Helyi közélet

2019.04.10. 19:09

Elérte legmagasabb pontját az NI új épülete

Debrecen - Az amerikai cégóriás év végére már a negyedik épületét húzza fel a Határ úti ipari parkban.

Debrecen - Az amerikai cégóriás év végére már a negyedik épületét húzza fel a Határ úti ipari parkban.

Az National Instruments (NI) hosszú távú tervei igazolásaként 2016-ban jelentette be azt az 5,5 milliárd forint értékű fejlesztést, amelynek eredményeként 210 magas hozzáadott értékű munkahelyet hoz létre Debrecenben. Az alapkőletétel tavaly megtörtént, szerdán pedig újabb mérföldkőhöz érkezett a debreceni leányvállalat, hiszen elérte legmagasabb pontját a cég készülőben lévő negyedik épülete.

A háromemeletes építmény kivitelezéséhez eddig közel 2500 köbméter betont használtak fel, és közel negyven köbméter zsaluanyagot, valamint 35 tonna acélgerendát építettek bele. Az építkezés alatt eddig több mint 26 ezer munkaórán át dolgoztak a szakemberek.

Elkötelezettek a fejlődés mellett

A bokrétaavatón elhangzott, a leendő épületben dolgozó 210 új munkatárs már most is a cég alkalmazottjaként tevékenykedik, méghozzá mérnöki és informatikai, kutatás-fejlesztési, valamint egyéb szolgáltatási területeken, legtöbbjük felsőfokú végzettséggel, illetve angol és más idegennyelv ismerettel is rendelkezik.

Fontos rész

Az ünnepségen Eric Starkloff, a National Instruments Corporation elnöke elmondta, azért választották Debrecent, mert nagy potenciált láttak benne.

– Elkötelezettek vagyunk a város irányába, hiszen fontos része az NI globális stratégiájának, és a központ után ez a második legnagyobb telephelyünk. Az egyetem jelenlétének is köszönhetően magasan képzett a munkaerő, ráadásul a város mindig is jó partnere volt a vállalatnak.

Év végére kész lesz

A beszédét egy kis múltidézéssel kezdő Ábrahám László, az NI Hungary Kft. ügyvezetője hangsúlyozta, a beruházás a megfelelő ütemben halad.

Fotó: Matey István

– Pontosan egy hét hiányzik ahhoz, hogy 18 éves munkaviszonyom legyen a cégnél, én voltam a harmadik munkavállaló, akit felvettek a debreceni központba. Az idő gyorsan szalad, szinte tegnap volt, amikor 2016-ban bejelentettük, hogy megépítjük a D-épületet. Tavaly letettük az alapkövet, mostanra pedig bokrétaavató ünnepséget is tarthattunk, mivel az építkezés elérte a legmagasabb pontját. Biztos vagyok benne, hogy – a korábbiakhoz hasonlóan – ez az épület is meg fogja kapni a LEED Gold minősítést, azaz olyan építmény lesz, amelynek a lehető legkisebb az ökológiai lábnyoma.

Fontos üzenet

Papp László polgármester mosolyogva jegyezte meg, a cég Debrecennek folyamatosan feladatot ad, hiszen a 2001-es megjelenésétől kezdve állandó jellegűek a fejlesztések, amelyek segítségével a vállalat az évek alatt a város szerves részévé vált.

– Fontos momentum és üzenet volt az NI szerepvállalása, hiszen egy olyan időszakban tette le a cívisváros mellett a voksát, amikor a helyi gazdaságban szemléletváltásra volt szükség, ugyanis a hagyományos iparágak a kilencvenes évek végére nehéz helyzetbe kerültek, és el kellett dönteni, milyen irányba lépjen tovább a város. Az elmúlt esztendőkben dinamikus gazdaságfejlesztésen ment át Debrecen, 2 milliárd eurónyi befektetés, több mint hatezer új munkahely érkezett ide.

Az NI mára a legnagyobb vállalatok közé tartozik a régióban, a város pedig elkötelezett a cég fejlődése mellett”

– hangsúlyozta Papp László.

A beszédek után a résztvevők jelképesen elhelyezték a szalagokat az új épület kihelyezett bokrétáján.

MSZ


Az ország legjobban fejlődő városa

Az ünnepségen a kormányt Szepesi Balázs gazdaságfejlesztésért felelős helyettes államtitkár képviselte, aki kiemelte: Debrecen az elmúlt években példát mutatott abban, miként kell menedzselni a meglévő erőforrásokat.

– Napjainkban Magyarországnak nem összeszerelő üzemekre, vagy új munkahelyekre van szüksége. Mára az a kérdés, hogyan lehet minél nagyobb hozzáadott értékű gyárakat létrehozni, és minél nagyobb fizetéseket adni a dolgozóknak. Debrecen az ország legnagyobb potenciállal fejlődő városa és remek példa arra, hogy a szellemi tudás idővel gazdagodássá válik – mondta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában