Helyi közélet

2017.12.06. 08:54

Állást és gyakorlati helyet is szerezhettek a debreceni egyetemisták

Debrecen - Hetedik alkalommal szervezett szakmai napot a Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Kara (DE TTK) a DE Kémia épületben, december 5-én.

Debrecen - Hetedik alkalommal szervezett szakmai napot a Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Kara (DE TTK) a DE Kémia épületben, december 5-én.

A rendezvényen összesen 26 vállalat képviseltette magát, nemcsak Debrecenből, hanem az egész országból. A hallgatókat három teremben várták előadásokkal, szakoknak megfelelően. A folyosón felállított standoknál is sok hasznos információt kaphattak a cégek munkájáról, követelményeiről, álláslehetőségeiről. Dr. Kun Ferenc, a DE TTK dékánja elmondta, nem volt még példa arra, hogy ennyi cég bemutatkozzon. Hozzátette, a diákok számára ez nagy lehetőség, ugyanis hiteles információt kaphatnak, és nyugodtan kérdezhetnek az egyes vállalatok képviselőitől. S az is előfordulhat, hogy valaki már állásajánlattal térhet haza, ami igencsak előnyös, főleg egy végzős hallató számára.

Minden hasznos információt megtudhattak

– A Debreceni Egyetem versenyképes tudást és piacképes diplomát szeretne adni minden hallgatója számára – jelentette ki a szakmai nap megnyitóján dr. Kun Ferenc, a Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Karának (DE TTK) dékánja.

Elmondta, a rendezvényen a DE villamosmérnöki, a biológus, vegyész, bio- és vegyészmérnöki, valamint a fizikus, matematikus, földrajz és földtudományi képzéseihez kötődő cégek, intézetek mutatkoztak be a hallgatók előtt. – Fontos számunkra, hogy a diákjaink megfelelő gyakorlatorientált képzést kapjanak, amelyben nagy segítséget nyújt a duális képzés – hangsúlyozta a dékán.

Régi partnerek

Soósné Kiss Veronika, az FAG Magyarország Kft. szervezetfejlesztési referense kifejtette, cégüknek nagyon szoros kapcsolata van az egyetemmel, régóta együttműködnek, és a duális képzésben is részt vesznek. Hozzátette, nemcsak gyakorlati helyekkel állnak az egyetem szolgálatára, hanem a tantervet is közösen dolgozzák ki a Villamosmérnöki Kar számára.

„Kész munkavállaló”

Évek óta szoros kapcsolatot ápolunk az egyetemmel, a vegyészeink, vegyészmérnökeink nagy része itt végzett. Fontos, hogy a hallgatókkal találkozzunk, megismerjenek minket. Sokan érdeklődnek, jelentkezőkből sincs hiány a kazincbarcikai cég álláspályázataira."

– A szakmai és elméleti tudás, amit a DE nyújtott, eddig is kiváló volt, most már pedig duális partnerek vagyunk, így mi is részt vehetünk a gyakorlati képzésben, így egy kész munkavállaló kerül ki a felsőoktatásból – jelentette ki dr. Bán Kinga menedzser, a BorsodChem képviseletében.

Lehetőséget látnak benne

– Valójában csak érdeklődni jöttem, kíváncsi voltam, hogy a környéken milyen cégek vannak, amelyek az egyetemet is felkeresik. Ez már jó kiindulópont a jövőmhöz, ugyanis a későbbiekben hasznát vehetem annak, ha tudom, hová mehetek gyakorlatra, vagy hol helyezkedhetek el. Biológiát tanulok, a környezetvédelem és az ornitológia érdekel; most kezdtem, távol még a diploma, de időben kell információkat szerezni – állítja Fábián Péter.

Ilyés Barnabás geológiát tanul, elmondta, szerinte jó, ha tud a szakmai lehetőségekről, a gyakorlati helyekről, ezért is jött el, mivel még csak másodéves, információkat gyűjt. Hozzátette, nagy segítség a hallgatók számára, hogy első kézből kaphatnak segítséget a munkahelyekről, a követelményekről.

HBN–BR

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában