Helyi közélet

2017.10.07. 20:43

L. Ritók Nóra és Lukács Gábor az idei Fekete Bori-díjasok

Hajdúszoboszló - Ez az év már az ötödik, amikor a Fekete Borbála Alapítvány kiosztja a Fekete Bori-díjat az 1992-ben elhunyt művészpedagógus emlékére.

Hajdúszoboszló - Ez az év már az ötödik, amikor a Fekete Borbála Alapítvány kiosztja a Fekete Bori-díjat az 1992-ben elhunyt művészpedagógus emlékére.

Mindig olyan rajztanár-képzőművész kaphatja, aki szellemiségével és munkásságával kitűnően örökíti tovább Fekete Borbála szellemiségét. Idén L. Ritók Nóra grafikusművész és Lukács Gábor festőművész, grafikus vehette át az elismerést az alapítvány kuratóriuma elnökétől, Lánczkyné Tatár Évától, illetve Fekete Borbála unokaöccsétől, Csiszér Dezsőtől.

A hajdúszoboszlói művelődési központban szombaton megrendezett ünnepségen Holoda Attila alpolgármester köszöntője után dr. Vitéz Ferenc, a Debreceni Református Hittudományi Egyetem docense nyitotta meg a díjazott művészek kiállítását az alábbi névadói üzenettel:

A világot önmagukban teremtsék újra, hogy maguk is újjáéledjenek a tanítványok, az emberek, a felnövekvő sorsok hétköznapi cselekvéseiben, emberi habitusában és megtartó emlékezetében".

A jelentős számú érdeklődő részvételével megrendezett eseményen Holoda Attila alpolgármester megemlékezett a 25 éve elhunyt művésztanárról, kiemelve, hogy egy őszinte, halk szavú, de tiszteletet parancsoló tanár volt, aki festőművészként is hitet tett az emberség, az igaz művészet mellett.

Fotó: Égerházi Péter

A díj odaítélésének egyik kritériuma, hogy a jelölt a profi alkotók közösségének (ma a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete) tagja legyen. A másik, hogy a megyéhez kötődjön, hiszen Fekete Borbála Szentpéterszegen, Hajdúszoboszlón, valamint Debrecenben élt, tanított és alkotott. Az idei két díjazott mindkét kritériumnak megfelel.

Érdemeik

Az indoklás szerint L. Ritók Nóra munkáiban a harmóniát keresi, a természet és a régmúlt lenyomatainak tükrözéseivel, gyakori utalásokkal a társadalmi problémák bonyolultságára. Megalapította az Igazgyöngy Alapítványt, mely alapfokú művészeti iskolát nyitott. Az utóbbi tíz évben az oktatás mellé esélyteremtő munkát is társított.

Lukács Gábor a Nyíregyházi Egyetem rajz tanszékén adjunktus, munkái hazai és nemzetközi kiállításokon is szerepelnek. Antall István azt vallja róla, a pillanat és az időtlenség ízeit egyszerre kóstolja, hogy ennek élményét megoszthassa velünk.

HBN-ÉP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában