Helyi közélet

2017.07.24. 12:28

Jó ötlet volt a szelektívszigetek eltüntetése?

Debrecen - Megoszlanak a vélemények arról, hogy szükség van-e szelektív hulladékgyűjtőkre.

Debrecen - Megoszlanak a vélemények arról, hogy szükség van-e szelektív hulladékgyűjtőkre.

Komoly vita bontakozott ki a Napló-Agora internetes fórumán az elmúlt hetekben annak kapcsán, hogy a közelmúltban Debrecen 20 pontján felszámolta az önkormányzat a szelektív hulladékgyűjtő szigeteket. A hivatalos indoklás szerint erre azért volt szükség, mert ezek környékén naponta több mint 1 tonna illegális szemetet raktak le.

Mindent ellep majd a szemét?

Kövesi Péter azt a tapasztalatát osztotta meg a csoport tagjaival, mely szerint általában szépen összetakarítanak a szelektív szigeteknél. A Budai Nagy Antal utcainál viszont mindig áll a konténerek mellett a hulladék, mintha onnan ritkábban vinnék el, vagy kevés a környéken a konténer – írta.

Zágonyi Imre arról számolt be, hogy a Vénkertben, a Domokos Lajos utca végénél volt három szelektív hulladékgyűjtő konténer, melyek mellett folyamatosan „újratermelődtek” a hulladékok, például matracok, leszedett tapéták, hungarocelldarabok. Egy-két hete eltüntették a tartályokat, és azóta érdekes módon nincs semmi hulladék a betonplaccon.

Gyulai Vilmos nem tartotta szerencsésnek, hogy sorra számolják fel a kukaszigeteket a városban. Szerinte a hulladék nem fog köddé válni, csak többé már nem lesz annyira szem előtt a szigeteknél, hanem valamelyik bekötőúttól 10-15 méterre, a bokrok mögött végzi. Onnan nehezebb lesz eltakarítani – állította.

Csak az üveg gyűjtésére marad

Varga László, a Debreceni Hulladék Közszolgáltató Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója arról számolt be, hogy a sárga fedelű kukák és sárga zsákok széles körű elterjedésével a megrendelő önkormányzat fokozatosan felszámolja a szigeteket. (Az üveg gyűjtésére viszont marad valamennyi ilyen hely.)

Ábrahám László nem tartotta célszerűnek, hogy „egy-két renitens” miatt megszüntetik a sok előnnyel járó szelektív szigeteket. Úgy vélte, egyszerűen el kell kapni azt a pár embert, aki nem tud a közösség szabályai szerint játszani. A mai technika erre már lehetőséget biztosít – írta.

Illusztráció: Kovács Péter

Varga Imre szerint sajnos nemcsak egy-két renitensről van szó, hiszen tonnaszámra keletkezik az így lerakott hulladék. Úgy vélte, hogy nincs rendesen megoldva a lakosságnál keletkező hulladék gyűjtése, elszállítása, ártalmatlanítása. Ha most tele­kamerázzuk a várost, azzal csak azt érjük el, hogy nem oda viszik, hanem máshova – fogalmazott.

A vitához ekkor ismét hozzá­szóló Gyulai Vilmos egy a Galamb és Budai Ézsaiás utca saroknál felszámolt szelektívsziget helyét ábrázoló fotót töltött fel, amelyen több köbméternyi szemét látható. Állította, hogy ennyi hulladék egy hét alatt gyűlt össze. Úgy vélte, hogy a jelek szerint, ha egy zsák szemét odakerül, akkor több is követi.

Több hulladékudvart!

Varga Imre szerint nem egyértelműen jó megoldás mindenre a sárga zsák. Ő a hulladékudvarok számát növelné a városban, főleg a családi házas részeken, mert az ott élők, meglátása szerint, több lomot termelnek.

Nincs mese, egy körzetes kisautót kell beállítani, amellyel mindennap elviszik a szemetet ezekről a helyekről – vélekedett Jónás Imre. Hozzátette: úgy tudja, hogy kötelező minden ingatlanhoz kukát igényelni. Miért nem ellenőrzik, hogy ez tényleg megtörtént-e, és még a vállalkozások szeméttermelését is követni kellene – írta az Agorán.

HBN–OCs


Őztől a hűtőszekrényig…

Domokos Csilla, a Debreceni Hulladék Közszolgáltató Nonprofit Kft. (DHK) szóvivője kifejtette: a polgármesteri hivatal rengeteg panaszt kapott a lakosságtól arra vonatkozóan, hogy egyes szigetek környéke még a közegészségügyi minimumelvárásoknak sem felelt meg. Így a szelektív szigeteknél lakók joggal voltak felháborodva. A házhoz menő szelektív gyűjtés működésének köszönhetően – vagyis olyan helyzetben, amikor a lakosnak nem is kellene elsétálnia a szelektív szigetekhez –, nem indokolt fenntartani 20 olyan szigetet, ahol az elhullott őztől kezdve a hűtőig mindent elhelyeznek a szabálysértők – érvelt a DHK szóvivője.


[related-post post_id="3513955"]

[related-post post_id="3554623"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában