Helyi közélet

2017.08.15. 09:32

Csak a falumúzeum hiányzott a "múzeumok falujából"

Álmosd - Új, a település néprajzi, történeti és régészeti emlékeit bemutató kiállítóhely létesült Kölcsey falujában.

Álmosd - Új, a település néprajzi, történeti és régészeti emlékeit bemutató kiállítóhely létesült Kölcsey falujában.

A közel 1700 lelkes Álmosd bővelkedik muzeális kiállítóhelyekben. Nemzeti himnuszunk írójának emlékháza mellett egy kovácsműhely-kiállítás, Joseph Kádár festőművész modern művészeti múzeuma, és post-mail-art gyűjteménye is a településen található. A „múzeumok falujából” éppen csak egy falumúzeum, vagyis egy olyan kiállítóhely hiányzott eddig, amely komplex módon magát a határ menti települést mutatja be a látogatóknak. Ezt a hiányosságot sikerült pótolnia a helyi önkormányzatnak a napokban átadott falumúzeummal.

Összegyűjtik, bemutatják

Az előkészítés egy szakmai fejlesztő munka részeként 2014-ben kezdődött. Előbb a meglévő kiállítóhelyek kaptak hivatalos működési engedélyt, majd ennek birtokában az önkormányzat 2015-ben és tavaly is sikeresen pályázott az Emberi Erőforrások Minisztériuma Kubinyi Ágoston Programjának támogatására.

Fotó: Bihari-Horváth László

Az elnyert, összesen 2,8 millió forint értékű támogatásból felújították a falumúzeum 100 négyzetméteres belső terét, illetve létrejött az „Álmosd felemelő századai” és az „Álmosd hagyományos paraszti kultúrája” című kiállítás. Ezek rendezésére dr. Bihari-Horváth László főmuzeológust, a hajdúszoboszlói Bocskai István Múzeum igazgatóját kérte fel az önkormányzat. A szakember a hosszúpályi, konyári és bárándi falumúzeumok után negyedik alkalommal hozott létre muzeális intézményt hajdú-bihari kistelepülésen.

Az álmosdi megnyitón elmondta:

Fontos, hogy a legkisebb települések közösségei is kötődjenek a szülőfalujukhoz, legyen lokális identitástudatuk, mert enélkül nagyon nehéz a közösség megmaradásának és fejlődésének biztosítása. E kötődések, identitások kialakítását segítik a falumúzeumok, melyek összegyűjtik, megőrzik, bemutatják és továbbörökítik a közösség évszázadok alatt felhalmozott kulturális értékeit.”

Az új kiállítások létrehozásában Császárné Sólyom Judit etnográfus és Nagy Gergő régészhallgató is aktívan részt vett, illetve számos álmosdi lakos ajánlott fel tárgyakat a gyűjteménybe, amely remélhetőleg a jövőben is folyamatosan bővülni fog.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában