Helyi közélet

2019.02.22. 12:27

Közös szalagból közös kokárdák

Berettyóújfalu, Nagyvárad - Évek óta közösön készítik a nemzeti ünnepünk jelképét az országhatár két oldalán.

Berettyóújfalu, Nagyvárad - Évek óta közösön készítik a nemzeti ünnepünk jelképét az országhatár két oldalán.

Immár öt éve készül Nagyváraddal közösen az a körülbelül tizenkétezer kokárda, melyeket a március 15-i nemzeti ünnepünkön osztanak ki. Muraközi István, Berettyóújfalu polgármestere és dr. Vitányi István országgyűlési képviselő első ízben 2014 februárjában vitt Nagyváradra háromezer méter hosszúságú magyar nemzeti színű szalagot, melyet akkor Biró Rozália parlamenti képviselő, az RMDSZ nőszervezetének elnöke vett át. Az ajándékozás 2016 óta minden évben megismétlődik, és mára már kölcsönössé is vált. Tavaly Pásztor Sándor, a Bihar Megyei Tanács elnöke hozott a berettyóújfalui ünneplőknek Nagyváradon és Bihar megye különböző településein készített kokárdát.

A szalagtekercsek idén is megérkeztek Nagyváradra, ám az „alapanyag” másik fele Berettyóújfaluban maradt. A kokárdakészítés most már kettős szervezésben zajlik. Az RMDSZ nőszervezete mellett a berettyóújfalui Nadányi Zoltán Művelődési Ház és a Bihari Népfőiskola kézműves köreinek hölgytagjai is nekilátnak a kokárdavarráshoz, hogy az elkészült darabok március 15-én egymás rendezvényeire kerülhessenek.

A történelmi Bihar megye két fele között ez egy szimbolikus, gesztusértékű együttműködés, amely napjainkban jelzi a gazdaság, az infrastruktúrafejlesztés, az oktatás és a kultúra terén az elmúlt közel két évtizedben végzett közös munka sokrétűségét.

- Kogyilláné H. Szófia -


[related-post post_id="4151188"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában