Helyi közélet

2019.03.27. 18:04

Összefüggések lelki és testi egészség között

Debrecen - Négyszeresére növeli a férfiak halálozásának kockázatát a gyermekükkel való rossz viszony.

Debrecen - Négyszeresére növeli a férfiak halálozásának kockázatát a gyermekükkel való rossz viszony.

Hogyan tud a tudomány és a családbarát szemlélet együttműködni? – Kopp Mária orvos, pszichológus, a pszichológia akadémiai doktora néhány eredményét ismertette Székely András, a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) vezető elemzője.

Kopp Mária nevéhez kötődnek a Hungarostudy kutatások, a tudóst a lelkiállapot és a testi egészség összefüggése foglalkoztatta. Már 1988-ban húszezer fő részvételével végzett kutatást, mely a magyar népesség bio-pszicho-szociális meghatározóinak egymásra hatását vizsgálta, s ezeket a vizsgálatokat a későbbi években többször megismételték. Ezek alapján tudományosan igazolta, hogy háttértényezőként a család meghatározó szerepet játszik a lelkiállapot alakulásában, s ezáltal a egészség fenntartásában – tudhattuk meg A tudomány felelőssége a családbarát szemlélet alakításában című előadásból, amely a Debreceni Egyetem és a KINCS Neveléstudományi Kutatóközpontjának létrehozásáról szóló együttműködési megállapodás ünnepélyes aláírása alkalmából hangzott el az egyetemen szerdán.

Székely András bemutatója érintette Kopp Mária kutatásait az életminőség pszichológiai alapjairól, a vallásgyakorlás és pszichológiai jellemzők kapcsolatáról és a nemek közötti kölcsönhatás jelentőségét illetően, mely vizsgálat szerint a házasság a férfiak számára fontos egészségvédő faktor, hasonlóan az apáknak gyermekükkel ápolt jó viszonyához.

PtkI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában