Helyi közélet

2019.03.05. 08:17

Csaknem tízmilliárd forint jut útépítésre és -javításra

Debrecen - Útépítésre idén 9,23 milliárd forint jut a városi költségvetésből.

Debrecen - Útépítésre idén 9,23 milliárd forint jut a városi költségvetésből.

Több közlekedési fejlesztés is elkezdődhet a mostani esztendőben a megyeszékhelyen.

A polgármesteri hivatal tájékoztatása szerint idetartozik egyebek mellett a júliatelepi úthálózat is, ahol uniós és önkormányzati forrásból, csaknem egymilliárd forintért épül 7 új út a városrészben. Jelenleg a kisajátítási eljárás zajlik, ebben az évben szeretnék azt lezárni és elkezdeni az útépítést.

Járdák is megújulnak

A Domokos Márton úttal kapcsolatban megtudtuk: a 33-as főutat a Vezér utcával összekötő szakasz tehermentesíteni fogja a Vezér utcát a Thyssenkrupp-gyár teherforgalmától, de csökkentheti a Böszörményi út terhelését is. A kivitelezés napjainkban is tart, az év első felében átadják a forgalomnak az egykilométeres szakaszt.

A Déli Ipari Park esetében az ipari terület belső úthálózata már elkészült, két fontos csomópontja pedig ebben az évben valósul meg: egy osztályozó csomópont a Krones új gyáránál (400 millió forintból), valamint egy ötágú körforgalom a 47-es út hosszúpályi elágazásánál, 570 millió forintból.

Mindemellett korszerűsítik a Kishegyesi utat az autópálya-lehajtó és a Határ út között, továbbá jelzőlámpás csomópont épül a Határ úti és a Pósa utcai kereszteződésben. Szintén korszerűsítik a vasúti átkelő és a Derék utca között a Kishegyesi utat. A beruházás 963 millió forintba kerül, amelyből 33 millió forint az önerő.

A 2019-es esztendőben mindemellett a nyugati kiskörút harmadik ütemének az előkészítése is elkezdődik a Hatvan és a Mester utca között, a kivitelezés a jövő évben indulhat.

A Köntösgát sor korszerűsítése is elkezdődik az év második felében (236 millió forintos uniós támogatással), és a beruházás részeként nemcsak az utat, hanem a járdát is felújítják.

Nagy felületű aszfaltozás

Lakossági kezdeményezésre épülő útfejlesztésre 930 millió forintot költünk – tartalmazza a polgármesteri hivatal összegzése. Ugyanakkor kerékpárút épül a nyugati és az északi városrészben.

2019-ben útépítésre összesen 9,23 milliárd forintot fordítanak a városi költségvetésből, amelyből 930 millió forintot lakossági kezdeményezésre induló útépítésre költenek.

A 9,23 milliárd forinton felül további 500 millió forint nagy felületű aszfaltozásra és járdajavításra, 100 millió forint pedig útstabilizációra áll rendelkezésre.

Tehát összességében útépítésre és -javításra csaknem 10 milliárd forint szerepel az idei költségvetésben – mutat rá a beszámoló.

Nagyobb áteresztés

Az Új Főnix Terv közlekedésfejlesztési programjában 53 csomópont átalakítása szerepel. A legutóbbi (múlt pénteki) hír szerint a város zöldövezetében is újabb csomópont épül át: mint írtuk, a Nagyerdei körút és a Pallagi út kereszteződésében lesz körforgalom.

A beruházás után csaknem 40 százalékkal nő a csomópont áteresztőképessége – mondta Papp László polgármester a helyszínen tartott tájékoztatón. Annak érdekében, hogy növeljék a csomópont kapacitását, kétsávos, spirális körforgalom épül.

A forgalmat is korlátozó építkezésre a mostani héttől kell számítani.

HBN


[related-post post_id="4159785"]

[related-post post_id="4154984"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában