Helyi közélet

2017.10.20. 17:37

A csontpótlás jövőjén dolgoznak Debrecenben

Debrecen - Egyedi tervezésű, 3D-nyomtatóval előállítható titán csontpótlásokat fejlesztenek a Debreceni Egyetemen. Az innovatív implantátumokat már nem csavarok tartják, hanem teljesen összeépülnek a csonttal.

Debrecen - Egyedi tervezésű, 3D-nyomtatóval előállítható titán csontpótlásokat fejlesztenek a Debreceni Egyetemen. Az innovatív implantátumokat már nem csavarok tartják, hanem teljesen összeépülnek a csonttal.

Az egyedülálló, négyéves kutatás-fejlesztési program során a Debreceni Egyetem Ortopédiai Klinikájának és Informatikai Karának részvételével olyan anyagszerkezetet szeretnének kifejleszteni, amely a jelenleginél magasabb szinten elégíti ki a fémből készült csont- és ízületpótló implantátumokkal szemben jelentkező egyre fokozottabb igényeket.

- A kutatás egyik nagyszerűsége, hogy ipari partnerekkel együttműködve olyan piaci értéket képviselő termék jöhet létre, amely kifejezetten a betegek érdekeit szolgálja és egy konkrét klinikai probléma javítására irányul – fogalmazott Németh Norbert, az Általános Orvostudományi Kar oktatási dékánhelyettese a projekt október 20-ai nyitórendezvényén.

A 1,6 milliárd forintból megvalósuló GINOP-pályázatban a Debreceni Egyetem mellett a Nyíregyházi Egyetem és a Kereken-Pálya Kft. vesz részt, a konzorcium vezetője a Varinex Zrt.

- Az együttműködés nagy előrelépést jelent, hiszen lehetőségünk lesz olyan egyedi tervezésű titán implantátumok 3D nyomtatására, amelyeket a Klinikai Központban fel is használhatunk a műtétek során – hangsúlyozta Csernátony Zoltán, a projektben résztvevő Ortopédiai Klinika igazgatója.

A szolgáltatás egyedülálló, mert Európában is csak egy-két helyen elérhető."

A professzor kiemelte: cél, hogy olyan implantátumokat tudjunk készíteni, amelyeket nem csavarok és egyéb műszaki megoldások tartanak, hanem összeépülnek a csonttal.

Az projekt vezető szakemberei az eseményen beszámoltak a kitűzött célokról: tervezett állatkísérletek és képfeldolgozási technológiák alkalmazásával a titán alapú fémimplantátumok olyan rácsos szerkezetét szeretnék megalkotni, amely minden eddig ismert megoldásnál jobban biztosítja azt, hogy a csontpótlás teljesen beépüljön a szervezetbe. Kiemelt feladatként fogalmazták meg, hogy a jelenleginél lényegesen idő- és költséghatékonyabb módszerekkel állítsanak elő olyan csontpótlásokat, melyek az emberi szervezet számára magasabb fokú biokompatibiltást és biofunkcionalitást jelentenek, gyorsabb gyógyulás és jelentősen hosszabb idejű használhatóság mellett.

- Debreceni Egyetem -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában