Helyi közélet

2017.07.11. 14:12

Már bővítik is a hajdú-bihari naperőművet

Monostorpályi - Pályázati pénzekből és saját erőből is korszerűsítenek Monostorpályiban.

Monostorpályi - Pályázati pénzekből és saját erőből is korszerűsítenek Monostorpályiban.

A községben az utóbbi idők legnagyobb projektje a Hajdúbagossal és Hosszúpályival közös szennyvízberuházás volt, amelyben nem csak a hálózat épült ki, hanem egy szennyvíztelep is.

Monostorpályiban ugyan még néhány utca és utcavég kimaradt a fejlesztésből, de legkésőbb 2019 szeptemberéig ezeken a helyeken is meglesz a csatornázás. Szabó József, Monostorpályi polgármestere elmondta, az engedélyes tervek már kész vannak, lezárult a központi közbeszerzés.

Szabó József, Monostorpályi polgármestere | Fotó: Kovács Péter

Erőművet és utakat akarnak

A településen nyitottak a megújuló energiaforrások felé is. Pályázatból építettek egy 250 kilowattos naperőművet, amely 1060, egyenként 250 wattos napelemből áll. – Ezzel éves szinten 330 ezer kilowatt óra áramot tudunk termelni, ami 11 millió forintos megtakarítást jelent az önkormányzatnak. Most ezt szeretnénk bővíteni egy kétszer ekkora erőművel – részletezte a polgármester.

A naperőmű mellé egy ipari parkot is szeretnének létrehozni, ahol nem csak az aszfaltos utakat és a közművesítést kell megoldani, hanem a fásítást is. A polgármester kifejtette, érdeklődők már vannak, akik több kisebb, 10–20 embert foglalkoztató üzemet építenének a parkba, ami a kis település számára is ideális. Az ipari park legnagyobb beruházása egy hulladék-feldolgozó lenne, amely naponta 500 tonna szemétből több mint 120 ezer köbméter gázt tudna előállítani, amivel a településen fűtenének.

Monostorpályiban nem minden utcában van aszfaltozott út, és ahol volt is, a csatornázáskor néhány helyen feltörték. Ezeket pályázati forrásokból és önerőből felújították, de további egy kilométert is leaszfaltoztak, illetve a jövőben a lehetőségekhez mérten folytatják az útépítő munkát. Mindemellett a külterületi utakra adtak be egy százmillió forintos pályázatot, amiből egy három kilométer hosszú és 8–10 méter széles szakaszt szeretnének leaszfaltozni.

Korszerűbb óvoda

– Egy korábbi pályázati támogatás révén sikerült összekötni az óvoda épületét a konyhával és az étkezővel, valamint egy új csoportszobát is kialakítottunk, ami szeptembertől 12 bölcsődésnek ad otthont. A továbbiakban, a második ütemben, a régi szárny felújításán van a hangsúly. A csoportszobák nagyobbak lesznek, új vizesblokkokat orvosi és nevelői szobát, valamint egy szertárat és egy tornaszobát építünk. Nemrégiben pedig 37 millió forintos támogatást kaptunk az önkormányzat konyhájának felújítására – mondta a polgármester. Hozzátette, a gondozási központot is sikerült bővíteniük, 16 helyett 23 embert tudnak már ellátni. Mindemellett a hivatal épületét is átalakítanák, mivel a kicsi irodák már nem tudják kiszolgálni az ott dolgozókat.

Spórolnak az épületekben

A gondozási központban és a konyhán immár napkollektorok biztosítják a meleg vizet tavasztól őszig, a fűtést pedig biokazánokkal oldják meg. De nem csak ezekben az épületekben, hanem az óvodában és a könyvtárban is. Ezzel eddig közel tíz millió forintot spóroltak a fűtési számlán, a későbbiekben viszont a kazánokat napelemekkel helyettesítenék. A hatékonyság érdekében befejeznék az összes önkormányzati épület hőszigetelését és nyílászáró cseréjét is.

HBN–BR

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában