360 fokos videó

2019.06.21. 15:44

Gyűrűt kaptak a gólyafiókák Hajdú-Bihar megyében

Megyénkbe érkezett a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MMTE) Gólya Roadshow elnevezésű programja.

Fotó: Hajdu Ágnes

Pénteken három hajdú-bihari településén, Berettyóújfaluban, Földesen és Püspökladányban, összesen hat helyszínen tartottak látványgyűrűzést.

Miután a fehér gólya fiókákat lehozták a fészekből, az érdeklődők testközelből láthatták a madarakat, valamint lehetőség nyílt megsimogatni a gyűrűzésre váró, magukat halottnak tettető fiókákat.

– Gólya Roadshowt már több mint egy évtizede rendezi meg országszerte a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület. A fő cél az, hogy a több mint száz éve létező hazai madárgyűrűzést népszerűsítsük a lakosság körében egy látványgyűrűzés keretén belül – mondta el Veszelinov Ottó, a MMTE Debreceni Területi Irodájának vezetője.

Egyedi azonosító

Ötévente zajlik országos gólyafelmérés, pont most van egy ilyen ötéves periódus fordulópontja, így ebben az évben minden hazai gólyafészket felkeresnek, és felmérik, mennyi fióka van a fészkekben. Az átlagosan egy fészekaljban három-négy fióka található, ha ennél kevesebb van, akkor valószínűleg a tojások nem tudtak kikelni az időjárási körülmények miatt, vagy elpusztultak a kicsik.

– A gyűrűzési adatokból lehet tudni, hogy Magyarországon körülbelül 5500 pár gólya fészkel, évente a fiókák közül ezren kapnak színes gyűrűt. Nyilván ebből az adódna, hogy szinte minden ötödik gólyán van gyűrű, sajnos ez nem így van, hiszen a fiatal gólyák közül nagyon sok elpusztul az első 1-2 évben – tudtuk meg Veszelinov Ottó.

Magyarországon a gólyák kék színű gyűrűt kapnak, a színkód alapján a világon bárhol beazonosíthatóak.


Nézz körbe 360 fokban!

A videót 360 fokos kamerával vettük fel: az egérrel vagy a bal felső sarokban lévő kör alakú ikonra kattintva tudsz változtatni a nézőponton. Ne felejtsd el megnézni, hogy mi van a kamera háta mögött! Még több 360 fokos videóért iratkozz fel a Hírek 360 YouTube-csatornájára és kövesd a Hírek 360 Facebook-oldalát!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában