Helyi közélet

2017.09.28. 12:43

Eldőlt: épülhet a nagy irodaház a Barna utcán

Debrecen - Elvettek egymilllárdot az állatkerttől és a vidámparktól, de nyolcat kapnak helyette.

Debrecen - Elvettek egymilllárdot az állatkerttől és a vidámparktól, de nyolcat kapnak helyette.

Elfogadta a debreceni önkormányzat közgyűlése csütörtökön azt az előterjesztést, mely szerint 250 millió forintért eladják a Dryvit Profi Kft-nek a Debrecen, Barna utca 23. szám alatt található telket, ahová egy nagy irodaház épülne. A vevő 3 emeletes, 7322 négyzetméteres irodaházat létesítene a bölcsőde helyén. Az új ház bérlője az ipari berendezések tervezésében és gyártásában érdekelt, amerikai hátterű Flowserve Hungary Services Kft. lenne, akik itt elsősorban számlázással foglalkoznának. A cég vezetői azt ígérik, hogy dolgozóik számát 2019 végére legalább 200 fővel emelik.

A Jobbik kétségei

Komoly vitát váltott ki a közgyűlésen az a javaslat mely szerint az önkormányzat a helyi Zsidó Hitközséggel közösen nyújtson be pályázatot 30 millió forint elnyerésére. A pénzből a hitközség Bajcsy-Zsilinszky utcai székházában (pontosabban meg nem nevezett) turisztikai fejlesztést valósítanának meg.

– Még márciusban olvashattunk arról, hogy a debreceni Zsidó Hitközség rendőrségi vizsgálat alatt áll. Mit tudhatunk erről – kérdezte az első hozzászóló, Herpergel Róbert, a Jobbik önkormányzati képviselője.

Nem tudom, hogy a hitközség, vagy magánszemély ellen folyik-e büntetőeljárás, de az ártatlanság vélelme mindenkit megillet. A pénzek felhasználását folyamatosan ellenőrizni fogjuk”

– jelentette ki válaszában a betegsége miatt távol lévő Papp László polgármestert helyettesítő, az ülést vezető Barcsa Lajos alpolgármester.

Ágoston Tibor Jobbikos képviselő azt mondta ezután, hogy az önkormányzat mindaddig ne akarjon a Zsidó Hitközséggel szerződni, amíg ez az ügy le nem zárul. Aztán arról beszélt, hogy ennek tisztázása érdekében meghívták Horovitz Tamás hitközségi vezetőt a közgyűlésre, de ő nem élt a lehetőséggel. Kőszeghy Csanád Ábel, a Jobbik frakcióvezetője bejelentette, emiatt nem fogják megszavazni az előterjesztést.

Fotó: Matey István

Széles Diána alpolgármester a közös pályázat fontosságát a Zsidó Hitközséggel fenntartott jó kapcsolattal, a közelmúltban elindult Debrecen-Tel-Aviv repülőjárat nagy sikerével (90 százalék fölötti kihasználtságával) és a vallási turizmusból származó jelentős bevételekkel magyarázta. Barcsa Lajos arra emlékeztetett, hogy más egyházakat is jelentős összegekkel támogattak az utóbbi időben.

A vita végén 25-en szavaztak a Zsidó Hitközséggel közös pályázatra igennel, 6-an pedig nemmel. (Vagyis benyújtják a jelentkezést.)

A görögkatolikusokkal közös, hasonló pályázat benyújtását mind a 31 képviselő támogatta. Ennek keretében az Attila téri görögkatolikus templom mellett látogatóközpontot alakítanának ki.

Milliárdos fejlesztések

A közgyűlés arról is határozott, hogy átcsoportosítanak 1 milliárd forintot az állatkertet és a vidámparkot működtető cégtől, a déli ipari park belső útjainak, infrastruktúrájának kialakítására. Barcsa Lajos alpolgármester szerint ezt azért lehetett megtenni, mert a Nagyerdei Kultúrpark – Széles Diána alpolgármesternek köszönhetően – másik forrásból több mint 8 milliárd forint fejlesztési pénzhez jut.

Jóváhagyták a Tócóskert, a Tócóvölgy, a Sóház Lakótelep, valamint a Bem- és a Petőfi tér közterületeinek felújítására, korszerűsítésére vonatkozó pályázat beadását is. Amennyiben nyernek, 2 és fél milliárd forintból rendbehozzák például a parkokat, a járdákat, a játszótereket, a padokat, köztéri kamerákat telepítenek. (A Petőfi tér parkjának újrarendezésére a főpályaudvar elkészülte után kerülne sor.)

Fotó: Matey István

A közgyűlés vége felé vita nélkül ment át az a javaslat, mely szerint Szabó Magda születésének 100. évfordulója alkalmából domborműves emléktáblát helyezzenek el a Kossuth utcai Dóczy Gimnázium falán, és abban is teljes volt az egyetértés, hogy a Bursa Hungarica ösztöndíjon keresztül 2018-ban is segítsék a felsőoktatásban tanuló, illetve oda jelentkező hátrányos helyzetű, szociálisan rászoruló diákokat.

Pattogathatna a labda

Arról is döntöttek a képviselők, hogy támogatják a Magyar Kézilabda Szövetséget abban, hogy megpályázza a 2022-es és a 2024-es felnőtt férfi kézilabda Európa-bajnokság megrendezését. Siker esetén Debrecenben is tartanának néhány mérkőzést. Ezzel kapcsolatban Ágoston Tibor azt kérdezte, hogy mennyibe kerülne ez a városnak, amire Barcsa Lajos azt válaszolta, hogy a költségek döntő részét a szervezők fizetnék, az önkormányzatnak mindössze egy fogadást kellene tartani. A lehetséges helyszíneket, a Főnix Csarnokot és a Hódos Imre Rendezvénycsarnokot piaci áron adnák bérbe erre.

HBN - Orosz Csaba


[related-post post_id="3630343"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában