Érvek, ellenérvek

2019.06.11. 14:35

Kossuthos diák lett a negyedik a nemzetközi vitaversenyen

Kavalecz László, a Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziuma és Általános Iskolája 12. a osztályos diákja negyedik helyezést ért el a Vitázik a világ ifjúsága nemzetközi vetélkedőn.

Az egyetlen német nyelvű közép-kelet-európai vitavetélkedő hazai döntőjében a győzelemért a „Vetítsenek-e Magyarországon több filmet eredeti nyelven?” kérdésről disputáltak a tanulók május 30-án Budapesten.

A tét az volt, hogy ki képviselje Magyarországot a nemzetközi döntőben október 10-én a fővárosban.

Egyenlő felek viadala

A vitában nemcsak a jobb ténybeli tudás volt fontos, hanem az is, hogy a résztvevők tárgyilagosan és korrekten ütköztessék nézeteiket. Lényeges volt tehát odafigyelni egymásra, és megérteni az ellenkező oldal véleményét. Fel kellett tárni az esetleges ellentmondást az ellenérvekben, és meggyőzően alá kellett támasztani a képviselt nézeteket – tájékoztatott a Goethe Intézet Budapest.

E projekt fejleszti a vitakészséget, demokratikus párbeszédre ösztönöz, és egyúttal tükrözi Európa nyelvi sokszínűségét. A Vitázik a világ ifjúsága vitavetélkedőn – melyet Magyarországon 2010 óta rendeznek meg – tizenkét közép-kelet-európai országból 180 középiskola mintegy 3000 tanulója vesz részt.

A verseny a Goethe Intézet, az Emlékezet, Felelősség és Jövő Alapítvány, a Közhasznú Hertie Alapítvány és a Külföldi Német Iskolák Központi Igazgatóságának közös projektje. Az országos döntő fővédnöke dr. Horváth Zita, az Emberi Erőforrások Minisztériuma felsőoktatásért felelős helyettes államtitkára volt.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában