hasznos tanácsok

2019.06.16. 11:30

Hol nyársal a panelember?

Tettük fel a kérdést a szabadtéri sütés-főzés szezonjának kezdetén, majd ebből kiindulva utánajártunk, hogy Debrecenben hol és hogyan érdemes hódolni a kültéri gasztronómiának.

Fotó: Molnár Péter, illusztráció

Az ideális helyszín kérdése fel sem merülhet azokban, akik saját kertet birtokolnak. Az a legszerencsésebb, akinek kiépített kültéri tűzhelye is van, de anélkül sem lehetetlen összeütni egy finom gulyást, vagy csepegésre kényszeríteni némi füstölt szalonnát, hiszen egy rögtönzött tűzrakóhely is megfelel, amennyiben ügyelünk a biztonságra. Az elkülönített udvarral nem rendelkező társasházak lakóinak kicsit messzebbre kell menniük, ha tűzifának valóba akarják vágni a fejszéjüket, de a Pallagi út kijelölt tűzrakó helyei előttük is szabadon állnak. Ezek az Idősek Háza mögött, valamint a TEVA gyógyszergyár után találhatók. Ugyanakkor a Vekeri-tó is remek színtér, ahol ugyancsak találunk erre a célra kialakított helyeket, ráadásul itt a természetközeli élmény csodálatos tóparti panorámával párosul.

A saját, belterületi ingatlanon található tűzrakóhely használata egyébként tűzgyújtási tilalom idején sem tilos. A jogi szabályozás elsősorban külterületre, az erdőkre, illetve azok környezetére vonatkozik, ahol a tűz keletkezésének és terjedésének veszélye ebben az időszakban fokozottan fennáll – olvasható a katasztrófavédelem honlapján. Társasházi közös tulajdonban lévő, udvaron kiépített nyársalók és grillezők esetén tilalom idején a társasházak tűzvédelmi szabályait kell figyelembe venni.

Erkélykonyha

Az élelmes panellakók egy része nem megy messzire, ha sütögetni támad kedve, elkészíti a betevőt az erkélyen. Mielőtt azonban főzőhelyiséggé alakítanánk a balkont, tájékozódjunk a szabályokról! – Az Országos Tűzvédelmi Szabályzat szerint tilos tűzveszélyes tevékenységet végezni olyan helyen, ahol az további tüzet vagy robbanást okozhat. A gázzal, fával vagy faszénnel történő grillezés tűzveszélyes, mivel az nyílt lánggal jár. Az elektromos grillről ez nem mondható el. A társasházak tűzvédelmi házirendje azonban ezt is szabályozhatja – világosított fel Papp-Kunkli Nóra, a Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság megyei szóvivője. Hozzátette: engedékeny szabályzás esetén is csak a grillsütő használati utasításainak megfelelően járjunk el, de a nyílt lángon történő bográcsozás ebben az esetben szigorúan tilos!

Tari Nóra

Amire ügyelnünk kell

  • Csak annyi fát helyezzünk a tűzre, amennyit biztonságosan el tudunk oltani!
  • Készítsünk elő homokot, vagy vizet, amellyel szükség esetén, illetve a sütés-főzés befejezése után el tudjuk fojtani tüzet!
  • A tűzrakóhely közelébe ne helyezzünk éghető anyagokat! A lángok átterjedhetnek más tárgyakra, vagy éppen az előkészített tartalék tűzifára is.
  • Ne dobjuk el az égő cigicsikket!
  • Ne próbáljunk olajat vízzel oltani, mert a lángok kicsaphatnak, és súlyos sérüléseket szenvedhetünk. A kigyulladt olajat takarjuk le fedővel, vagy szórjunk rá homokot, lisztet, így elzárjuk a tűztől oxigént.
  • Ha úgy látjuk nagy a baj, akkor tárcsázzuk a 112-t!
  •  

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában