Tehetségnap

2019.04.30. 16:11

Tehetségek magával ragadó délutánján

A Kossuth-gyakorló 2 200 tanulója közül szinte mindenki részt vett valamilyen rangos versenyen.

A Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziumának és Általános Iskolájának tehetséges diákjai mutatkoztak be hétfőn az interaktív élményközpontú tehetségnapon. Azokat a kiemelkedő eredményeket ismerhették meg az érdeklődők, amelyet a Kossuth-gyakorló tanulói országos vagy nemzetközi megmérettetéseken e tanévben értek el.

Kilenc helyszínen zajlottak programok; a vállalkozókedvűek készíthettek tűzzománcot, a Boszorkánykonyhában kémiai kísérletek ejtették ámulatba a vendégeket, volt idegen nyelvi kuckó az angol és német nyelvi tudás kipróbálására. A Hagyomány. Éljük át! felhívásra a népzene, néptánc, népdal kedvelői gyűltek össze.

 

Az Észélező versenyén a matematikai logika állt a középpontban, a Virtuózok a zenei tehetségeket gyűjtötte össze. Nem maradt ki az irodalom sem, az Irodalmi teaházban a tanulók verseit, novelláit hallgathattuk meg, a Pódium az Újkerti Közösség Ház színháztermében a drámában jártas gyerekeket várta. Az aulában megrendezett kiállításra pedig mindhárom feladatellátási helyről érkeztek alkotások.

A tehetség kötelez

Bartha Elek, a Debreceni Egyetem oktatási rektorhelyettese nyitóbeszédében a talentumokról szóló példabeszédekre utalva megfogalmazta, különbözőképpen vagyunk megáldva tehetséggel, de mindannyiunknak van egy kötelezettsége: azzal, amiben részesültünk, jól kell gazdálkodnunk magunk és mások hasznára. Mint mondta, a tehetség felelősséget is jelent: képességeinket fejlesztenünk kell. – Ám egy másik oldala is van a tehetség fogalmának, amely már nem csak egyéni felelősség kérdése – tette hozzá Bartha Elek. – Társadalmunkban ma vannak intézmények, amelyek hivatásszerűen, szakmai megalapozottsággal, professzionális módon közelítenek a tehetséghez, s alkalmasak arra, hogy azonosítsák és az egyéni adottságok szerint fejlesszék azt. Az egyetem gyakorlóiskolájában évek óta nagy figyelmet fordítanak arra, hogy a tehetségeket a megfelelő színvonalon tudják fejleszteni. Sokat elárul az itt folyó munka színvonaláról az, hogy az ország kiváló tehetségpontjai között üdvözölhetjük az intézményt – mutatott rá a rektorhelyettes.

Fotó: Matey István

– A mai iskola feladata a jelen eszközeivel az ismeretlen jövőre készíteni fel a gyerekeket. Szükségük van nyelvtudásra, kreativitásra, bátorságra, motivációra. Aki részt vesz a mai rendezvényen, az mindezekkel találkozni fog – mondta dr. Futóné Monori Edit intézményvezető.

PtkI

Ezek is érdekelhetik