Helyi közélet

2017.07.17. 19:16

„Misinek, a filmszakma mohikánjának”

Debrecen - Filmes kiállítás nyílt az Apolló moziban, a retró tárgyak közül van olyan, ami a 70-es évekből való.

Debrecen - Filmes kiállítás nyílt az Apolló moziban, a retró tárgyak közül van olyan, ami a 70-es évekből való.

Régen szénpálcákkal vetítettek, két darabot használt a gépész. Az anódot és a katódot össze kellett érinteni és folyamatosan tekergetni előadás közben."

Így kezdte az egyéni tárlatvezetést Kovács Mihály gépész az Apolló moziban. A kiállítás az ő nevéhez kötődik, ugyanis szinte mindegyik tárgy a magángyűjteményéből való, azonban ez csak töredéke annak. A vitrinekben optikákat, régi mozis plakátokat, képeslapokat, mozijegyeket, kazettákat, könyveket, autogramos képeket és régi vetítőgépeket láthatnak az érdeklődők.

A mozigépész már 33 éve van a szakmában, de a gyűjteményének első darabjait még gyerekként szerezte. Eredetileg karosszérialakatosnak tanult, de hamar rájött, hogy nem ez az ő pályája, ezért elvégzett egy mozi-üzemvezető tanfolyamot. 1977. augusztus 3-a óta jegyzi azon filmek címét, amiket moziban látott. Az elrakott jegyeket kötetekbe fűzte össze, ma már több mint 40 ezer lehet a moziban látott filmek száma. Úgy véli, talán a Guinness-rekordok könyvébe is bekerülne, ha pontosan összeszámolná a jegyeket.

Autogramok híres színészektől

A kiállított tárgyak között vannak olyan moziműsorok, amik a 70-es, 80-as évekből valók. A falon bekeretezett plakátok régi filmek címével. Egy másik vitrinben színészek fotói, rajta az autogrammukkal. Kovács Mihály azt is elmeséli, hogy volt szerencséje színészekkel is találkozni a moziban. Egy alkalommal ő kísérte a helyükre Bárdi Györgyöt és Kibédi Ervint, akik meg is lepődtek, hogy felismerte őket a mozigépész. A képeken Szabó Magdától, Kovács Katitól, Venczel Verától, Jancsó Miklóstól, Halász Judittól való aláírásokat látok. Mindegyik szignóhoz egy rövid és kedves üzenet is tartozik. Az egyiken ez áll:

Misinek, a filmszakma egyik utolsó mohikánjának.”

Elmeséli, hogy néhány külföldi színésztől is sikerült autogramot szereznie, de van, amit filmes rejtvény megfejtésével nyert. Kedvenc filmjei is külföldiek: A rettenthetetlen Mel Gibson rendezésében és főszereplésével, illetve A Nincs bocsánat Clint Eastwooddal, aki szintén nemcsak eljátszotta a főszerepet, hanem rendezte is az alkotást.

Órákig állt sorba a jegyekért

Kovács Mihály szinte mindent összegyűjtött, ami mozival kapcsolatos, már akkora a gyűjteménye, hogy nem fér a szekrényekbe. Mikor arra kérem, hogy idézzen fel egy mozis emléket, elmondja, hogy régen nem olyan volt mozizni, mint ma.

Előfordult, hogy órákig sorban kellett állni a jegyekért. Amikor nagy nehezen elértem pénztárig, a hölgy becsukta az ablakot, mert minden jegy elkelt. Így jártam a Hét mesterlövész című filmmel, de akkor még szerencsére több mozi is volt, ahol ugyanazt a filmet vetítették."

Régen sokkal több nézőt vonzottak a filmek, mint ma. Úgy látja, manapság inkább a fiatalság jár moziba, kevés az idősebb korosztályból való.

„Retró gépész” akart maradni

A két vetítőgépet gépészbarátaitól kapta kölcsön a kiállítás idejére. A lengyelt 1969-1971 körül gyárthatták, valószínűleg már nem működőképes. A magyar talán még vetítene, ha bekapcsolnák. Ma már azonban nem ilyen eszközökön végzik a munkát. Kovács Mihály pályafutása kezdetén, xenonlámpákkal vetített. Azt mondja, hogy jobban szerette a régi technikát, „retró gépész” akart maradni, de sajnos haladni kellett a korral. Ez a célja a kiállítással is, hogy az emberek betekintést nyerjenek a régi eszközök világába. Főként a gyerekek miatt helyezte ki a vetítőgépeket, akik gyakran kíváncsiak a munkájára. Úgy látja, kell, hogy valami kézzel foghatót is lássanak a digitális világban.

Kovács Mihály szerint a mozinak mindig lesz értéke, hiszen egy televízióban megnézett film nem nyújtja ugyanazt az élményt, amit a mozivászon. Az Apolló moziban nyílt kiállítást augusztus első hetéig láthatják a nézők.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában