Eskütétel

2019.05.17. 13:13

Új képviselő a megyei közgyűlésben

Ülésezett a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat Közgyűlése pénteken.

Fotó: Matey István

A napirendi pontok megtárgyalása előtt jelentették be, hogy Vértesi István (Jobbik) képviselő lemondott mandátumáról. Helyette pártja Gurbán Lászlót javasolta.

A területi választási bizottság megállapította, hogy Gurbán László szerepelt a Jobbik Magyarországért Mozgalom által a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek 2014. évi választásában a megyében állított területi listán (Hajdúnánáson a 7. számú egyéni választókerület önkormányzati képviselőjelöltjeként indult a választáson). Mandátumhoz jutásának törvényes akadálya ezért nincs, tehát a területi választási bizottság döntése értelmében a mandátumhoz jutás május 16-án jogerőssé vált. A megbízólevél átadása öt napon belül történhet meg, így az újdonsült képviselő pénteken esküt tett és okmányt írt alá a közgyűlésen, majd azonnal bekapcsolódott a munkába.

Készül a rendezési terv

A közgyűlés tájékoztatót hallhatott a Hajdú-Bihar megyei területrendezési terv módosításának aktuális helyzetéről. A részletek ismertetésére Gonda-Magyar Andrea megyei főépítész Ongjerth Richárdot, a Magyar Urbanisztikai Tudásközpont Nkft. (MUT) vezető tervezőjét kérte meg, aki eddig is közreműködött a tervezési feladatokban.

Mint azt a főépítész kiemelte, a közgyűlés 2018 szeptemberében találkozhatott a megalapozó dokumentációval, ami elkészült, azóta pedig folyamatos tervezői és főépítészi munka folyik. Ebben az évben is folytatódott az úgynevezett megyei roadshow: több településen véleményezték és új ötletekkel látták el a tervezetet.

Ennek kapcsán elfogadta a közgyűlés az „Alföld kerékpáros stratégia 2017” tervezetének Hajdú-Bihar megyét érintő fejezeteihez kapcsolódóan kidolgozott szakmai javaslattételi dokumentum aktualizált térképi mellékletét.

 

Csak a miniszteri rendelet hiányzik

Mostanra összeállt az anyag, vagyis a Megyei területrendezési terv a tervezési folyamat után a jóváhagyandó és alátámasztó munkarészekhez érkezett; ami azt jelenti, hogy közeledik a véleménykérés fázisa – jelentette be Ongjerth Richárd. Emlékeztette a képviselőket az idáig vezető útra, a tervezés folyamatára, ami a jogszabályi háttérnek megfelelően zajlott a Miniszterelnökséggel kötött szerződés alapján.

A megyei terv elengedhetetlen feltétele a hiányzó kormányrendelet és a miniszteri rendelet hatályba lépése. Ezen dokumentumok megjelenésének időpontja továbbra sem tudható, ezért a megyei főépítész azt javasolta, hogy a hiányzó jogszabályok miatt a tervek ne kerüljenek a véleményezési felületre mindaddig, amíg a kormányrendelettel és miniszteri rendelettel összhangban egy végleges szakmai anyag nem tud kialakulni. A képviselők elfogadták a tájékoztatót, amely a remények szerint a határ menti települések lemaradását a kiegyenlítődés felé tolja el.

BB

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában