Helyi közélet

2019.03.20. 12:39

360 fokos videó: a nyár beköszöntéig ötven kiscsikóval bővül a Mátai Ménes

Hortobágy - Az újszülött kiscsikók nagyjából 40-50 kilogramm súllyal jönnek a világra.

Hortobágy - Az újszülött kiscsikók nagyjából 40-50 kilogramm súllyal jönnek a világra.

Ma a Hortobágyi Nonprofit Kft. Mátai Ménesének van a legnagyobb nóniuszállománya Magyarországon. A közel 80 törzskancával rendelkező ménesben több mint 200 nóniusz egyed található, ahol nagyjából 4-5 mén fedez. A ménes feladata a világörökség részét képező Hortobágyon a tradicionális nóniusz fajta genetikai állományának megőrzése. Továbbá a lovakat láthatjuk a világszerte híres csikós bemutatók alkalmával, illetve a ma is hagyományosan legeltetett lovakkal megelevenedik a régi pásztorélet a Hortobágyra ellátogató vendégek számára. A ménes vezetése keresi a fajta jövőjét, mely a modern, jól kezelhető és tetszetős mozgású fogatlovak kialakításában alakítja a fajtát, megőrizve a nóniusz genetikai értékeit.

Újabb nóniuszok

A Mátai Ménes anyakanca istállójában, azaz a ménes óvodaszekciójában beszélgettünk Szladek Péterrel, a Hortobágyi Nonprofit Kft. munkatársával, akit a hetekben bekövetkezett változásokról faggattunk. – Ebben az időszakban, vagyis februártól áprilisig születnek a kiscsikók, mindig úgy időzítjük a kancák vemhességét, hogy tavasszal szülessenek az utódok. Jelenleg az összes vemhes kancát egy istállóban tartjuk, így jobban tudunk rájuk figyelni. A három ménesre, köztük erre is a csikósok ügyelnek, ők legeltetik, gondozzák, etetik és ápolják a lovakat. A vemhes lovaknál például figyelik, mikor készülnek az ellésre, vagy ha úgy látják, hogy segítség kell a kancának, akkor beavatkoznak. Ebben az időszakban 24 órás felügyeletet igényelnek a vemhes lovak, így a csikósok a lovászokkal közösen szinte minden percüket itt töltik. Jelenleg húsz kiscsikó született, de nagyjából még harminc fog világra jönni – ismertette Péter. A csikóneveldét elhagyva egy másik istállóhoz sétáltunk, ahol személyesen találkoztunk az év első kiscsikójával, Fillérrel és anyukájával, Rátartival.

Láthatatlan kapocs

Minden évben az ábécé szerint választanak neveket a csikóknak, a kezdőbetűk jelölik az évet, melyben születtek; idén az „F” betű van soron. Fillérről megtudtuk, hogy pár hete látta meg a napvilágot és nagyon közvetlen, barátságos az emberekkel. – Vannak olyan kiscsikók, akik jámbor állatok már a születésüktől fogva. Egyből találkoznak a csikósokkal, valamint a lovászokkal, tehát hamar hozzászoknak az itteni emberek jelenlétéhez – magyarázta Péter.

A kellemes tavaszias időben Fillért és az édesanyját kiengedték a szabadba; az éjfekete szőr­zettel és sörénnyel rendelkező kiscsikó anyja mellett szorosan szedte patáit az elzárt homokos terület felé. – Közel 40-50 kilo­gramm közötti súllyal jönnek világra a csikók. Mint ahogy minden anyánál és gyermekénél, a lovaknál is szoros a kötődés a csikó és kanca között. Féléves korukban leválasztjuk őket az anyjuktól, akkor kerülnek először külön karámba. A Mátai Ménesben a lovaknál hat hónapos kortól hároméves korig nem nagyon foglalkozunk kiképzéssel, abban az életszakaszban cseperednek, növekednek, sőt a vadidegen emberekhez igazán ekkor szoknak hozzá. Hároméves koruk után érik el azt a testfelépítést és fejlettséget, hogy meg tudjuk figyelni, mire alkalmasak – mesélte a szóvivő.

Elmondta, hogy a kiválasztásnál nagyon sok mindenre kell egyszerre figyelniük. Két hétre bekerülnek egy olyan ménesbe, ahol ez a folyamat zajlik; a szakemberek besorolják az egyedeket aszerint, melyek a legalkalmasabbak és a legjobbak akár a fogatsportra, díjugratásra vagy éppen csikós bemutatóra. Ez kiderül abból, hogyan üget, miként vágtázik kisebb rudak között, vagy milyen a mozgása, illetve még az is fontos, hogy milyen mentalistása van egy lónak.

ND


Ismertetőjegyek

A nóniusz nyugodt vérmérsékletű, tartós teljesítményre képes fogatló. A korábban megrendezett távhajtási versenyeken állóképességét és mozgáskészségét számtalanszor bizonyította. Munkakészsége páratlan, kocsiban és nyereg alatt egyaránt jól használható. Legkiválóbb egyedei a modern fogatsportban nemzetközi szinten eredményesek. A fajtát a magyar országgyűlés 2004-ben a veszélyeztetett, magas genetikai értéket képviselő tenyésztett állatfajták sorában nemzeti kinccsé nyilvánította.


Nézz körbe 360 fokban!

A videót 360 fokos kamerával vettük fel: az egérrel vagy a bal felső sarokban lévő kör alakú ikonra kattintva tudsz változtatni a nézőponton. Ne felejtsd el megnézni, hogy mi van a kamera háta mögött! Még több 360 fokos videóért iratkozz fel a Hírek 360 YouTube-csatornájára és kövesd a Hírek 360 Facebook-oldalát!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában