ülésezett a közgyűlés

2019.06.27. 14:38

Felkészült az új üzemekre a katasztrófavédelem

Építkezésekről és személyi ügyekről egyaránt szó volt a közgyűlésen.

Fotós: Molnár Péter

2018-ban 60 embert mentettek meg és 185 sérültnek segítettek a Debreceni Katasztrófavédelmi Kirendeltség munkatársai az illetékességi területükhöz tartozó 36 településen az általuk végzett beavatkozásoknál. Tűzesetnél 3, műszaki mentésnél 11 volt az elhunytak száma tavaly – derült ki éves beszámolójukból, melyet csütörtökön fogadott el a cívisváros önkormányzatának közgyűlése.

Dr. Nagy Imre tűzoltó ezredes, a Kirendeltség vezetője Madarasi István (MSZP) érdeklődésére elmondta: kellően felkészültek a következő időszakban létrejövő új üzemek védelmére. Ehhez többek között a tavaly, összesen mintegy félmilliárd forintért beszerzett 3 új gépjárműfecskendő, illetve egy vízszállító jármű is hozzájárul. Beszámolt arról, hogy a BMW-gyár képviselői látogatást tettek a debreceni laktanyában, elismerésüket fejezték ki a hazai képzés és technikai felszereltség kapcsán. Az új egységek védelme azonban várhatóan nem fog plusz terhet jelenteni; például a BMW saját tűzoltósággal fog rendelkezni, a kisebb eseteket gyáron belül tudják majd kezelni. Létesítményi tűzoltóság már ma is működik a TEVA-nál; ugyanazon szabályozók vonatkoznak az új üzemekre is.

Többek között módosították a szabályozási tervet egy Derék utcai területre vonatkozóan az önkormányzat képviselő testületének csütörtöki ülésén; a cél, hogy megteremtsék ott egy új bölcsőde építésének lehetőségét. Ugyanott egy négycsoportos óvoda is lesz, Papp László polgármester tájékoztatása szerint a közbeszerzési eljárás folyamatban van, ősszel kezdődhet meg a kivitelezés.

Egy másik elfogadott előterjesztés a pallagi Debreceni Labdarúgó Akadémiához kapcsolódóan kollégium- és lelátó épület elhelyezését teszi lehetővé. Ezen pont tárgyalásakor több ellenzéki képviselő is elismerését fejezte ki Gábor István főépítész munkája iránt. Ágoston Tibor (független) elmondta, a Létai út környékéről kapott lakossági panaszok alapján többszöri egyeztetés volt a főépítésszel, a legújabb visszajelzések szerint pedig „nagyon szépen haladnak a dolgok”. – Találkozik a városvezetés, a szakma azokkal a kisemberekkel, akik ilyen jellegű problémákkal küzdenek – összegezte. A polgármester arra emlékeztetett, hogy Gábor István január óta tölti be a posztot, és kifejezett cél a főépítészi munka szolgáltató jellegének erősítése.

A Városi Szociális Szolgálat vezetésével a következő öt évre Nagy Lajosnét, jelenlegi intézményvezető-helyettest bízták meg a képviselők. Döntöttek 11 óvodavezető kinevezéséről is.

Egyhangú igennel szavaztak az óvodapedagógusok intézményvezetői pótlékának differenciált emelésére; ennek szükségessége korábban már többször szóba került az üléseken. E pótlék mértéke a törvény szerint az illetményalap 40-80 százaléka lehet, Debrecen egyik óvodájában 50, a többbiben 40 százalékban határozták meg. A mostani módosítás három kategóriában 60, 70, illetve 80 százalékra emeli a pótlék mértékét, figyelembe véve, hogy az adott intézménynek hány telephelye van, mennyi a gyereklétszám, azon belül a sajátos nevelési igényű gyerekek aránya.

Papp László szerint ösztönzőként működhet a pótlékemelés, így például idén minden óvoda vezetői pályázatára volt jelentkező, esetenként több is. Madarasi István (MSZP) hozzászólásában arról beszélt, ez az előterjesztés „közel áll az önkormányzatiság szelleméhez”, hiszen a város a saját fenntartásában lévő intézmények felé jelezheti, hogy megbecsüli a szakembereit. Ágoston Tibor példaértékűnek tartja a lépést, ami arra is rámutat, hogy az ellenzékiek kezdeményezését a városvezetés meghallotta és elfogadta. A polgármester „a történelmi hűség” kedvéért elmondta, amikor tavaly azzal szembesültek, hogy némely óvoda esetében nem volt pályázó, javaslatot kért az ösztönzésre. Komolay Szabolcs alpolgármester hangsúlyozta: az óvodavezetők maguk között, konszenzussal hozták létre azt az értékelési rendszert, ami alapján differenciálás létrejött.

A Debreceni Sportcentrum Nkft. 2015-ben és 2016-ban a meglévő Debreceni Sportuszoda bővítésére pályázott, azon belül egy 50 méter hosszú medence is épült volna. Az építőipari árak emelkedése miatt azonban ez nem valósulhat meg, ugyankkor nincs mód a projekt befejezési határidejének módosítására, és a már lehívott összeget sem szeretné a város visszafizetni. Ezért a rendelkezésére álló forrást a meglévő sportuszoda korszerűsítésére fordítaná, amely már 12 éves, így egyébként is jelentősebb korszerűsítéseket, karbantartást igényel – részletezi az az előterjesztés, melyre szintén igennel szavaztak a képviselők.

Ágoston Tibor aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy ha most nem építünk, akkor talán nem lesz még egy lehetőségünk, miközben máris igény mutatkozna a bővítésre. – Tartsuk napirenden ezt a tervet! – javasolta. Papp László polgármester válaszában a realitásokra hívta fel a figyelmet; azt mondta, az önkormányzat nem veti el az építés szándékát, de nem áll elegendő pénz a rendelkezésére, a 2015-ben kalkulált költség mára lényegesen több. Arról is beszélt, a strandfürdő fejlesztésével az úszósávok száma megtöbbszöröződik, 50 és 33 méteres pályák is a lakosság rendelkezésére állnak majd, nyári időszakban. Madarasi István szerint már annak idején is kicsit „utópisztikusnak tűnt” a sportuszoda bővítésének terve, habár a szándék jó. Az új színház példájával intett arra, hogy kellően nem végiggondolva belevágjunk egy ilyen beruházásba.

SzT


Elismeréseket és ösztöndíjakat adtak át a közgyűlésen

Debrecen Város Kiváló Pedagógusa

 • Puskásné Dienes Andrea, a Százszorszép Óvoda vezetője
 • Kaluha Sándorné, a Debreceni Fazekas Mihály Általános Iskola pedagógusa
 • Kiss Gergely Tamás, a DSZC Építéstechnológiai és Műszaki Szakképző Iskolája mérnöktanára
 • Debrecen Város Közoktatásáért díj

 • Faragó Utcai Óvoda alkalmazotti közössége
 • DSZC Brassai Sámuel Műszaki Szakgimnáziuma gépjármű-technikai munkaközössége
 • Fodorné Magyar Ágnes, a Debreceni Gönczy Pál Általános Iskola intézményvezető-helyettese, tanára
 • Cívis Talentum ösztöndíj

 • Elek Péter, a Debreceni Református Kollégium Dóczy Gimnáziumának végzős tanulója
 • Noszály Áron, a Debreceni Fazekas Mihály Gimnázium speciális matematika tagozatának 11. osztályos tanulója
 • Székely Mihály, a Debreceni Fazekas Mihály Gimnázium hatosztályos matematika tagozatának végzős diákja
 • Tófalusi Ádám, a Debreceni Református Kollégium Dóczy Gimnáziumának végzős tanulója
 • Vámosi Boglár Tünde, a Debreceni Fazekas Mihály Gimnázium 8. osztályos, speciális matematika tagozatos tanulója
 • Békessy Béla sportösztöndíj

 • Balázs Panni karatéka
 • Battai Sugár Katinka vívó
 • Göttlinger Dániel kerekesszékes vívó
 • Kozák Luca gátfutó
 • Mihály Kata vívó
 • Senánszky Petra uszonyos úszó
 • Ezek is érdekelhetik

  Hírlevél feliratkozás
  Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

  Rovatunkból ajánljuk

  További hírek a témában