Megyei közgyűlés

2019.06.28. 14:00

Nem kérünk az oltóanyagból

Az egészségügyi megelőzést szorgalmazzák a szakemberek és a képviselők is.

Fotó: Kiss Annamarie

A megyei önkormányzat képviselő-testületét Hajdúdorog látta vendégül a június 28-ai közgyűlésen ahhoz kapcsolódóan, hogy a település idén ünnepli várossá válásának 30. évfordulóját, ahogyan Csige Tamás polgármester fogalmazott: 1989 márciusában visszakapta városi címét.

Átlag fölött

A képviselők elfogadták a megye lakosságának egészségi állapotáról szóló 2018. évi tájékoztatót. Dr. Fodor Mária megyei tiszti főorvos néhány adatot emelt ki az összefoglalóból. Aszerint a 2007–2017 közötti hosszabb időszakot vizsgálva csökkenő tendencia figyelhető meg a különböző halálokok tekintetében, kivéve a légzőrendszer megbetegedése miatti kockázatokat, ami azt jelenti, hogy a környezet védelmére, a légszennyezettségre, a dohányzás megelőzésére kell nagyobb figyelmet fordítani. Különösen a nők esetében nőtt meg a kockázat, aminek talán az az oka, hogy most nőtt fel az a generáció, mely hamarabb kezdett dohányozni.

Az országos átlaghoz viszonyítva nálunk férfiaknál a daganatos megbetegedésekből, magas vérnyomás és agyérbetegségekből van több, valamint – évek óta – az öngyilkosságból – fejtette ki a tiszti főorvos. – Nőknél a méhnyakrák okozta halálozás több az országos átlagnál, s bár beindult a megyében a szűrés, nagyon alacsony a megjelenési arány. Szintén a magas vérnyomás, az agyérbetegségek és az öngyilkosság miatti halálok haladja meg az országos átlagot – mondta.

Szúnyogok

Jó hír, hogy a népességfogyás mérséklődött, rossz viszont, hogy a háziorvosok életkora nálunk is magas, az utánpótlást meg kell oldani. A megszakított terhességek száma folyamatosan csökken: míg 2008-ban 2331, addig 2018-ban 1513 ilyen eset volt. Az emlőszűréseken megjelentek száma alacsony, bár némileg javult; az influenza elleni védőoltást kevesen kérik, a felhasználható oltóanyagnak csak a fele fogy el. Ivóvízzel kapcsolatos megbetegedés tavaly nem volt, a vízminőség megyénkben már csak Hortobágy-Szászteleken nem megfelelő, de az ellátás ott is meg van oldva.

Dr. Fodor Mária felhívta a figyelmet arra, hogy a fertőző betegségek esetén is folyamatos a csökkenés, viszont megjelent és növekvő tendenciát mutat a nyugat-nílusi láz, amit szúnyogok terjesztenek, s a védekezés egyetlen módja a szúnyogirtás.

Hozzászólásában több képviselő is beszélt a megelőzés jelentőségéről, Gyula Ferencné (MSZP) pedig sürgette a betöltetlen gyermekorvosi praxisok és védőnői álláshelyek problémájának megoldását.

Még egy útszakasz

A képviselők tájékoztatást kaptak a megyei önkormányzat megvalósítás alatt álló projektjeiről. Pajna Zoltán elmondta, jelenleg 40 program van folyamatban, valamint tíz nemzetközi projekt, és további kettő beadva.

Egy szokatlan fejleményről is beszámolt: egy korábbi útfelújítási program a tervezettnél kevesebb pénzfelhasználással járt, így 376 millió forint maradványösszeget fordíthat a megye – a Magyar Közút Nzrt.-vel egyeztetve – egy további útszakasz korszerűsítésére. A tervek szerint Biharkeresztes és Debrecen között a 4808-as út Hosszúpályi közelébe eső 4,6 kilométernyi szakasza újulhat meg. – A Nagyvárad felé történő forgalom olyan erős ezen a részen, mintha két számjegyű út lenne, ezért nagyon rossz állapotban van – magyarázta az elnök.

– A hajdú-bihari lakosok biztonságban vannak – jelentette ki Kovács Ferenc tűzoltó dandártábornok, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság vezetője pénteken, a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat közgyűlésén, a szervezet 2018. évi tájékoztatójának tárgyalásakor. Mint elmondta, a legtöbb kihívást a műszaki mentés adja a testület tagjainak, melyekből tavaly 1296 volt, tűzesetből pedig 852. Egy rendkívüli esetet emelt ki, a novemberben a Magyar Földgáztároló Zrt. Nagyhegyes határában lévő telephelyén történt tüzet, melyet sikerrel elfojtottak, mielőtt nagyobb baj lett volna.

Tele vannak tervekkel

– Ezen a vidéken már időszámításunk előtt 2-2,5 ezer évvel éltek emberek, a legrégebbi lelet egy rézkori bronzbalta. A legfontosabb emlékünk a honfoglalás korából származó bagolyfejes botvég – mutatta be a település történetének kezdetét Csige Tamás, Hajdúdorog polgármestere, házigazdájaként a megyei önkormányzat júniusi közgyűlésének. Mint elmondta, a terület az idők folyamán többször elnéptelenedett, de kiváló termőföldje miatt mindig újratelepültek az emberek. A hajdúk nagyon sokat tettek azért, hogy magyarul lehessen misézni az itteni templomokban, de azért is, hogy önálló görögkatolikus püspökség álljon fel. Végül 1912-ben lett önálló a hajdúdorogi görögkatolikus egyházmegye, majd 2015-ben önálló görögkatolikus egyházzá vált.

A polgármester bemutatta az elmúlt évek fejlesztéseit, többek közt újraindították a bölcsődét, melynek mostanában már a bővítése van tervben; felújították a családsegítő épületét, a gyermekorvosi rendelőt. – Jellemzően az önkormányzat és intézményei régi típusú polgári, zsidó házakban vannak elhelyezve, formálva a település arculatát is – tette hozzá. Barnamezős beruházással elkészült egy új irodaház. A rendőrségi statisztikák szerint Hajdúdorog a megye legbiztonságosabb városa – mondta büszkén a polgármester.

Beszélt a közfoglalkoztatási programról, melyben papírbrikettet is gyártanak, illetve a fiatalok otthon­teremtésének támogatásáról. Régi vágyuk volt egy körforgalom a város központjában, ezt most építik, és vele együtt a főtér is megújul. A távolabbi tervekben a kerékpárút-hálózat fejlesztése, zöldség-gyümölcs feldolgozó üzem létesítése, sportcsarnok, valamint egy, idősek elhelyezésére szolgáló apartmanház megvalósítása is szerepel.

SzT

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában