Helyi közélet

2017.07.04. 08:21

Négymilliárddal több jutott idén a gazdáknak

Debrecen - A kormánybiztos szerint gyorsabb és rugalmasabb lett az agrártámogatások kifizetése.

Debrecen - A kormánybiztos szerint gyorsabb és rugalmasabb lett az agrártámogatások kifizetése.

Az idén a tavalyinál négymilliárddal többet, azaz 39 milliárd forintnyi támogatást adott június végéig az államkincstár a bihari gazdáknak – erről is beszélt Rácz Róbert kormánymegbízott azon a sajtótájékoztatón, amelyet hétfőn tartottak Debrecenben az agrártámogatások kifizetéséről.

– Ez az összeg a 411 milliárdnyi végkifizetés mintegy 10 százaléka, amely az ország megyéinek átlagát figyelembe véve nagyon magas aránynak számít. A tavaly közel 18 ezernyi kérelmet benyújtó gazdálkodó különösen az ipari zöldségnövények, a szálas fehérjenövény, a zöldségnövény, az anyatehén, és a tejhasznú tehén jogcímen beadott kérelmek kifizetésében értek el kiemelkedő arányt az országos kifizetésekhez képest.

Helyszíni ellenőrzések

Rácz Róbert a 2017-es kérelmek benyújtása kapcsán több fontos dologra hívta fel a figyelmet. Egyrészt a kormány döntése alapján 2016. december 31-e az egykori Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) beleolvadásos különválással megszűnt, feladatait a Magyar Államkincstár és a kormányhivatalok vették át. Ezzel párhuzamosan a helyszíni ellenőrzések, a kérelmek kezelése és az ügyfélszolgálatok működtetése a megyei kormányhivatalok hatáskörébe került.

Több jogcímen

– Az elmúlt fél év visszajelzései alapján az integráció sikeres volt, gyorsabb és rugalmasabb lett az ügyek rendezése. A változás azzal is járt, hogy a korábbi 36 helyett már 41 jogcímre lehetett kérelmet benyújtani. A június 9-ei határidővel összesen 176 ezer 323 kérelmet nyújtottak be, amely idén is nagyjából öt millió hektárnyi mezőgazdasági területet érintett. Megyénkből 18 ezer 259 kérelmet fogadott be a kormányhivatal, mintegy 428 ezer 304 hektár területre vonatkozóan – ismertette a kormánybiztos.

HBN–MSZ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában