Helyi közélet

2019.03.26. 09:03

Daruvonulás filmen, mesében és applikáción

Hortobágy - A darvak vonulásának látványa a gyerekeknek is nagy élmény. Ezt most mesefilmen is átélhetik a legkisebbek: a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság és a Kecskeméti Rajzfilmstúdió együttműködésében – óvodások és kisiskolások számára – pályázati forrásból készült el Hortobágyi darumese címmel egy rajzfilm, mely játékosan tanítja a kicsiket a természeti értékek megóvására.

Hortobágy - A darvak vonulásának látványa a gyerekeknek is nagy élmény. Ezt most mesefilmen is átélhetik a legkisebbek: a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság és a Kecskeméti Rajzfilmstúdió együttműködésében – óvodások és kisiskolások számára – pályázati forrásból készült el Hortobágyi darumese címmel egy rajzfilm, mely játékosan tanítja a kicsiket a természeti értékek megóvására.

Aligha lehet szebb látványosság, mint a darvak őszi behúzása, viszont nem mindegy, hogy ezt hogyan mutatják be a legkisebbeknek – vélekednek a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóságának munkatársai, ezért az elmúlt hónapokban a legfiatalabbaknak, célzottan az óvodásoknak és az iskolásoknak készíttettek olyan anyagokat, melyekkel az online világot jól használó nemzedékhez tudják közelebb hozni természeti értékeinket, kincseinket.

– Ismertetni, népszerűsíteni szeretnénk a természetvédelmet, a Natura 2000 területeket, amihez kapóra jött egy európai uniós pályázat, amely száz százalékban támogatta az elképzeléseinket. A program hárommegyés, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar és Jász-Nagykun-Szolnok megyére vonatkozik, tehát az egész működési területünkre kiterjed. Mobil kiállításokat juttatunk el az érintett iskolákba, tanösvényeket, kiállítóhelyeket újítunk meg, valamint építünk (hidak, magaslesek), fejlesztünk (bemutatási infrastruktúra). A Kecskemétfilm Stúdió által készített rajzfilm, a Hortobágyi darumese, az Alma együttes videóklipje és zenéi, a Natura 2000 Game Klub telefonos applikáció és webes játék mind-mind játékos formában ismerteti meg a védett fajokat, élőhelyeket. A darvak életét örökíti meg a Természetfilm.hu Tudományos Filmműhely Egyesület igényes filmje. Aki bővebb ismereteket szeretne, igazgatóságunk honlapján, a Natura 2000 aloldalon tájékozódhat az Európai Unió természetvédelmi hálózatáról, a magyarországi Natura 2000 hálózat elemeiről, védett fajairól – tájékoztatta a Naplót Leskuné Bikki Dóra, az Oktatási és Turisztikai Osztály oktatási csoportvezetője.

Kötődnek a pusztához

A Hortobágyi Petőfi Sándor Általános Iskola és Kollégium kisdiákjai különösen szerencsések, ugyanis az említett darumesét és a természetfilmet ők láthatták elsőként a napokban Ádám Endréné intézményvezető kíséretében. A darumese alatt sokat nevettek a gyerekek, hiszen Daruka és Puli kettőse kedves színfoltja a pusztának.

Az elsős Véniger Adél gyakori vendége a helyi állatparknak, nem csoda, hogy a puli neki is a kedvence. Katona Benjámin nagypapája pedig juhász, s ha teheti, faggatja őt a munkájáról. Természetesen a darut minden hortobágyi gyermek ismeri, viszont a negyedikes Varga István „testközelből”, ugyanis ő halastón él, amely lényegében a darvak leszállópályája – mesélték.

– Mindannyiuk nevében mondhatom, hogy igazán szerencsésnek érezhetik magukat, hiszen iskolánk elnyerte az örökös ökoiskola címet, tankonyhánkban, kertünkben és mezőgazdász szakkörünkön közel hozzuk a gyerekekhez a környezetet, az értékeinket. A nemzeti park szervezte programokra elsőként kapunk meghívást, és osztályonként látogatjuk meg a különböző helyszíneket; szoros az összefonódás az intézmény és a park között – emelte ki Ádám Endréné iskolaigazgató.

Az egész Hortobágy

– Hazánkban az állami természetvédelem többszintű, vannak nemzeti parkok, tájvédelmi körzetek, természetvédelmi területek, ex lege (például láp, víznyelő) védett területek, vannak fokozottan védett területek és a normál védettséget élvezők. Az Európai Unió által létrehozott Natura 2000 területek pedig az összefüggő, európai ökológiai hálózat részei, ehhez a belépéskor kellett igazodnunk. A teljes Hortobágy a Natura 2000 része – sorolta Leskuné Bikki Dóra.

- Barak Beáta -


[related-post post_id="4176799"]

[related-post post_id="4142586"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában