Helyi közélet

2017.10.08. 09:11

Fotók: A Kilenclyukú híd tövében találkoztak a szürke-barátok

Hortobágy - Három éve megálmodták, mostanra beérett a „termés”; minden eddiginél többen voltak a Magyar Szürke-barátok Találkozóján.

Hortobágy - Három éve megálmodták, mostanra beérett a „termés”; minden eddiginél többen voltak a Magyar Szürke-barátok Találkozóján.

A Kilenclyukú híd előtti úton népi játszótér céllövöldével, gólyalábasokkal és teknőhorgászattal, majd a túloldalon méz, lekvár, szőttesek, száraztészták, ajándéktárgyak. És ami közös bennük, hogy mind-mind hortobágyi. A hortobágyi települések találkozójára érkeztünk, amelyet immár harmadik alkalommal rendezett meg a puszta falujának önkormányzata. Huszonnégy település osztozik a Hortobágyi Nemzeti Park területén, tizenöten fogadták el Hortobágy meghívását a szombaton megtartott találkozóra.

Vincze Andrásné, a vendéglátó falu polgármestere köszöntőjében megfogalmazta, hogy a több évszázados múlt, a hagyományok, és ezen belül a nemes állat, a szürke marha a találkozási pontja a meghívott helységeknek. A Hortobágy jelképének számító Kilenclyukú híd tövében közösen töltenek el egy napot, ahol ki-ki megmutathatja hagyományait, gasztronómiáját, és a találkozás alkalmat adhat az ismerkedésre, a kapcsolatok ápolására.

Határtalan lehetőségek

- Önmagunkkal köthetünk barátságot az eseményen, ahol láthatóvá válik, hogy mennyire vagyunk befogadóak. Ennek itt, a pusztán nincs határa. A szürke marha megélhetést, kultúrát, hagyományt adott a Hortobágynak – ezt már Pajna Zoltán, a megyei közgyűlés elnöke, a rendezvény fővédnöke fogalmazta meg az esemény kezdetén jelenlévő mintegy ezer vendég előtt, majd azzal folytatta, hogy a hagyományok éltetésére hét település 975 millió forintos támogatással létrehozta a szürke marha utat. a Támogatásból Hortobágy falu 150 millióval részesül.

Bodó Sándor, a térség országgyűlési képviselője a Hortobágyban rejlő határtalan lehetőségekről beszélt – emberi kapcsolatok, gasztronómia, vendéglátás, ami értéket ad. Hortobágy a környező településekkel együtt kiemelt turisztikai térség lett. Ez az előttük álló munkának csupán a nulladik lépése, ugyanakkor garantálja a tájegység jövőjét is.

Ezt a gondolatot folytatta Széles Diána, Debrecen alpolgármestere, aki amellett, hogy debreceni párost hozott magával, elmondta: Debrecen, a történelmi hagyományokat követve, kötelességének érzi, hogy itt legyen az eseményen. – A közös múlt közös jövőt is jelent. Közös befektetés egy közös fogadó területbe. A kiemelt turisztikai térség hárommilliárd forintot kapott, a támogatási szerződések megkötése után a konkrét projektek tervezési időszaka kezdődik.

Tiba István, Hajdú-Bihar fejlesztési biztosa kiemelte: többet kell költeni a falura, a tájra, ehhez hozzátenni a települések kultúráját, hagyományait. Hangsúlyozta, egymásért dolgoznak a helységek; és a cél, hogy Magyarország újra egy közösség legyen.

A rendezvény díszvendége Hortobágy partiumi testvértelepülése, Szalacs község volt. A kapcsolat alapja, hogy a hortobágyi Kilenclyukú-híd „kistestvére” a Négylyukú-híd Szalacson található. – Ki sem hagynánk a találkozási alkalmat, hiszen a mi településünk is a debreceni térséghez tartozott – mondta Horváth Béla, az érmelléki község polgármestere.

HBN-KZS


Slambuc, leves, pörkölt

Települési önkormányzatok, cégek, baráti közösségek, civil szervezetek, összesen huszonnégyen főztek hortobágyi-, illetve szürke marha ételt a baráti találkozón. Ki nem hagyhattuk a szalacsiak helyét, ahol a borittas ábrázatú, kissé slendrián öltözetbe bújtatott, inge zsebében kolbásszal, kezében egy pohár borral fogadta a vendégeket Szalacsi Sándor bácsi, a szalmabábu. Mögötte vidám társaság szürke marha pörköltet főzött. A csapat egyik tagjától, Horváth Sárától tudtuk meg, hogy ők minden alkalommal itt voltak a rendezvényen, most tízen jöttek, és a baráti hangulat hozza vissza évről évre őket.

Ugyanerről beszélt Juhász Margit, Újtikos alpolgármestere is. A kis falu második alkalommal vesz részt a hortobágyi települések találkozóján. Ők viszont nem pörköltet, hanem zöldséges marhahúslevest készítenek egy üstben. – A magyar ember leveses! – tette hozzá.

- Az egyik bográcsban hortobágyi slambuc fő, mert a Hortobágyon vagyunk, és ez a legjellegzetesebb étele a tájnak, a másikban pedig szürke marha pörkölt, mert ez az esemény a Magyar Szürke-barátok fesztiválja – osztotta meg velünk Fodor Pálné, a hajdúböszörményi kertbarátkör vezetője. Ők a kezdetektől kezdve itt vannak a fesztiválon. – Szeretet, vendégség, ismerkedés, barátkozás. Jól érezzük magunkat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában