Helyi közélet

2017.10.05. 16:45

Október a „tisztánlátás” hónapja

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - A világ nem alkalmazkodik látásunkhoz. Lásson tisztán ön is!

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - A világ nem alkalmazkodik látásunkhoz. Lásson tisztán ön is!

A Magyar Látszerész Szövetség és az optikai szakma közös szervezésében októberben ismét megrendezik a „Látás Hónapját”, melynek keretében az országos akcióban résztvevő több száz vizsgálati ponton ingyenes látásellenőrzésben és szaktanácsadásban részesülnek az érdeklődők október 1. és október 31. között.

Fókuszban a száraz szem

A száraz szem a második leggyakoribb panasz, amellyel a páciensek a szemészeti rendelőket felkeresik. A kontaktlencse-viselőket sok esetben ez a probléma kényszeríti a lencseviselés felfüggesztésére. A száraz szem panasz a felnőtt lakosság mintegy 40 százalékát érinti. Az életkorral nő az előfordulás gyakorisága. A hölgyeknél gyakoribb, főként a változókor időszakában. Civilizációs betegség, mert a városok szennyezett levegője, a számítógépek, a táblagépek, az okos telefonok használatának terjedése, jó néhány gyógyszer és a kontaktlencse viselés is elősegíti kialakulását.

Miért született a program?

A 2005-ben indult kezdeményezés célja a rendszeres látásvizsgálaton való részvétel fontosságára való figyelemfelhívás. Világszintű felmérések alapján az emberek több mint 50b százalékának lenne szüksége valamilyen látáskorrekcióra, ezzel szemben Magyarországon közel 1,5 millióan még sosem vettek részt szemvizsgálaton, pedig nem látnak jól. Szeretnék elérni, hogy az ez évi kampány során ezek az emberek is felkeressék az akcióban résztvevő üzleteket látásuk felülvizsgálata céljából.

Míg napjainkban a rendszeres tüdőszűrésen, vagy fogorvosi kontrollvizsgálaton való részvétel szükségessége már mindenki által elfogadott tény, ezzel szemben látásunk és legfontosabb érzékszervünk, a szemünk állapotával érdemtelenül keveset foglalkozunk.

Kevesen tudják, hogy a látásvizsgálat során nemcsak egy esetleg később súlyossá váló szembetegség, de például a cukorbetegség vagy akár a magas vérnyomásra utaló jelek is felfedezhetők. A gyakori fejfájás, rossz közérzet kiváltó oka sok esetben az éleslátás és dioptriakorrekció hiánya, vagy a nem megfelelő látásjavító eszköz viselése.

Mindemellett az éleslátás egy olyan életminőséget befolyásoló szükséglet és egyben lehetőség is, melynek köszönhetően sikeresebbek lehetünk a munka, a sport vagy tanulmányaik során, röviden teljesebb életet élhetünk. Egy helyesen elkészített szemüveg vagy kontaktlencse nélkül elképzelhetetlen a jó közérzet, a pontos munkavégzés, vagy akár a közlekedésben való felelősségteljes részvétel, hiszen a világ nem alkalmazkodik látásunkhoz.

Az akció további célja az előre gyártott szemüveg viselésének veszélyeivel kapcsolatos tájékoztatás.

A szemüveg egy, a saját adottságaink, fiziológiás jellemzőink alapján készült eszköz, hiszen a két szem távolsága páciensenként eltérő, akárcsak a két szem dioptriaigénye. Az előre gyártott egyen szemüvegek az átlagos adatokat veszik figyelembe, - olyan ez, mintha abból kiindulva, hogy a magyar férfi és női népesség együttes, átlagos cipőmérete 40-es, mindenkinek 40-es egyen cipőt ajánlanánk. A kezdeményezéssel szeretnék elérni, hogy azok az emberek, akiknek dioptriakorrekcióra van szükségük, a helyes korrekciójú, minőségi és szakszerűen elkészített látásjavító eszközöket - szemüveget vagy kontaktlencsét viseljenek.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában