Helyi közélet

2017.07.07. 13:12

Videó: Dream Cars Roadshow a TOP 100 Klub tagjainak

Debrecen - A Pappas Autó és a Napló közös rendezvényén topmenedzserek tesztelhettek AMG-topmodelleket.

Debrecen - A Pappas Autó és a Napló közös rendezvényén topmenedzserek tesztelhettek AMG-topmodelleket.

Egy cabriolet-ben az utazás akkor éri el a tökéletesség legfelső fokát, amikor a teljesítmény mellett a dizájn is meggyőző. A Mercedes-AMG GT Roadster minden autókedvelő szívét meghódítja magabiztos eleganciájával, harmonikus formavilágával és magával ragadó agilitásával. A Pappas Auto Dream Cars Roadshow alkalmával a Napló TOP 100 Klub tagjai csütörtökön olyan izgalmas modelleket próbálhattak ki, mint a GLA 45 AMG, E 63 AMG, C 43 Cabrio, GLC 43 Coupé és S 63 Cabrio.

Sok(k) volt nekünk

Már 400 lóerő is felfoghatatlanul sok(k) egy átlagautós számára, hát még a 635 lóerő. A Napló TOP 100 Klub tagjai (noha a többség prémium kategóriás autóban ül a hétköznapokban is) egyebek mellett megtapasztalhatták, hogy milyen erők hatnak az emberi szervezetre egy olyan Mercedes AMG-ben, ami álló helyzetből 3,4 másodperc(!) alatt éri el a 100 kilométer/órás sebességet. Hogy milyen volt?! Nos, ez az a kategória, ahol nincs helye a lezserségnek, a „fél kézzel a kormányt fogom, a másikat meg az ablakon lazán kilógatom” stílusnak, hiszen a 400-500-600 lovas őserő pillanatok alatt kikapja az „arcosdokodó” pilóta kezéből a kormányt.

Gyermeki örömmel

Érdekes volt látni, hogy klubtagjaink (legyenek bár a harmincas éveiben járók, vagy hatvan pluszosok) milyen gyermeki örömmel foglaltak helyet az AMG-k bőr foteljeiben, ugyanakkor (miután felbőgtek a motorok) szinte tapinthatóvá vált a feszültség: mindkét kéz a volánon és jelentőségteljes arckifejezés; ahogy az egy több tízmilliós luxusautó használójától elvárható. A tesztút első kilométerein nehéz lett volna eldönteni, hogy a megfeszülő arcizmok már a brutális teljesítménynek köszönhetőek, vagy a pilóták még az AMG-k felsorolt műszaki paramétereinek a hatása alatt voltak. Czoler Tamás, a Pappas Autó debreceni képviseletvezetője még a start előtt azzal hangolta az illusztris vendégsereget, hogy „az Önök által a következő két órában kipróbált öt AMG-modell összesített teljesítménye 2370 lóerő”.

Miközben próbálom csokorba szedni mindazt az élményt, amit ez az őrült ágyúgolyó futam számomra jelentett, arra gondolok, hogy cikk helyett elég lenne felsorolni az általunk tesztelt öt AMG-modell műszaki adatait, és persze az árukat (ami valahol 25 és 70 millió(!) forint között mozog), aztán jöhet a sok fotó, meg némi fedélzeti kamerás videó, és kész az élmény. Aztán mégis inkább úgy döntök, hogy meghúzom magam a verdák hátsó ülésén, és majd a pihenőkben az „alkalmi versenyzők” orra alá dugom a diktafont…

Veszélyes fegyverek

Póser Zoltán, az EDC Debrecen Kft. ügyvezető igazgatója (rá nem jellemző módon) nehezen talált szavakat:

Az E 63 AMG volt nekem a kedvenc, hiszen 3,4 másodperc alatt álló helyzetből százra repülni valami zsibbasztó. De az általam csak bulizós kocsinak hívott GLA 45 AMG is elvarázsolt azzal, hogy egy kétliteres benzinmotorból 4 másodperc körüli 0-100-as gyorsulást tudtak kihozni. Nem tudom, hogy ezeket az „adrenalinbombákat” hol lehet (ki)használni, de vicces volt.”

Szabó Péter, az FAG Magyarország Ipari Kft. ügyvezető igazgatójánál dinamikában a 635 lóerős E 63 AMG vitte el a prímet:

Ezek gyakorlatilag utcai versenyautók, amikhez már tudni kell vezetni is. 500-600 lóerő veszélyes fegyver tud lenni, ha illetéktelen kezekbe kerül."

– Ez nagyon durva! Ahogy az ember odalép a 635 lóerős E 63 AMG-ben a gázra, belelapul az ülésbe, és másodpercek alatt csak azért nem járunk a végsebességnél, mert az elektronika letilt. Most haragszom először az elektronikára azért, mert félúton leszabályozott, miközben 300 körül lett volna a vége. Apró figyelmesség a kocsitól de jólesett, hogy kanyarodás közben a bordáimat masszírozta az ülés – sorolta élményeit Ábrahám László, az NI Hungary Kft. ügyvezető igazgatója.

Főleg a V8-as

Szmolinka Zsolt, a Transcosmos Kft. európai alelnöke nem köntörfalazott: ez olyan élmény volt nekem, mint amikor az ember elveszti a szüzességét. Felejthetetlen, főleg a V8-as, biturbós változat varázsolt el. Innentől elkezdünk gyűjteni; hogy kétszáz év múlva, négy százalékos kamatra a dédunokáim talán majd élvezhessék – mondta leplezetlen öniróniával a fiatal topmenedzser.

Kiss Dénes, a Kikol Kft. ügyvezetője így vélekedett:

Talán látszik, hogy a mosoly még mindig nem jött le az arcomról. Ezek az autók mind tudják ugyanazt: a teljesítményükkel, a minőségükkel meggyőzni az embert arról, hogy a csillag mögött bizony van valami. És mindezt élményszerűen.” 

– Életemben nem ültem még ilyen erős autókban. Elképesztő, szavakkal nem lehet leírni, ezt érezni kell – zárta rövidre mondandóját Lupsán Róbert, a Napló értékesítési vezetője.

Ez izgi volt

Salga Péter, a Dyntell Corporation ügyvezetője a túra végén azzal szállt ki a kocsi(k)ból, hogy ez izgi volt. – Félelmetes, hogy menet közben, viszonylag nagy sebességről egy határozott gázadásra még emelik az orrukat. Ehhez nemcsak vezetési tudás, de gyomor is kell – mondta.

Öreg János, a Debreceni Nemzetközi Iskola igazgatója úgy fogalmazott, hogy a motorteljesítmények is meggyőzőek, de őt leginkább a turbómotorok és a hangolt kipufogók duruzsolása nyűgözött le.

Orosz János, a Partium 70 Műanyagipari Rt. vezérigazgatójának a legkisebb AMG okozta a legkellemesebb meglepetést. Egy ilyen termetes embernek a GLA 45 AMG utastere „vállban talán kicsit szűk”, de a géppuskaropogás szerű kipufogóhanggal kísért „ősrobbanás” az ilyen apró kifogásokat pillanatokon belül elfeledtette vele. „Az AMG-k tényleg fantasztikusak, de nekem mégis inkább egy sima hétköznapi használatra alkalmatos Merci kellene” – árulta el Gályász József, a Debreceni Egyetem Vállalkozói Innovációs Klubjának alapítója és mentora. – Sokan álmodnak arról, hogy egyszer egy olyan kocsit vezethessenek, ahol a motor dominánsabb, mint a márka. Hát itt nem lehet eldönteni, hogy a márka vagy a lóerő, de a lényeg nem is ez, hanem az az élmény, amit bármilyen sebességtartományban ezek az autók nyújtanak – erről beszélt Pajna Zoltán, a megyei önkormányzat elnöke.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában