Helyi közélet

2017.07.07. 18:09

Nem vonzó az idénymunka

Hajdú-Bihar - A cégvezetők nem igazán tudják, hogy közmunkások kinek a hibájából jönnek kevesen, de ez van.

Hajdú-Bihar - A cégvezetők nem igazán tudják, hogy közmunkások kinek a hibájából jönnek kevesen, de ez van.

A közfoglalkoztatott a számára egyszerűsített foglalkoztatás keretében felajánlott munkát köteles elfogadni, ellenkező esetben három hónapra ki kell zárni a közmunkából. Ennek oka, hogy a közfoglalkoztatásba csak azok kerüljenek be, akik az elsődleges munkaerő­piacon valóban nem tudnak elhelyezkedni. Ez az elmélet, a gyakorlat azonban egészen más; jelesül az, hogy közmunkás csak elvétve bukkan fel például a mezőgazdasági idénymunkások között.

Rugalmasak, de…

Szabó Viktor, a derecskei Havita Tész ügyvezető igazgatója a tavalyi tapasztalataik alapján úgy fogalmazott, hogy bár a környező települések (Derecske, Tépe és Ko­nyár) polgármesterei kellően rugalmasak, készek együttműködni annak érdekében, hogy a közmunkaprogramból kiengedjék idénymunkára az embereket, a probléma azzal van, hogy az emberek nem akarják vállalni kicsivel több pénzért a nagyobb szigort és a folyamatos munkavégzést.

Sokkal kényelmesebb a közmunkaprogramban eltengeni-lengeni (tisztelet a kivételnek), délután még belefér némi fusi, és nem lóg a nyakukon a munkavezető, aki megköveteli a minőségi munkát. Az biztos, hogy a gyümölcsösben a műszak végére azért el lehet fáradni.

Nálunk a meggyszüret idején hozzávetőleg 40 idénymunkást foglalkoztatunk (közülük talán tíz fő a közmunkás), almaszedéskor pedig olyan 150 ember jön; köztük olyan közmunkások, akik ilyenkor veszik ki a szabadságukat. Ez azonban csak két-három hét, a szezon viszont két hónapig tart. De olyan közmunkás, akit valamelyik polgármester küldött, emlékeim szerint a 150-ből talán ha öt volt – mondta a Naplónak a fiatal topmenedzser.

A megyén kívülről

Bódi László, a hajdúnánási Tedej Zrt. vezérigazgatója arról beszélt, hogy nekik merítési lehetőségük Tiszavasvári felől van, Hajdú-Bihar megyéből csak kevesen érkeznek hozzájuk idénymunkára. Pedig busz hozza-viszi őket az összes érintett településre.

– Nem tudom megítélni, hogy a polgármesterek vagy a közmunkások hozzáállása-e az oka, mi csak a végeredményt látjuk; kevés közmunkásnak fűlik a foga az idénymunkához. Pedig feladat lenne akár hónapokon keresztül, sőt, ha valaki hajlandó tanulni, akár el is helyezkedhet nálunk. Szabolcsból sok fiatalember jár át hozzánk, a többségüknek a nyolc általánoson túl még valamilyen szakmája is van. Napi öt-nyolcezer forintot megkereshetnek, és nekünk is megéri. Általában hetente fizetjük őket, tehát hamar a pénzükhöz jutnak az emberek. Almaszedéskor 300, a meggy- és cseresznyeszüretkor 100, metszéskor pedig 50-60 főnek tudunk idénymunkát kínálni. De lenne elfoglaltság számukra a vetőmagtermesztésben vagy éppen az öntözésben is. Ugyanakkor örvendetes, hogy mára kialakult egy réteg, akik évről-évre visszajárnak és tényleg lelkiismeretesen dolgoznak – jelentette ki a Tedej Zrt. vezérigazgatója.

Másokkal töltik fel

Csige Tamás, Hajdúdorog szocialista polgármestere azzal kezdte a mondandóját, hogy náluk tavaly elindult egy pozitív folyamat, ami vélhetően az idén is folytatódik. – Egyre többen kértek a mezőgazdasági idénymunkák idejére szabadságot. Idén, mivel eleve kevesebb a közfoglalkoztatotti létszám, és a szabadságolások miatt veszélybe kerülhetnek a saját programjaink, azt csináljuk, hogy nem fizetés nélküli szabadságra engedjük el ezeket az embereket, hanem közös megegyezéssel felbontjuk a szerződést, és másokkal töltjük fel a helyüket – árulta el a városvezető.

Idénymunka a hűtőüzemben

Kabán már hosszú évek óta kialakult gyakorlata van annak, hogy kik és milyen szezonmunkára kérik ki magukat a közfoglalkoztatásból – tudtuk meg Szegi Emma polgármestertől, aki elárulta azt is, hogy e tekintetben a legnagyobb foglalkoztató a városban a hűtőüzem.

– Kezdődött a borsóval, utána jön a csemegekukorica és így tovább. Fizetés nélküli szabadságot kapnak az érintettek, akik három hónapot eltölthetnek idénymunkásként. Aki ezt teszi és igazolni is tudja, annál ezt a lakásfenntartási támogatásnál figyelembe vesszük. Ilyen módon is ösztönözni szeretnénk az elsődleges munkaerőpiacra való visszatérést. Az idénymunkát rendszeresen kihasználó közfoglalkoztatottak aránya egyébként nálunk nagyjából tíz százalékra tehető – mondta el érdeklődésünkre Szegi Emma.


Szólni kell mindig előre

Annak érdekében, hogy a mezőgazdasági idénymunkák idején a közfoglalkoztatási programok ne vonják el a munkaerőt a termelőktől, minden munkáltató május 1-je és október 31-e között bejelentheti munkaerőigényét annak a településnek a polgármesterénél, ahol tervezi a foglalkoztatást.

Az előre jelzett igények alapján a járási és megyei kormányhivatalok a foglalkoztatókkal egyeztetve úgy tervezik a mezőgazdasági idénymunkák idején a közfoglalkoztatási programok létszámait, hogy a jelzett mezőgazdasági idénymunkák elvégzésére kellő számú munkaerő álljon rendelkezésre.


Emlékeim szerint a munkanélküli segélyezés rendszerével nemcsak az volt a politika baja, hogy semmiféle teljesítményre nem késztette az állástalant, hanem az is, hogy egy idő után (vagy talán már a bevezetése pillanatától fogva) tökéletesen kontraproduktívvá vált. Petneházi Attila írása.

Arról érdeklődtünk a városlakóktól, hogy milyen feladatokat végeztetnének el a közmunkásokkal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában