Helyi közélet

2017.12.18. 11:24

Forgószélként tarol a Piruett

Debrecen, Berettyóújfalu - Az egy évtizedes múltra visszatekintő táncegyesület Újfaluból indulva hódította meg a világot.

Debrecen, Berettyóújfalu - Az egy évtizedes múltra visszatekintő táncegyesület Újfaluból indulva hódította meg a világot.

Gálaműsorral ünnepelte 10. születésnapját a Piruett Táncstúdió a debreceni Kölcsey Központ nagytermében, a közelmúltban. Az esemény felvezetéseként az egyesület vezetője elevenítette fel a kezdeteket és az egyre sikeresebb esztendőket.

Fokozatosan terjeszkedve

Simonyi Kitty 18 évesen – az Attitude egyesületben – kezdett el saját önálló csoportot oktatni Berettyóújfaluban, majd Biharkeresztesen, Nagykerekiben, Pocsajban, Mezőpeterden és Bakonszegen is megszerettette a fiatalokat a show-tánccal. Előbb az Abigél Művészeti Iskola táncosai lettek a kis tanítványok, végül 2007-ben megalakult önálló, független egyesületként a Piruett Tánc Stúdió, s azóta szépen terjeszkedett tovább Balmazújváros, Derecske és Debrecen felé.

A csoportnak kezdetben csupán évi 2-3 fellépése volt, majd versenyekre is eljártak, ezért már szükség volt akrobatikus elemekre is, így lett Madarász András a biharkeresztesi és később a berettyóújfalui piruettesek edzője.

Éremhalmozók

A gyerekek szépen fejlődtek, 2008-ban már Európa-bajnoki 10. helyet szereztek, 2009-ben világbajnoki 7. hely jelentette az előrelépést, míg 2010-ben, mindössze hároméves versenyzési múlttal nemcsak négyszeres magyar bajnok lett az akkori gyerekcsoport, hanem Zágrábban világkupát nyertek, míg hazai pályán világbajnoki ezüstöt érdemeltek ki. Onnantól nem volt megállás, évről évre egyre több versenyen vettek részt gyerek, junior és felnőtt korosztályban. Fontos dátum 2011, hiszen akkor már nemcsak az utánpótlás-, hanem a felnőttversenyzők is remekeltek, nevezetesen Eb 4. helyet szereztek. 2012-től napjainkig évről évre egyre több világbajnoki címet hoztak el a Piruett-növendékek, mára már a világ legjobbjai között jegyzik a klub táncosait. Legutóbbi kiemelkedő eredményük a májusi világbajnokság volt: a legeredményesebb magyar egyesületként egy arany-, két ezüst- és egy bronzéremmel gazdagodtak a lányok. A Piruett képviselői az elmúlt tíz évben 10 világbajnoki címet, 16 vb-ezüstöt, 4 vb-bronzot, illetve több világkupa-győzelmet és Európa-bajnoki címet szereztek.

Az Piruett Táncstúdió fő profilja mára a show-tánc maradt, annak ellenére, hogy a korábbi években kipróbálták magukat disco-tánc, klasszikus balett, modern kortárstánc és hiphop stílusokban, hazai és nemzetközi terepen egyaránt. Simonyi Kitty úgy érzi, a show-tánc a csapat igazi arculata.

Fókuszban

Az évek alatt nem csak az érmek gyarapodtak, hanem a fellépések, a különdíjak és a különböző elismerések száma is, például a tavalyi versenyszezonban elnyerték az Év Együttese címet, a legötletesebb koreográfia, a legszebb ruha és a legjobb táncosok díjait is. Külön említést érdemel, hogy Berettyóújfalu városvezetőségétől Kabos Endre-díjat kaptak a piruettesek.

Simonyi Kitty munkáját a nemzetközi versenyeken elért kiemelkedő eredményeiért a Magyar Divat és Sporttánc Szövetség 5 éven keresztül évről évre nívódíjjal jutalmazta, majd „a sporttáncok mestere” kitüntetést vehette át. Az elmúlt évben megválasztották az Év Koreográfusának, és több szakmai különdíjban részesült a versenyek alatt. Ennek okán nem meglepő, hogy országszerte több egyesülethez hívják vendégkoreográfusnak, és nemcsak tánccsapatokhoz, hanem akrobatikus rokisokhoz, hiphoposokhoz és mazsorettesekhez is.

A gálaműsor során a támogatók ajándékot kaptak, majd a vendégek megtekinthették A kis hableány című mesedarabot, melyre két hónapon keresztül készültek a gyerekek és a tanárok. Az előadás érdekessége volt, hogy szerepet kaptak benne az első Hungary s Got Talent győztesei, a Dirty Led Light Crew táncosai.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában