Helyi közélet

2019.04.04. 08:41

Húszéves a Debreceni Kőr Dáma Egyesület

Debrecen - Éppen egy évvel ezelőtt indult útjára a CSAK Design kezdeményezés, és 20 éves fennállását ünnepli idén a Debreceni Kőr Dáma Egyesület. A Magyarországon egyedülálló kulturális, kreatívipari, karitatív és társadalmi tevékenységet végző civil szervezet elmúlt két évtizedben szervezett eseményein több száz izgalmas témáról csaknem 200 meghívott pódiumvendéggel folytatott párbeszédet.

Debrecen - Éppen egy évvel ezelőtt indult útjára a CSAK Design kezdeményezés, és 20 éves fennállását ünnepli idén a Debreceni Kőr Dáma Egyesület. A Magyarországon egyedülálló kulturális, kreatívipari, karitatív és társadalmi tevékenységet végző civil szervezet elmúlt két évtizedben szervezett eseményein több száz izgalmas témáról csaknem 200 meghívott pódiumvendéggel folytatott párbeszédet.

Félezer női szakember segítette az egyesületet az induláskor kitűzött célok megvalósításában. Azt, hogy mennyire van létjogosultsága egy ilyen szerveződésnek, mi sem mutatja jobban, mint az, hogy a közelmúltban szervezett, veronai Családok XIII. Világkongresszusának – amelyen Porkoláb Gyöngyi, a Debreceni Kőr Dáma Egyesület elnöke is részt vett - témái között is szerepeltek ezek a fő célkitűzések.

Az egyesület évtizeden át tartó, jelentős karitatív tevékenységének célja nem pusztán az anyagi segítség nyújtása egy-egy jótékonysági est bevétele okán, hanem az, hogy a mai napig tartó, projektek szintjén megvalósuló, fenntartható együttműködés alakuljon ki a kedvezményezettekkel. Az emberi és női méltóság iránti tisztelet, az állami gondoskodásban nevelkedő gyermekek és nevelőszülőik helyzete, a vakok és gyengénlátók, a fogyatékkal élők, a tehetséges fiatalok kiemelten fontos, együttműködésre méltó társadalmi kérdések. A gyógyíthatatlan betegekért a gondoskodásra nevelés szellemében elindított Méltóság Mezeje társadalmi szemléletformáló program komoly katalizátora volt a Debreceni Egyetem Kenézy Gyula Egyetemi Kórházban immár két éve megnyílt Hospice és Palliatív Terápiás Osztálynak.

Az 1999-ben társadalmi szalonként induló egyesület mára már olyan szemléletformáló szervezetté nőtte ki magát, mely a CSalád.Anya.Karrier egy nő?! programsorozat égisze alatt elindította a nagy sikerű, évente két alkalommal megrendezésre kerülő, telt házas konferenciákat, a jó példákat, jó gyakorlatokat bemutató Csak1 esteket, a CSAK egy könyv, CSAK egy blog, NemCSAK álom, Te is lehetsz példakép című innovatív kezdeményezéseket és épp egy éve hozta létre a CSAK Design progresszív kreatívipari tömörülést.

„Mindig bíztam a közösségépítés erejében, és azt tapasztaltam, hogy Debrecenben olyan emberek élnek, akikben él a tenni akarás városukért, környezetükért. Hálás vagyok azoknak a szervezeteknek és intézményeknek, akikkel fenntartható programokat tudtunk elindítani és megvalósítani. Az, hogy most a két évtizedes fennállásunkat ünnepeljük, közös siker” - hangsúlyozta Porkoláb Gyöngyi, a Debreceni Kőr Dáma Egyesület elnöke, majd hozzátette: „Miután olyan sikeres programokat tudtunk elindítani, mint a Kettétört életpályák, az Illatkert a Nagyerdei Kultúrparkban vagy a Nemzetközi Művésztelep, a Debrecenből elszármazott művészek fóruma és olyan neves közéleti személyiségek voltak a vendégeink, mint Szabó Magda, Bujtor István, Bagdy Emőke vagy Cserhalmi György, hálás vagyok azért, ha a közös gondolkodás, a megváltozott munkaerőpiaci igények mentén 2016-ban el tudtuk indítani új programsorozatunkat, Család.Anya.Karrier egy nő?! címmel. Az új szemlélet relevanciáját mutatja, hogy a három év alatt a CSAK - cselekvő-alkotó közösség égisze alatt már 5 új, fenntartható programot tudunk működtetni, melyek közül több is nemzetközi távlatokat ígér.”

- Debreceni Kőr Dáma Egyesület -


Programismertető

CSalád.Anya.Karrier. egy nő?!

A Debreceni Kőr Dáma Egyesület 2016-ban indította útjára a nagysikerű, CSalád.Anya.Karrier. egy nő?! c. konferenciasorozatot azzal a céllal, hogy a társadalom szélesebb és szűkebb egységeiben; a családok életében nyitott társadalmi párbeszéd induljon el a hagyományos női-férfi szerepek; a család, anya, nő, karrier viszonyrendszerének újraértelmezése kapcsán. Olyan előadók, szakemberek, civil emberek a vendégek, akik a két pólust képviselik és hiteles válaszokat tudnak adni arra, hogy az új munkaerőpiaci kihívások között hogyan valósítsuk meg terveinket, vágyainkat és hogyan találjuk meg az egyensúlyt a gyorsan változó világ kihívásai és a tradicionális családmodell között.

CSAK 1 est

A rendezvénysorozat már több sikeres debreceni és hajdú-bihar megyei állomást tudhat maga mögött, melyeken aktuális könyvek, oktatási témák, egészséges életmódot népszerűsítő termékek kerültek, kerülnek terítékre. Emellett olyan alternatív színházi előadások is szerepelnek a programkínálatban, amelyek családi és egyéni élethelyzeteket, női-férfi szerepeket, párkapcsolati témákat boncolgatva keresnek megoldást felmerülő mindennapi kérdésekre, Janikovszky Éva: A lemez két oldala c. művének segítségével. A kultúra családokban gyakorolt értékközvetítő, szórakoztató transzferhatása tökéletesen megjelenik a CSAK1 est rendezvényeken.

CSAK Design

A CSAK Design egy fontos mérföldkő a debreceni design-kedvelő közönség és a debreceni design-erek életében. Egy olyan összefogás és vásár, ahol helyi iparművészek és tervezők kaptak bemutatkozásra lehetőséget. Az egy éve indult, tudatos életvitelt szem előtt tartó progresszív kezdeményezés ma már közel 30 tagot számlál és havi rendszerességgel vásárokon mutatják be megújult kínálatokat a designer-ek.

CSAK egy könyv

Online könyvklub indult 2017-ben a Pagony könyvesbolttal együttműködve, amely könyvajánlókat tesz közzé az egyesület a 12-18 éves lányok tabu-témáit feszegető, nőket, és egyéb társadalmi kérdéseket érintő témában. Cél az, hogy népszerűsítsék a könyvolvasást a mai digitalizált világban.

CSAK egy blog

Porkoláb Gyöngyi és Lakner-Varga Edina pszichológus-édesanya blogja olyan pillanatokról, amelyek megállítanak, gondolkodásra késztetnek a mindennapokban. A szerelem, párkapcsolat, trendi anya-apa, barát-barátnő, érzelmek témakörében is kínál olvasnivalót.

NemCSAK álom, Te is lehetsz példakép!

Ki leszek én? címmel előadássorozat, roadshow formájában, pszichológusok, szociológusok bevonásával nyitott párbeszédet, személyes példákon keresztüli beszélgetéseket folytat az egyesület az identitáskeresés, a megfelelő célok kijelölése, pályaorientáció, a párkapcsolati és egyéb emberi kapcsolatok témaköreiben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában