EP-választás

2019.05.27. 09:25

Debrecen élen járt a sikerben

A cívisváros választói most is egyértelműen állást foglaltak, hogy milyen Európa-politikát szeretnének.

Fotó: Matey István

A Fidesz–KDNP országos és debreceni győzelme az európai parlamenti választáson jó reményt ad arra is, hogy az EU normális működését feszegető, illetve hazánkat és Debrecent is érintő kérdések jó irányba forduljanak – hangsúlyozta hétfői sajtótájékoztatóján Pósán László országgyűlési képviselő a párt debreceni székházában.

Pósán László országgyűlési képviselő
Fotó: Matey István

A politikus szerint az Európai Unió elfordult attól a működéstől, amit úgy nevezhetünk, hogy demokratikus működés. Magyarországon többször elmondták az emberek a véleményüket sok kérdésről, így konkrétan az illegális migrációról is, ám ezt Brüsszelben mindig figyelmen kívül akarták hagyni. Az, hogy népakarat ilyen típusú figyelmen kívül hagyása megtörténhetett, az nem más, mint a demokratikus játékszabályok nyílt és egyértelmű felrúgása. A mostani választási eredmények nemcsak nálunk, hanem szerte Európában mégiscsak világossá teszik azt, hogy egy demokratikusan működő rendszerben nem lehet figyelmen kívül hagyni a legfontosabb bázis, a népet, akik elmondják a véleményüket, és választanak. Pósán László úgy vélte: „Ezek az eredmények feljogosítanak minket annak reményére is, hogy meg tudjuk őrizni a családtámogatási rendszert, a rezsicsökkentést, az adórendszerünket, amely talpra állította és versenyképessé tette a magyar gazdaságot, illetve Debrecen jövője szempontjából is perspektívát jelent.”

Nemzetek együttműködése

A sajtótájékoztatón Papp László polgármester rámutatott: a meggyőző eredmény arra is okot ad, hogy kellő önbizalommal készüljenek az őszi önkormányzati választásokra. A Fidesznek 20 éve van lehetősége a várost menedzselnie, irányítania, és gondoskodnia a város fejlesztéséről. Húsz éve ebben a városban a Fidesz minden választást megnyert, és érzékelhető, hogy a szavazatok az elért eredményeknek is köszönhetők. Debrecenben vasárnap mindenhol nyert a Fidesz, így Papp László szerint ez az eredmény köszönhető annak a várospolitikának is, amelyet Debrecenben képviselnek.

Papp László polgármester
Fotó: Matey István

Papp László elmondta: 2014 óta irányítja polgármesterként Debrecent, és az akkori európai parlamenti választás és a 2018-as országgyűlési képviselőválasztás eredményeihez képest is erősödött a Fidesz–KDNP támogatottsága Debrecenben.

A debreceniek most is egyértelműen állást foglaltak, hogy milyen Európa-politikát szeretnének, s ez egyezik a kormány által eddig képviseltekkel. – Mi, debreceniek tisztában vagyunk a migráció, a bevándorlás árnyoldalaival, és a továbbiakban nem kérünk belőle – fogalmazott Papp László. A másik nagyon fontos téma, hogy az egyesült európai eszme vagy a nemzetek együttműködésén alapuló EU legyen-e a jövő. A debreceniek egyértelműen a nemzetek együttműködése mellett tették le a voksukat.

A régió meghatározó városa

– Az eredmény lehetőséget teremt számunkra ahhoz, hogy megfelelő önbizalommal kezdjünk hozzá az önkormányzati választásokra való felkészüléshez. Természetesen most sem fogunk hátra dőlni, hanem ugyanazzal az elánnal, elkötelezettséggel dolgozunk a következő hónapokban is. Debrecen ma Magyarországon az egyik legdinamikusabban fejlődő város, nagyon sokan ma már úgy emlegetik, mint egy másik fővárost. Az a jövőkép, amelyet mi képviselünk, egy nagyon erősen európai jövőkép, de nagyon erősen hazai, nemzeti és debreceni jövőkép is természetesen. Debrecenről úgy gondolkodunk a jövőt illetően, mint ennek a régiónak a legmeghatározóbb és a legnagyobb fejlődést elérő városa. Nagyon fontos szerepük van természetesen az eu-s forrásoknak, de a mi Európa-eszménk nemcsak erre épít, hanem a nemzetek együttműködésére is, nagyon erős szövetségben, együttműködésben a kormánnyal – hangsúlyozta Papp László, aki Pósán Lászlóval egyetemben a sajtótájékoztatón is köszönetet mondott a debreceni választók bizalmáért.

VA

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában