Helyi közélet

2017.09.08. 18:38

Nálunk is fenyeget már a sertéspestis

Hajdú-Bihar - Teljes körű fertőtlenítést rendeltek el a telepen, korlátozták a járművek és a személyek mozgását.

Hajdú-Bihar - Teljes körű fertőtlenítést rendeltek el a telepen, korlátozták a járművek és a személyek mozgását.

Az afrikai sertéspestis a román határ mellett immár az ukrán határ mentén is felütötte a fejét, ezért a nagy sertéstartó gazdaságok megyénkben rendkívüli óvintézkedéseket léptettek életbe.

A cél nyilvánvaló: elkerülni, hogy a kór hazánkban is felüsse a fejét. A fertőzött állatokat ugyanis már nem lehet megmenteni, a 90 százalékuk elpusztul.

A vaddisznó útlevele

Erdélyi Zoltán, a Hajdúböszörményi Mezőgazdasági Zrt. vezérigazgatója (akinek a cége évente 18 ezer hízósertést állít elő) aggályosnak tartja, hogy irgalmatlan nagy az átmenő forgalom Romániába és Ukrajnába a határainkon.

Ráadásul ugye a vaddisznónak nincs személyi igazolványa vagy útlevele, de az emberek sincsenek rászorítva a fokozott odafigyelésre."

– Mi annyit tudunk tenni, hogy zárjuk a sertéstelepet, amennyire lehet, korlátozzuk a ki- és bemenő forgalmat, és persze folyamatosan fertőtlenítünk” – sorolta a teendőket, emlékeztetve arra, hogy hosszú évekkel ezelőtt náluk is előfordult egy érdekes eset. A hatóságok már elkészítették az irtási tervet, amikor rájöttek, hogy nem is sertéspestisről van szó. A tét nem kicsi, hiszen elég egyetlen beteg állat ahhoz, hogy az egész állományt kiirtsák. És ezzel egy hosszú procedúra veszi kezdetét.

Csak steril ruhában

Bódi László, a hajdúnánási Tedej Zrt. vezérigazgatója is úgy véli, hogy hatalmas a tét, hiszen ők évente 32 ezer hízósertést állítanak elő.

Teljeskörű fertőtlenítést rendeltünk el, a telepen és környékén a személyek és a járművek mozgását korlátoztuk, a sertés elszállításánál speciális zsiliprendszer garantálja a biztonságot, fontos a rágcsálóirtás, és a madarak riasztása."

– A gondozók egyik részlegből nem mehetnek át a másikba, a mozgásukat mikroelektronikai rendszer felügyeli. Fontos, hogy az itt dolgozók otthon nem tarthatnak sertést (ezért cserébe anyagi kompenzációt kapnak), és az érintett kollégák azt is vállalták, hogy a fenyegetettség idején nem utaznak Ukrajnába.

[related-post post_id="3607434"]

A telepre belépőnek természetesen át kell öltöznie steril ruhába, be kell mosakodni, eszközöket pedig nem lehet bevinni. És még valami: a gazdaságon belül külön utat jelöltünk ki a saját gépeinknek és külön utat tartunk fenn a kívülről érkező járműveknek – osztotta meg velünk a komplett intézkedési terv részleteit a vezérigazgató.

HBN-PA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában