Minden forint számít

2019.06.30. 12:01

Adománygyűjtés indult a szabolcsi viharkárosultak részére

A Tiszántúli Református Egyházkerület is támogatja a Magyar Református Szeretetszolgálat gyűjtését.

Fotó: ÉKN

Dr. Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke június 28-án személyesen utazott el a viharkárt szenvedett településekre. Biztosította arról a környékbelieket, hogy imádságban hordozzák a települések életét, és minden lehetséges módon támogatják a Magyar Református Szeretetszolgálat adománygyűjtő felhívását. A befolyt összeggel a kárt szenvedett egyházközségeket és családokat egyaránt támogatni kívánják – írja közleményében a Tiszántúli Református Egyházkerület. Több gyülekezetben a vasárnapi istentiszteleten hívják fel a figyelmet a gyűjtésre. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében hatalmas pusztítást végzett a csütörtöki vihar, a szükséges munkálatokhoz pedig összefogásra és segítségre van szüksége a térségnek.

Villámcsapásként érkezett június 27-én a pusztító vihar. Ami eleinte könnyű nyári zápornak tűnt, rövid időn belül komollyá fordult: több mint 26 ezer fogyasztói helyszínen még most sincs áram a megyében, 31 épület lakhatatlanná vált, 80 főnek azonnal el kellett hagynia az otthonát. A vihar kidőlt fákat, villanyoszlopokat, megrongált épületeket, összetört autókat, leszakított tetőket hagyott maga után. A hatóságok eddig 591 káresetet tudtak felszámolni, de további 800 eset felszámolásán még dolgoznak. A környék valamennyi hivatásos és önkéntes tűzoltója szolgálatot teljesít ezekben az órákban is.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat a Magyar Református Szeretetszolgálathoz fordult segítségért. Kérelmükben leírták: ebben a természeti csapásban a magyar lakosság összefogására van szükségük, hiszen önállóan teljesen kilátástalannak tűnik helyzetük.

A viharkár érintettjei számára június 28-án országos adománygyűjtést hirdetett a Magyar Református Szeretetszolgálat Alapítvány, mely felhívásban támogatója a Tiszántúli Református Egyházkerület. Bármekkora összeg nagy segítséget jelent, hiszen több száz család otthona szenvedett kárt a hirtelen lesújtó, pusztító erejű viharban.

Oláh István, a Magyar Református Szeretetszolgálat Alapítvány kuratóriumi elnöke elmondta: „Abban bízunk, hogy mint már korábban oly sokszor, most is megtapasztalhatjuk református testvéreink összefogását és segítő szándékát. Szeretnénk mi magunk is tanúbizonyságot tenni vezérigénkről:

„Egymás terhét hordozzátok, és úgy töltsétek be Krisztus törvényét.” (Galata 6,2)

Az adományokat az alábbi módon lehet eljuttatni a Magyar Református Szeretetszolgálat számára:

Bankszámlaszám: 10702019-85008898-51100005 (CIB Bank)

Közlemény rovatban kérjük feltüntetni: „Viharkár”

Nemzetközi bankszámlaszám: HU04-1070-2019-8500-8898-5010-0002

SWIFT-kód: CIBH HU HB

Adományvonal: 1358 (egy hívás/SMS 250 forint adományt jelent)

Gyors látlelet a szabolcsi viharkárról

Dr. Fekete Károly püspök írása

Ahogyan az minden nyáron szokott lenni, most is elkezdődtek a Biblia-táborok a gyülekezetekben. Így történt ez a Szabolcs-Beregi Egyházmegyében is. Istennek adunk hálát, hogy a 2019. június 27-én jött ítéletidő, amelynek centruma Dombrád – Kisvárda – Nyírmada térségében volt, sem a gyermekek, sem a velük foglalkozó felnőttek között nem követelt emberáldozatot, pedig a táborozó gyermekek Dombrádon, Kisvárdán, Anarcson és Gyulaházán is éppen együtt voltak a foglalkozásokon. Istennek adunk hálát azért is, hogy az éppen hazatartó Kántor Gábor tiszakanyári lelkipásztor és felesége egyetlen karcolás nélkül szállt ki abból az autóból, amelyre a letarolt útszéli fák közül rádőlt az egyik.

A hálaadás mellett azonban szomorú látni azt a pusztítást, amit az ítéletidő a kialakult szupercellák következtében maga mögött hagyott. Híveink szépen gondozott portái és egyházközségeink féltve őrzött épületei is sokfelé kárt vallottak. A vihar másnapján tett gyors látogatás nyomán csak egy-egy felvillanó képről tudok számot adni, hiszen a pontos kárfelmérés még csak éppen elkezdődött.

Dombrádon a parókia ázott be nagy területen és igen komoly mennyiségű víztől. A templom egyik oldalát végigborotválta a vízsugár, az iskola tornácának tartóoszlopai közül pedig többet kimozgatott a helyéből. Tiszakanyáron a parókia nagy fái tarolták le a kerítést az úttestre is kiborulva, leszakítva az áramvezetéket és megrongálva a gázcsonkot. Szabolcsveresmarton kisebb tetőkárt okozott a vihar az egyházi épületekben és a templomkert közösségi építményét zúzta össze használhatatlanra. Kisvárdán a nemrég átadott új iskolaszárny napelemeiből tépett le néhányat és a tetőzetben keletkezett kár, valamint az iskola konyhájába zúdult be jelentős mennyiségű víz. A gyermektábor résztvevői éppen a templomban zajló foglalkozás óvta meg a viszontagságoktól, miközben az udvar és a templomkert vált romhalmazzá, amire ki tudtak jönni a védett térből. Ajakon, ahol lakóházak tömegében esett kár, a parókia tetőszerkezetét is megbontotta a légzuhatag. Anarcson, ahol szintén nagy pusztítás volt, a műemlék templom cserepeiben esett kár és a parókia északi oldala lett martaléka a viharnak. A temetőben sírokat dúlt fel és döntött le az orkán erejű szél. Gyulaházán és Nyírkarászon a templomtorony bádogszerkezete vált el a falazattól és szenvedett el komoly kárt. Ilken a templomtorony csúcsdísze és csillagja zuhant le, miközben a szél letépte a villámhárító egész szerkezetét. A Nyírségi Református Egyházmegyéhez tartozó Nyírmadán is nagy károk estek az egyházi épületekben és a kisváros egésze csatér képét mutatja, Jármiban pedig a temetőt tarolta le csúnyán a vihar.

Mindez csupán néhány jelenet abból a látványból, amellyel szembesül az ember a szabolcsi tájon. Ugyanakkor reménységre ad okot, hogy a helyreállítás elkezdődött, áramfejlesztők zsongása hallatszik, a katasztrófavédelem és a tűzoltóság emberei erejüket megfeszítve segítenek és a falvakon megszokott összefogással teszi ki-ki a dolgát.

Kérjük Testvéreinket, hogy lehetőségeikhez mérten segítsék adományaikkal a károsultakat a Református Szeretetszolgálat által meghirdetett módon.

Dr. Fekete Károly, püspök

Borítókép: Mátészalka polgármestere, dr. Hanusi Péter szemléli a településen keletkezett viharkárokat. Fotó: ÉKN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában