Helyi közélet

2017.12.12. 07:44

TOP 100: további növekedés

Debrecen - 2016-ban a megye dolgozóinak közel 61 százaléka Debrecenben és vonzáskörzetében állt alkalmazásban.

Debrecen - 2016-ban a megye dolgozóinak közel 61 százaléka Debrecenben és vonzáskörzetében állt alkalmazásban.

A top 100-ban kiemelt vállalkozások a megyében lévő társas vállalkozások 0,4 százalékát képviselik, ám exportban 84,1 százalékot, adózás előtti eredményben pedig 43,1 százalékot értek el – értékelte az igen beszédes eredményt Veres István László, a NAV Hajdú-Bihar Megyei Adó- és Vámigazgatóságának vezetője.

Bármelyik adat impozánsnak mondható, amit az említett vállalkozások elértek. Ezeket a top 100 kiadványban részletesen elemzik, emellett a szakember a leglényegesebbek tényezőket ki is emelte. A megye gazdasági súlypontja Debrecenben található, a top 100 körből 66 gazdálkodó a megyeszékhelyen és vonzáskörzetében tevékenykedik, a hajdúszoboszlói járásban 15, míg a hajdúböszörményiben 5 kiemelt társaságnak van székhelye.

Az értékesítés nettó árbevétele úgy alakult, hogy az exportban és a belföldi értékesítésben is számottevő volument képviselnek a top 100 körbe tartozók. Ezen árbevétel nemzetgazdasági ágankénti alakulása azt mutatja, hogy élen a feldolgozóipar van, amit a kereskedelem követ. A foglalkoztatottak számának alakulása is ezekben az ágazatokban a legmagasabb, egyébként nem meglepő: a megyei munkavállalók több mint negyedét a 100 legjelentősebb vállalkozás foglalkoztatta 2016-ban is. A megyei (összefoglalkoztatottsági) értékkel szemben nőtt az alkalmazottak száma a top 10 cégeknél.

A megyei gazdálkodók összevont adózás előtti eredménye – az árbevétel mérséklődésének következményeként is – 240,8 milliárd forintról 116,4 milliárd forintra változott – megyei vonatkozásban 151 milliárdról, a top 100 körben 60 milliárd forintról beszélünk. A megye nettó adóteljesítménye alulról közelíti a 300 milliárd forintot”

– emelte ki a vezető. Érdekességként Veres István László elmondta, hogy az adósminősítés nevű jogintézmény szerint, amit a hivatal végez, a top 100 kör 74 százaléka megbízható adózó, kockázatos minősítésű közöttük nincs. Természetesen a bevételeik okán is kedvezőbb a kép, mint a megye összadózói állományának minősítése tekintetében.

Az elmúlt két év kiemelt adópolitikai céljairól (gazdaság fehérítése, adminisztrációs terhek csökkentése, hatékony adó- és vámigazgatás megteremtése stb.) szólva az igazgató elmondta, érzékelhetők a jelentős próbálkozások, ha nehezen is, de „fordul a hajó orra”.

Végezetül egy eddig nem ismert adatot osztott meg a hallgatósággal. A nettó adóbevétel alakulása 2016-ról 2017-re azt mutatja, hogy növekedő pályán vagyunk, sőt, még további javulás is várható lesz év végére.

HBN-BB


[related-post post_id="3707442"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában