Helyi közélet

2017.07.08. 15:52

Károsíthatják hormonrendszerünket a silány naptejek

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Erős napsütésben lenni igenis kockázatos, különösen nyáron.

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Erős napsütésben lenni igenis kockázatos, különösen nyáron.

A közelmúltban egymásnak ellentmondó, főleg televíziós híreket hallhattunk arról, hogy szabad-e napozni, és mikor. A Greenpeace Magyarország munkatársai fontosnak tartották pontot tenni az ügy végére.

„Helyreigazítás”

A napon lenni kockázatos, egyrészt a déli órákban: 11 és 15 óra között; másrészt az UV-riadós időszakokban, melyek sajnos gyakran előfordulnak hazánkban – sőt idén különösen erős az UV-sugárzás. A D-vitamin fontos a szervezetünknek, melynek keletkezéséhez megfelelő étkezés és napfény is szükséges. Másrészt viszont valóban vannak olyan naptejösszetevők, amelyek többek között károsíthatják a hormonrendszert. Ezért mindig ellenőrizze a naptejen a címkét – cikkünkben tippeket is adunk, mire figyeljen!

Árnyékban maradni

A nap ellen védekezni igen könnyű – igyekezzünk árnyékban maradni, illetve megfelelő ruházattal is hatékonyan védhetjük magunkat. Az ózonpajzs az 1970-es években kezdett gyengülni. A problémát elsősorban egyes szintetikus vegyi anyagok okozták, amelyek kibocsátását az 1980-as évektől kezdve globális összefogásban csökkentették a világ országai. A lépések eredményesek voltak, azonban így is csak az elmúlt években lehetett látni a visszaerősödés kezdetét. A teljes helyreállásig viszont még jó pár évtizednek el kell telnie. A gyengébb ózonpajzs miatt erősebb UV-sugárzás ér minket. Ez és a bőrrák között pedig az összefüggés tagadhatatlan. Az elmúlt években riasztóan nőtt a gyakran halálos melanómás bőrrákos esetek száma világszerte.

Hazánkban 2001-ben 1200 ilyen beteget regisztráltak – míg 2014-ben már 2400-at.

A nap ellen tehát védekezni kell. Semmiképp sem szabad hosszan kifeküdni az erős napra. A legjobb védekezés árnyékban maradni, vagy megfelelően szövött, könnyed ruhában tartózkodni a napon. És kaphatóak már kifejezetten UV-álló termékek is.

Megelőzni nem tudja

Természetesen a leégés ellen a naptejek is segíthetnek. Ám fontos tudni, hogy nincs egyértelmű tudományos információ arról, hogy a naptejek megakadályoznák, megelőznék a melanóma kialakulását is. Egy 2014-es cikk szerint az 50-es faktorú naptej használata csökkenti és késlelteti a melanóma kialakulását, ám megelőzni nem tudja. Ráadásul a nagy faktorszámú naptejek hamis biztonságérzetet adhatnak: ilyenkor se töltsön óvatlanul sok időt a napon! Sok kérdéses összetevő lehet jelen a kozmetikumokban, de odafigyeléssel tudunk olyan termékeket választani, amelyek mentesek a kockázatos összetevőktől. (Még ha sajnos gyakran drágábban is.) Egy egyesült államokbeli szervezet, az EWG össze is állított egy listát, hogy mire figyeljünk naptejek vásárlása során. Különben marad a póló vagy az árnyék!

Figyelmesen válasszon!

Ha naptejet választ – ami a leégés ellen azért sokat segít –, akkor több dologra is érdemes odafigyelni. Ugyanis sajnos a mai napig előfordulhatnak olyan anyagok a kozmetikai termékekben Európában, amelyek kockázatot jelentenek a hormonrendszerünkre. Még mindig előfordulnak hormonkárosító parabének naptejekben (tartósítószerként), napozás utáni termékekben. Főleg a butil- és a propilparabén kockázatai ismertebbek. Gyermekeknek szánt termékek esetében különösen problémás ezen anyagok jelenléte.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában