kánikula

2019.06.25. 20:00

Hűsítsük magunkat kívül-belül!

Az utóbbi napokban, hetekben tapasztalt kánikula sokak számára megterhelő.

Fotó: Matey István, archív

A kánikula valamennyi szervrendszerünket érinti, de elsősorban az ideg-, a szív- és érrendszer, a vérkeringés van kitéve fokozott terhelésnek. Ilyenkor a szervezet kimerül a végsőkig, elveszti az alkalmazkodási képességét – tudtuk meg dr. Négyesi Anna természetgyógyásztól. Hozzátette, a forróságban a hőszabályozó rendszer is nagyobb munkát végez, melynek a test felhevülését kell megakadályoznia, ezért többet izzadunk. Az izzadás azonban nemcsak folyadék, hanem fontos ásványi anyagok vesztésével is jár: a magnéziumhiány hatására idegesebbek, ingerlékenyebbek lehetünk, a kálium hiánya pedig szívritmuszavart válthat ki. A kánikulában az immunrendszerünk is intenzív támadásnak van kitéve, ilyenkor a kórokozók könnyebben elszaporodnak, így gyakrabban tapasztaljuk, hogy megfázunk, pedig nagyon meleg van. A hőségben gyakoribbak az alvászavarok, csökken a koncentrációképesség, ezért a baleseti kockázat is megnő. Olyanok is vannak, akik akár munkaképtelenné is válhatnak a kánikula miatt. Fontos, hogy csak olyan tevékenységet végezzünk, ami nem ró a szervezetünkre további energiaelvonást.

A mezőgazdasági, illetve más szabadban végzett munkáknál nyilvánvalóan elkerülhetetlen a fizikai aktivitás, ilyenkor lassítani kell a tempón és több pihenőt kell beiktatni.

Dr. Négyesi Anna kifejtette, hogy az egészséges szervezetben a folyadékfelvétel és -leadás egyensúlya biztosítja a megfelelő működést. Ha a folyadékfelvétel kisebb, mint a leadás, akkor a szervezetben úgynevezett vízhiányos állapot lép fel, aminek számos következménye lehet. – A szomjúság érzése már vészjel a szervezetnek. Előfordulhat fáradékonyság, gyengeség, kimerültség, de akár szédülés, fejfájás, nyugtalanság és zavartság is. Heves szívdobogás­érzés, valamint szapora légzés léphet fel, izomgörcsök, mely végül a szervezet kiszáradásához vezet – mondta.

Mit tehetünk ellene?

Az elveszett folyadék pótlása rendkívül fontos. – Különösen kell figyelni a kisgyermekekre és az idősekre, akiknek a folyadékháztartása még nem vagy már nem annyira stabil. A folyadékszükségletet sokféle itallal tudjuk fedezni. A legmegfelelőbb erre a víz, mely ugyan energiát nem ad, de találhatók benne ásványi anyagok. Az ásványvizeket érdemes váltogatni, hiszen mindegyiknek más az ionösszetétele. Ihatunk zöldség- és gyümölcsleveket is, ezekben már van energia, szénhidrát, élelmi rost, ásványi anyagok és vitaminok is. Érdemes a natúr, százszázalékos leveket választani a cukrozott termékek helyett. Nagyon jó választás ilyenkor, főleg gyerekeknek, a gyümölcsös-tejes turmix is. Kerülni kell az üdítőitalokat, mert cukortartalmuknál fogva nagyon megterhelik a szervezetet. A különböző teák is frissítést nyújthatnak. A zöld és gyümölcsteák – ellentétben a fekete teával és kávéval, melyek erős vízhajtó hatásúak – jó megoldást jelentenek. A gyümölcsteák előnye, hogy ízesítés nélkül is nagyon finomak – fogalmazott a szakértő.

Elmondta, a gyógyteák fogyasztása is ajánlott. A citromfűből készültnek pihentető hatása van, a bodzás serkenti az immunrendszert, és üdítő hatású, a fehérakác-tea a gyomorműködést segíti, a hibiszkusz erősít, a zsályatea fogyasztása pedig izzadáscsökkentő. Ezekből naponta egy-két pohárral akár huzamosabb ideig is lehet fogyasztani. – A csecsemők folyadékbevitelére is fordítsunk kiemelt figyelmet, nekik az anyatej mellett adhatunk gyengére főzött teát vagy visszahűtött, forralt babavizet.

Nem mindegy, mit eszünk

– Hacsak nincs valamely betegség miatt célzott diéta, kerülni kell a sós, savanyú, csípős és pikáns ételeket, mert ezek tovább fokozzák a verejtékmirigyek működését. A fűszeres, sült, nehéz ételek fogyasztását is mellőzzük, mert megterhelik az emésztést. Ilyenkor inkább hűtő hatású, édes, fanyar és keserű ízű ételeket együnk: lédús főtt ételeket, nyers salátákat, leveseket. Kisebb adagokat, mert a hőségben kevesebb ételre van szükségünk. A gyümölcsöknek, zöldségeknek is nagyon jó hűsítő hatásuk van. Estére már csak könnyű fogásokat – például salátát – együnk, hogy éjszaka tudjunk aludni – mondta dr. Négyesi Anna a táplálkozásra kitérve.

Vass Kata


Tanácsok a kánikula idejére

  • Természetes alapanyagú alsóneműt és felsőruházatot viseljünk, és lehetőleg fehér színűt, ami nem nyeli el a hőt, és magába szívja az izzadságot
  • 11 és 15 óra között ne tartózkodjunk a szabadban! A fejünket kalappal védjük a túlhevüléstől!
  • Menjünk hűtött, nagy légterű intézményekbe, hogy elviselhetőbb legyen a hőség!
  • A klímaberendezést állítsuk be megfelelően! Könnyen megfázhatunk, ha nem vigyázunk. A szakemberek mindössze 6-8 Celsius-fokos különbséget ajánlanak.
  • Zuhanyozzunk hideg vízzel, azonban mindig meleg vízzel kezdjük a tusolást – hogy ne zavarja meg a szívműködésünket –, és fokozatosan, a lábon és karokon kezdve váltsunk egyre hűvösebb vízre!
  • A munkahelyen álljunk fel gyakrabban, mossuk meg hideg vízzel az arcunkat, csuklónkat, vagy készítsünk hideg törölközős borogatást a tarkónkra!
  • Visszafogottan használjuk a kozmetikumokat! Ne zárjuk el a pórusokat, és csak jó minőségű, természetes alapanyagokból álló kozmetikumokat használjunk!
  • Hideg, hűtő hatású színeket – fehér, világoskék, zöld – viseljünk, mert a szemünkön keresztül az idegrendszerre is hatnak a színek!
  • Legyünk egymással türelmesek, megértőek autóvezetés közben is, hiszen nem tudhatjuk, hogy másokból a kánikula milyen reakciókat válthat ki!
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában