Helyi közélet

2017.09.14. 16:22

Biztos kezekben a Kossuth Gyakorló

Debrecen - Három korosztályban is sikeresen helyt álltak a Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziuma és Általános Iskolájának diákjai a 46. Országos Elsősegélynyújtó Verseny döntőjén.

Debrecen - Három korosztályban is sikeresen helyt álltak a Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziuma és Általános Iskolájának diákjai a 46. Országos Elsősegélynyújtó Verseny döntőjén.

Az eseményen – melynek Kaposvár adott otthont szeptember 8-10. között – minden megyéből egy gyermek, egy ifjúsági és egy felnőtt csapat mérhette össze tudását. Hajdú-Bihart mindhárom kategóriában a Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziuma és Általános Iskolájának csapatai képviselték.

Az egész napos versenyen 20 állomásos körpályán haladtak a csapatok, 7 kárhelyszínt, 2 elméleti tesztfeladatot és 11 „pihenő” állomást alakítottak ki a szervezők. A kárhelyszíneken imitátorok segítségével élethűen szimulálták a baleseteket, a „sebesülteket” a csapatoknak kellett ellátniuk.

A feladatok összetettek voltak, például presszóban veszekedő válófélben lévő pár férfi tagja mellkason szúrja párját, miközben a feleség ölében étkező csecsemő félrenyel, míg egy másik helyszínen az iskolai kémia szakkörön nagy mennyiségű klórgáz képződött, majd robbanás történt, egyik diák szemébe vegyi anyag fröccsen, a mosdóból visszaérkező tanárnő pedig elcsúszik a kiömlött folyadékon és eszméletét veszti. A három csapat külön-külön oldotta meg a feladatokat, de a tömeges kárhelyszínen együttműködve segítettek a sérültek ellátásában. A pihenő állomásokon sem lehetett mindig lazítani, ügyességi vagy elméleti (versenyben nem számító) feladatok várták a csapatokat, például ki tud több járókelőt vérdásra buzdítani vagy kinek van több ismerete a védőoltásokkal kapcsolatban.

A versenyen a Bodó Aliz, Dobos Boglárka, Erdős Emese, Erdős Viktória, Szabó Enikő alkotta Szamócák gyermekcsapat 2. helyezést ért el Terjékné Nagy Mária és Tógyer Katalin felkészítésével. Ifjúsági kategóriában 5. helyezést szerzett a Kossuth Gyakorló alakulta, akiket Lukácsné Kovács Edit készített fel. A Gömöri Flóra, Kiss Gréta, Kovács Zsófia, Krizsán Gréta és Tar Bernadett összeállítású Csillámpónik csapat Minősített Elsősegélynyújtó Csapat elismerésben is részesült. A felnőtt kategóriában szereplő KUTACS csapat pedig 8. helyen végzett. Tagjai: Balda László, Bécsi Zoltán, Kádár-Gergely Márta, Kozárné Fazekas Anna, Krakomperger Zsolt, felkészítőjük szintén Lukácsné Kovács Edit volt.

Fotó: unideb.hu

Az elsősegélynyújtó versenyen a korosztályos csapatok mellett a Kossuth Gyakorlót egy 12. osztályos diákja is szerepet kapott, Ménes Mátyás imitátori feladatot látott el.

- Debreceni Egyetem -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában