Helyi közélet

2017.10.17. 17:05

Félnek a polgármesterek, hogy nem jönnek ki a pénzből

Hajdú-Bihar - Az államtól lehet igényelni többletforrást, persze csak indokolt és igazolható esetben.

Hajdú-Bihar - Az államtól lehet igényelni többletforrást, persze csak indokolt és igazolható esetben.

Megyénk 82 települése közül a legtöbb komoly pénzösszegeket nyert a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban (TOP); Bocskaikert például az éves költségvetésének majdnem a másfélszeresét költheti hiánypótló beruházásokra, szolgáltatásokra. És ezzel a teljesítményével szerencsére nincs egyedül…

Talán már idén

Orvos Mihály, Bagamér polgármestere a két legnagyobb nyertes pályázatukat emelte ki. – Van egy energetikai fejlesztésről szóló pályázatunk, és egy belvíz-elvezetéssel kapcsolatos. Ezeknek a közbeszerzése van folyamatban, és emberi számítás szerint még idén a kivitelezésük is elkezdhető. Ha októberben meglesznek a végleges műszaki tervek, akkor még marad két hónapunk. A munka dandárja persze így is a jövő évre marad – mondta, hozzátéve, hogy a TOP-ban általuk nyert összeg megközelíti a félmilliárd forintot. Mint fogalmazott, az máris látszik, hogy az emelkedő beszerzési árak miatt nem férnek majd bele az elnyert költségkeretbe, ezért igényeltek az államtól kompenzációt. Úgy számolnak, hogy a két nagy pályázatuknál a pluszköltség elértheti a 10-15 millió forintot. Erre kértek fedezetet, de még nem bírálták el az igényünket.

Biztos, hogy jövőre

Szőllős Sándor, Bocskaikert polgármestere:

Több mint 600 millió forintot nyertünk, csupa olyan fejlesztésre, ami hiányzott az életünkből, ugyanakkor fenntartható. Lesz végre piacunk, bölcsődénk, humánszolgáltató központunk, több ponton felszíni csapadékvíz-elvezetésünk, és kerékpárút építésére, felújítására is futja majd a pénzből.”

A 600 millió forint elnyert összegre joggal lehetnek büszkék, hiszen 450 millió forint az éves költségvetésük. A települési vezető szerint a munkálatok azért fognak elhúzódni, mert a közbeszerzési eljárás is nagyon időigényes, így a kivitelezés áthúzódik a jövő évre. – De a beruházások többsége olyan, hogy ha tavasszal elkezdjük, ősszel átadhatjuk. A kivitelezői kapacitás valóban probléma lehet, a jó munkát végző cégek nem fogják győzni a rengeteg teendőt. Az is látszik, hogy a másfél évvel ezelőtt beállított árak ma már eléggé nehezen tarthatók. Van egy keret, amiből igényelhető pluszforrás, persze, csak ha az önkormányzat meg tudja indokolni a pluszigényét – mondta Szőllős Sándor.

Nagyváradra tekerni

Tímár Zoltán, Mikepércs polgármestere azzal kezdte, hogy van egy 540 milliós nyertes pályázatuk kerékpár­út-építésre, Mikepércstől Sáránd irányába.

A távlati cél az, hogy turisztikai jelleggel épüljön meg a Debrecent Nagyváraddal összekötő kerékpárút-hálózat. Ehhez járul hozzá a mi 4,4 kilométeres, javarészt belterületen megépülő szakaszunk. Nehezíti a feladatot, hogy építtetnünk kell egy vasúti átjárót is a 47-es mellett.”

Beszélt arról a 250 milliós energetikai pályázatról, melyben három önkormányzati intézmény hőszigetelése, fűtés-korszerűsítése valósul meg. 180 millióból bővül az óvodájuk, így a mai három korszerű csoportszoba újabb hárommal bővül, és egy 240 négyzetméteres tornaszoba is létesül. Így a 150 éves csendőr­laktanyát végre elhagyhatják az ovisaik.

Csepp a tengerben

„A negyedik nyertes pályázatunk 100 millió forintot jelent, és a belvízelvezetéshez kapcsolódik. A településen komoly gond a belvíz, ebből a pénzből három mély fekvésű részen szivattyúállomásokat alakítunk ki. Ahhoz, hogy az egész faluban megoldódjon a belvízgond, 1,5-2 milliárd forintra lenne szükség” – árulta el Tímár Zoltán.

Megtudtuk tőle, hogy mindegyik pályázatnál folyamatban van a tervek elkészítése, így legjobb esetben is a közbeszerzési eljárás indítható el az idén. – A kivitelezés jövőre jön, és tartok tőle, hogy a pályázatban szereplő árakhoz képest mintegy 10-15 százalékos költségnövekedéssel kell kalkulálni. Főleg a magasépítési munkák drágultak meg nagyon, hiszen a keresleti piac áremelkedést generál – jelentette ki a települési vezető.

Szegi Emma, Kaba polgármestere is büszkén sorolta a nyertes pályázataikat. – Van egy művelődésiház-felújításunk, parképítéssel együtt 220 millió forintért, megvalósulhat a központi iskolaépületünk energetikai felújítása 300 millióért, megtörténik egy ipari üzem felújítása 120 millióból, és lesz forrás a geotermikus energia, az épületek fürdővízzel történő fűtésére mintegy 300 millióért. Van, ami már közbeszerzésen van, a tervezés elkészült, de a kivitelezés jövőre marad. Annál is inkább, mert itt van a tél a nyakunkon. Mindent alaposan előkészítünk, és amint nyílik az idő, kezdődhet az építkezés. Az a cél, hogy beleférjünk a költségkeretbe – mondta.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában