Helyi közélet

2017.08.22. 09:13

A gondtalan pihenés az abroncsokkal kezdődik

Debrecen - Hasznos tanácsokkal segíti a Bridgestone a nyaralni induló gépkocsi-tulajdonosokat.

Debrecen - Hasznos tanácsokkal segíti a Bridgestone a nyaralni induló gépkocsi-tulajdonosokat.

Minden második magyar család évente egyszer, minden harmadik pedig évente két alkalommal is gépkocsival indul vakációzni, 10-ből 8 esetben belföldre. Vakációik során a családok 35 százaléka 500-750 kilométert, 15 százaléka 1000-1500 kilométert tesz meg gépjárművével, mégis azt autósok kétharmada nem ellenőrzi az abroncsait utazás előtt.

Túlélési idő

Pedig az autókban a szokásos egy vagy két személyen túl nyáron jellemzően hátul utazik még két-három gyermek, a csomagtartó pedig tele van bőröndökkel, sportfelszerelésekkel és néha több napra elegendő élelmiszerrel. A család és családfő számára ez az az alkalom, amely során a legkevésbé sem jön jókor egy nem várt defekt – mondjuk az autópályán, akár 35 fokban – aminek elhárításához a gondosan bepakolt csomagokat újra ki, majd pedig be kell rakodni, és ahol a statisztikák szerint átlagosan 20 perc a túlélési idő.

Árulkodó jelek

Mielőtt útnak indulunk, érdemes a gépkocsi abroncsainak állapotát felmérnünk, mert ilyenkor a szokásos terhelés többszörösét kell kibírniuk, ezért nagyobb a defekt kockázata. Egy ilyen átvizsgálás és felkészítés pedig nem több mint 10 perc. Az első és legfontosabb tennivaló az abroncs profilmélységének ellenőrzése. Ugyancsak fontos, hogy abroncsaink külső és belső oldalfalait, illetve futófelületét átnézzük, hogy nincs-e rajtuk vágás, szakadás vagy kidudorodás. Ügyeljünk arra, hogy az abroncsok nyomását a gépkocsi várható terheléséhez igazítsuk.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában