Helyi közélet

2017.12.29. 11:57

Nyíracsádi világháborús hadifoglyok emlékei

Nyíracsád - Két nyíracsádi hadifogoly visszaemlékezése is bekerült a hiánypótló könyvbe.

Nyíracsád - Két nyíracsádi hadifogoly visszaemlékezése is bekerült a hiánypótló könyvbe.

Budapesten volt a bemutatója annak a könyvnek, amely az Országút Társulat gondozásában jelent meg az év utolsó napjaiban.Az „Akiket Isten kihívott csatára” című kötetben 45 egykori magyar hadifogoly csaknem 800 oldalnyi visszaemlékezése olvasható. A nyugati és keleti lágerekig, a Gulágig vezető utat, az ott töltött évek megpróbáltatásait, borzalmait bemutató könyv minden szava élő történelem. Az emlékek egy részét a lágerekben írt naplók, a személyes sorsok, történetek bemutatásának másik részét családtagok, ismerősök lejegyzései alkotják.

Emberpróbáló idők voltak

A II. világháborúban szolgáló, majd nyugati vagy keleti hadifogságba került katonák közül háromnak van igazi kötődése megyénkhez, közülük ketten egész életüket a Debrecenhez közeli Nyíracsádon élték le. Rózsa Sándor és Kerezsi György a II. világháborús frontszolgálat közben esett orosz hadifogságba, majd több évet töltöttek a Gulágon. Mindketten úgy fogalmaztak, hogy csak a Jóisten lehetett az, aki hazavezérelte őket. Sanyi bácsit és Gyuri bácsit különleges kapocs kötötte össze. Bár más-más táborban voltak hadifoglyok, csaknem egyszerre tértek haza, egész további életüket Nyíracsádon élték le. Nagyon sokat beszélgettek a régi időkről, a közösen fájó sebeket ejtő emlékekről. A földi életet is egyszerre, 2013-ban fejezték be. A „borzalmak” éveit sokszor elmesélték családtagjaiknak, ismerőseiknek. Történetüket évekkel ezelőtt a helyi magyartanár, újságíró, Kedves Zilahi Enikő jegyezte le, s küldte el az Országút Társulat tavalyi pályázatára. Így a könyv 43 sorstársukkal együtt örök emléket állít Gyuri bácsinak, Sanyi bácsinak, az emberpróbáló éveknek, s örök tanúságul szolgál az utókornak.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában