Helyi közélet

2017.12.14. 16:17

Tisztelegtek a „nagy háború” áldozatai előtt

Hajdúnánás - Fontos, hogy emlékezzünk és emlékeztessük fiataljainkat azokra a hősökre, akik hazánkért, családjainkért harcoltak.

Hajdúnánás - Fontos, hogy emlékezzünk és emlékeztessük fiataljainkat azokra a hősökre, akik hazánkért, családjainkért harcoltak.

Katonai tiszteletadás mellett avatták fel a mostanra felújított, az I. és II. világháborúban életüket vesztett katonahősök sírjait szerdán. 672 hajdúnánási az I. világháború alatt a hazáért vívott küzdelmekben áldozta életét, dicsőséget és hírnevet szerezve a magyar nemzetnek. A városi temetőben rendezett eseményen az ők, illetve hősi halált halt bajtársaik emléke előtt tisztelegtek az felújított katonasírok ünnepélyes átadásával.

A Honvédelmi Minisztérium által kiírt pályázat keretében, kormányzati támogatásból újították fel a hajdúnánási városi temetőben lévő 63 hadisírt.

Magyarország védelme

Az ünnepségen felszólaló dr. Földváry Gábor, a Honvédelmi Minisztérium helyettes államtitkára emlékeztette a jelenlévőket, hogy a mi nemzedékünknek is építenie kell azt a hazát, amelyet az áldozatok védtek. A mi feladatunk: ne felejtsünk, hogy életünkben váljunk méltóvá arra, amire ők halálukban lettek méltóak. A helyettes államtitkár elmondta: kevés az anyagi áldozat, ha nincs helyi szándék, nincs akarat, eltökéltség. A magyar kormány által adott forrást Hajdúnánás közössége az emlékezésre és az elhunytak emlékének ápolására fordította. Tanúsítva, hogy őrzik hősi halottaik emlékét.

Ünnepi köszöntőjében Szólláth Tibor polgármester köszönetét és háláját fejezte ki mindazoknak, akik hozzájárultak a hadisírok felújításához. Hozzátette: fontos, hogy emlékezzünk és emlékeztessük fiataljainkat azokra a hősökre, akik hazánkért, családjainkért harcoltak.

– A múlt és a jelen egymásba fonódását szimbolizálják számunkra ezek a hadisírok – kezdte ünnepi gondolatát dr. Tiba István, a térség országgyűlési képviselője. Elmondta, hogy katonáinkat békeidőszakban is összeköti egy nemes, két szóval leírható feladat, amely mindent meghatároz: Magyarország védelme. A képviselő hangsúlyozta: büszkének kell lennünk elődeinkre, a ma élőkre, katonáinkra, önmagunkra, hiszen együtt vagyunk képesek a múltba tekinteni, s a jövőt építeni. Tiba István kiemelte: a katonák hősök voltak, mert a hazánkért harcoltak és haltak meg, nekik köszönhetjük, hogy a magyar név nem a gyávaság, a megfutamodás, hanem a soha fel nem adás, a hősiesség szinonimája lett.

A felemelő emlékidézésen a hősi halált halt magyar honvédek sírjai előtt katonai tiszteletadással, verssel, díszlövéssel és ágyúszóval tisztelegtek.

HBN–Harsányi Zsolt

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában