teremtéstörténettől egészen az Újszövetségig olyan igerészeket emelünk ki a Bibliából, amelyek a már említett üzenetet erősítik, azaz, hogy nincsenek egyedül, nem véletlen, hogy megszülettek, s bár nehezek a körülményeik, ne ezekre tekintsenek, hanem arra, hogy Isten csodálatos teremtménynek teremtette őket, és mindent megadott ahhoz, amire szükségük van, hogy őt kövessék.

Aranykezek

A táborok kulcsfontosságú elemei a lelki alkalmak, vagyis az áhítatok, emellett azonban nagyon fontos a sport és azok a játékos vetélkedők, amiken keresztül a gyerekek le tudják vezetni az energiájukat. A művészetterápia keretében kézműves-foglalkozásokat tartanak, melybe az áhítat elemeit emelik át. – Úgy tudunk eljutni a szívhez, ha mindazt, ami a reggeli áhítaton elhangzik, a kezükkel is kipróbálják. Ezek a gyerekek nem hallották a szüleiktől, hogy mekkora kiváltság az ő szüleiknek lenni és mekkora ajándékok számukra. Arannyal festjük be a kezüket, melyet egy fehér lapra nyomunk. Gyönyörködhetnek benne, azt érezhetik, hogy ők is értékesek, s talán közelebb kerül hozzájuk az az igerész, amit olvasunk a 139. zsoltárban:

„mennyire csodálatos teremtmények vagyunk, akiket az édesanyánk méhében Isten megalkotott, megtervezett”.

Pálfi-Tóth Zoé

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában